Buitengewoon onderwijs | UCLL

Gewoon buitengewoon

De opleiding verbindt kennis en vaardigheden omtrent nieuwe ontwikkelingen in binnen- en buitenland met de dagelijkse praktijk van schoolteams en ondersteuningsnetwerken (vanaf 2022: Leersteuncentra).

  • Ben je pas of al even geleden afgestudeerd als leerkracht kleuter-, lager of secundair onderwijs, dan kan je direct starten.
  • Ook als logopedist, ergotherapeut, sociaal werker, verpleegkundige of een ander bachelordiploma in het domein van gezondheid en welzijn ben je heel welkom in de opleiding. 
  • Studenten zonder lerarendiploma volgen een extra opleidingsonderdeel ‘didactische vaardigheden’ om goed voorbereid het werkplekleren aan te vatten. 
  • Je kan ook een verkorte educatieve bachelor gelijktijdig of nadien volgen, met heel wat vrijstellingen.

Wat leer je?

Je leert doelgericht, handelingsgericht en praktijkgericht aan de slag te gaan met leerlingen met specifieke noden en mogelijkheden. De focus ligt op effectief handelen in de klas en krachtige samenwerking op kind-, klas- en schoolniveau. De opleiding zet je op weg naar professionele begeleiding van leerlingen én collega's.

Je leert de belangrijkste aspecten van klasmanagement, samenwerking, communicatie, onderzoek naar de onderwijsbehoeften van kinderen en jongeren met moeilijk hanteerbaar gedrag, leerproblemen, autisme ... en hoe je weer perspectief kan opbouwen. Je krijgt daarbij de persoonlijke ondersteuning van lectoren met veel expertise en praktijkervaring.

De Banaba Buitengewoon Onderwijs kan je volgen in Diepenbeek en in Heverlee

Studieprogramma Banaba Buitengewoon Onderwijs Diepenbeek
Studieprogramma Banaba Buitengewoon Onderwijs Heverlee (Leuven)
De banaba Buitengewoon Onderwijs is de opleiding bij uitstek om professionals de juiste know-how te geven in het onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dankzij de uitgebreide keuzemogelijkheden kunnen studenten kiezen voor die specialisaties waar hun hart ligt om zo veerkrachtig en vol zelfvertrouwen het werkveld in te stappen. De combo van theorie en praktijk, waarbij je leert om inzichtelijk te reflecteren over situaties, is een verrijking voor elke professional binnen het onderwijs!

Liesbeth Meermans
Oud-studente, coördinator/ondersteuner ondersteuningsteam Type 4

Praktische info

Voorwaarden

Je kan de banaba volgen gedurende een éénjarig voltijds of tweejarig deeltijds traject.  Praktijk en theorie zijn voortdurend geïntegreerd.  Studenten die niet werkzaam zijn in het (buitengewoon) onderwijs doen wekelijks één dag (deeltijdse opleiding) of twee dagen (voltijdse opleiding) aan werkplekleren.  Om met deze banaba te kunnen starten, heb je al een bachelor- of masterdiploma of werk je in het (buitengewoon) onderwijs. 

Contact

Campus Diepenbeek: 

Campus Heverlee: 

Campussen

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: