Volg je dromen, word leraar!

  • Vakkennis en vakvaardigheden heb je uiteraard al. Daarom ligt de nadruk in deze opleiding helemaal op leren lesgeven in de praktijk. 
  • Met dit diploma kan je aan de slag in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO, BSO) en in de derde graad van het BSO of in het volwassenonderwijs. Als je een masterdiploma hebt mag je ook in de derde graad van ASO, TSO en KSO lesgeven.
  • Je kan starten in september of in februari, in Diepenbeek of in Heverlee.
  • Op basis van je basisdiploma kan je recht hebben op vrijstellingen. Hiervoor kan je contact opnemen met een trajectcoach.
  • Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Of word je tewerkgesteld tijdens je opleiding? Dan volg je het LIO-traject (Leraar in Opleiding).
Na enkele werkervaringen in de privésector wist ik zeker dat ik terug moest naar mijn initiële droom, het onderwijs. Ik was dan ook heel blij toen ik de verkorte educatieve bachelor ontdekte en heb er geen moment spijt van gehad. De lectoren en coaches ondersteunen je echt doorheen je traject.

Aishat Mekiyeva 

Door je voorkennis wordt er verwacht dat je de vakinhoud kent. Dus kan je helemaal focussen op het uitwerken van lessen, je verdiepen in hoe leerstof overbrengen op een interessante manier, en leren luisteren en praten met leerlingen, collega’s en ouders.

Yves Lens

Troeven van de verkorte educatieve bachelor aan UCLL

1. Persoonlijke aanpak 

Je studeert in kleine groepen en ontdekt waar jij sterk in bent en wie je bent als persoon en als leraar. Er staat altijd een coach klaar om jou te begeleiden. Het is een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin. 

2. Leren in de praktijk

Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in een stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw oefenlessen en zo boek je vooruitgang. 

3. Samen opleiden

Als leraar sta je niet alleen voor de klas. Je werkt veel samen met andere studenten en leraren. Je leert overleggen, compromissen sluiten, communiceren, materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen! 

4. Vakdidactiek 

Je krijgt ook pedagogische, psychologische en onderwijskundige inhouden mee om in te kunnen spelen op hoe individuele jongeren zich ontwikkelen, leren en groeien. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een motiverende, aangename leeromgeving kan creëren, hoe je opvoedkundige uitdagingen kan benaderen en hoe je jongeren kan begeleiden bij hun leerproces.

Ik ben 50 jaar. Onlangs verloor ik mijn job en ben ik via een intensieve loopbaanbegeleiding aan de weet gekomen dat ik nog leraar kon worden dankzij UCLL. Het is zo fijn om dat te kunnen doen, want voor de klas staan is mijn meisjesdroom.

Sabine

Campussen

Je kan deze opleiding op twee campussen volgen. Op beide locaties vind je een uitgebreide bibliotheek met didactisch materiaal, open leercentra en werkruimtes met computers, sportmogelijkheden en een studentenrestaurant of cafetaria. Onze campussen zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en auto.

FAQ

Een nieuwe opleiding? Dat roept soms veel vragen op! We formuleren alvast een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact op.

Waarom wordt deze nieuwe opleiding vanaf 2019-2020 ingericht aan de hogeschool?
Openvouwen
Wie kan de opleiding volgen?
Openvouwen
Kan ik de opleiding combineren met mijn werk (al dan niet in het onderwijs)?
Openvouwen
Hoeveel studiepunten telt de verkorte educatieve bachelor voor secundair onderwijs?
Openvouwen
Valt deze opleiding ook onder het leerkrediet-systeem uit het hoger onderwijs?
Openvouwen
Wanneer starten de lessen en worden ze overdag of ‘s avonds georganiseerd?
Openvouwen
Ik heb een deel van de specifieke lerarenopleiding gevolgd, kan ik vrijstellingen krijgen?
Openvouwen
Ik heb mijn lerarendiploma behaald aan het CVO, moet ik dan de VEB nog volgen?
Openvouwen

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: