Sociaal-cultureel werk (Heverlee) | UCLL

Graduaat Sociaal-cultureel werk, iets voor jou?

Wie ben je?

Student Sociaal-cultureel werk Heverlee

Bouw je graag mee aan een buurt en samenleving waar het voor iedereen goed (samen)leven is? 

 • Hou je ervan om je te engageren in allerhande verenigingen, sociale bewegingen, vrijetijdsdiensten, culturele instellingen, vormingsinstellingen?
 • Hou je ervan je in te zetten voor bepaalde projecten, zelf je planning op te stellen, je prioriteiten te bepalen, een folder te ontwerpen en samen te werken met andere organisaties?
 • Organiseer je graag activiteiten voor en met anderen?
 • Kan een diversiteit van culturen jou boeien?
 • Droom je ervan individuen of groepen te versterken?
 • Wil je meebouwen aan duurzame buurten en nieuwe vormen van solidair samenleven?

Dan is sociaal-cultureel werk je op het lijf geschreven!

Jouw werkterrein zo ver je kan reiken

Het werkterrein van sociaal-cultureel werkers is bijzonder breed. Als creatieve vormer, begeleider, bruggenbouwer, projectwerker vind je zeker je gading in één van de vele organisaties die de sector rijk is. Via onderstaande vakken word je bij ons een  polyvalent inzetbare sociaal-cultureel werker:

 • projectwerk,
 • burgerschap en participatie,
 • werken met vrijwilligers,
 • omgaan met diverse media,
 • creatieve processen

Je kan ook kiezen voor een specialisatietraject in de sociale economie. Dan volg je zeker arbeidspsychologie en doe je al je stages in maatwerkbedrijven.

Ervaringen alom

Je ontwikkelt de nodige competenties in deze opleiding door een wisselwerking tussen theorie en praktijk. Naast de lessen, doe je heel wat ervaring op ín de sociaal-culturele sector:

In het jeugdwerk
Openvouwen
In het buurt- en opbouwwerk
Openvouwen
In het sociaal-cultureel volwassenwerk
Openvouwen
In het cultureel werk
Openvouwen

Troeven van onze graduaten

Persoonsgericht
Openvouwen
Flexibel modulair
Openvouwen
Praktijkgericht
Openvouwen

Studieprogramma Heverlee

Je bent sociaal vaardig, verbindt mensen met mekaar, ondersteunt hen via allerlei projecten, evenementen en acties. Je bent multifunctioneel en flexibel, je werkt met diverse groepen op verschillende niveaus.
Een polyvalent inzetbare sociaal-cultureel werker word je bij ons met vakken als projectwerk, burgerschap en participatie, werken met vrijwilligers, omgaan met diverse media, creatieve processen ... . Je kan ook kiezen voor een specialisatietraject in de sociale economie. Dan volg je zeker arbeidspsychologie en doe je al je stages in maatwerkbedrijven.

Algemeen Openvouwen
Specifiek SCW Openvouwen

Bekijk het studieprogramma in meer detail:

Eenjarig traject: educatief kinderwerker

Ik heb nu een opleiding gedaan waarin ik wel geapprecieerd word. Dat geeft vertrouwen in mijn mogelijkheden.
Jonathan, graduaat Sociaal-cultureel werk SSH

Jonathan, 23 jaar, Sociaal-cultureel werk

“Tijdens mijn stage kon ik spelen met de kinderen, maar tegelijk hielp ik hen vooruit. Dat gevoel heb ik in de opleiding tot kleuterleider nooit gehad.”
Merijn

Merijn, 25 jaar, Sociaal-cultureel werk

Ambassadeurs

Onze studenten zijn zelf ook vaak overtuigd van de meerwaarde van onze opleidingen en willen mee werken aan een warme, sociale leeromgeving. Ze gaan mee de baan op om te getuigen over wat de opleiding voor hen betekent. Zij zijn onze ambassadeurs.

Meer boeiende verhalen van onze studenten? Download de verhalenbundel. 

Studeren zonder grenzen

Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.

Campus Sociale School

Boven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Het is campus Sociale School. Met de stad Leuven op een boogscheut, goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen. Er is immers parking op de campus. Studenten volgen les in goed ingerichte praktijk- en leslokalen. Voor een maaltijd of een broodje kan je terecht in het studentenrestaurant. 

Heb je zin om verder te studeren na je graduaat?

Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject.  Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan Hogeschool UCLL een diploma behalen van professionele bachelor:

Hoe starten?

 

 • Voor je kan inschrijven, heb je een instapgesprek met de coördinator van jouw opleiding. De contactgegevens van de coördinatoren staan bovenaan rechts op deze pagina.
 • Vervolgens schrijf je je online in via ucll.be/inschrijven. Duid de juiste opleiding en organisatievorm (‘traject voor werkenden’) aan. Je vindt hier ook een uitgebreide helpsectie en antwoorden op veel gestelde vragen.
 • Nadat we jouw inschrijving hebben verwerkt, krijg je een aantal documenten (inschrijvingsbewijs, activatiecode voor jouw UCLL-account en UCLL-studentenmailadres, …) toegestuurd op jouw privé e-mailadres. Activeer jouw UCLL-account meteen zodat je verder kan in jouw inschrijvingsproces.

Kostprijs van de opleiding?

De studiekost van je opleiding bestaat uit twee delen. Je betaalt zowel het studiegeld als de kost voor het studiemateriaal.

 • Alle studenten in het hoger onderwijs betalen een inschrijvingsbedrag of ‘studiegeld’. Meer info vind je via https://www.ucll.be/studeren/inschrijven/studiegeld. Heb je recht op een studiebeurs van de Vlaamse overheid, dan vraag je een studietoelage aan via www.studietoelagen.be. Ben je bezorgd over de kosten van je studie, dan kan je de sociale dienst van KU Leuven contacteren via https://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/socialedienst.
 • Het studiemateriaal verschilt per opleiding en omvat gedrukte cursussen, fotokopieën, handboeken, online materiaal. Jij betaalt hiervoor standaard 4 euro per studiepunt. Bij een aantal opleidingsonderdelen ligt het bedrag iets hoger omwille van een duurder handboek. Je betaalt het studiemateriaal per semester. Wij bezorgen je de factuur via je UCLL-studentenmailadres.

Sociaal-cultureel werk (Heverlee), iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee

Kwaliteit

Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse accreditatiecommissie (2019)

“De vastgelegde didactische keuzes, samen met de opbouw in vijf leerlijnen, vormen een sterk fundament voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving. De commissie waardeert de flexibele, modulaire organisatie van de opleiding en vindt het positief dat de opleiding een modeltraject op zowel twee als drie jaar heeft uitgewerkt”.

“Het belang dat de opleiding hecht aan werkplekleren, reeds van bij aanvang, is een sterk punt. De opleiding beschikt over voldoende contacten in het brede werkveld en heeft een degelijke visie welke werkplekken in aanmerking komen. De commissie is aangenaam verrast dat werkplekleren ook in een internationale context mogelijk wordt gemaakt.”

Over het verkort traject educatief kinderwerker:

“De commissie vindt de mogelijkheid om het certificaat van educatief kinderwerker te behalen, via een verkort traject van 49 studiepunten (waarvan 35 studiepunten uit deze graduaatsopleiding), een mooie realisatie van de opleiding.”

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: