

Kruimelpad
Sociaal-cultureel werk (Heverlee)
Bouw je graag mee aan een buurt en samenleving waar het voor iedereen goed (samen)leven is? Leg je graag contacten met mensen? Ben je geboeid door maatschappelijke evoluties en uitdagingen? Wil je bruggen bouwen tussen individuen, groepen en de samenleving? Het werkterrein van sociaal-cultureel werkers is bijzonder breed. Als creatieve vormer, begeleider, bruggenbouwer, projectwerker vind je zeker je gading in één van de vele organisaties die de sector rijk is.
Graduaat Sociaal-cultureel werk, iets voor jou?
Wie ben je?

Bouw je graag mee aan een buurt en samenleving waar het voor iedereen goed (samen)leven is?
- Hou je ervan om je te engageren in allerhande verenigingen, sociale bewegingen, vrijetijdsdiensten, culturele instellingen, vormingsinstellingen?
- Hou je ervan je in te zetten voor bepaalde projecten, zelf je planning op te stellen, je prioriteiten te bepalen, een folder te ontwerpen en samen te werken met andere organisaties?
- Organiseer je graag activiteiten voor en met anderen?
- Kan een diversiteit van culturen jou boeien?
- Droom je ervan individuen of groepen te versterken?
- Wil je meebouwen aan duurzame buurten en nieuwe vormen van solidair samenleven?
Dan is sociaal-cultureel werk je op het lijf geschreven!
Jouw werkterrein zo ver je kan reiken
Het werkterrein van sociaal-cultureel werkers is bijzonder breed. Als creatieve vormer, begeleider, bruggenbouwer, projectwerker vind je zeker je gading in één van de vele organisaties die de sector rijk is. Via onderstaande vakken word je bij ons een polyvalent inzetbare sociaal-cultureel werker:
- projectwerk,
- burgerschap en participatie,
- werken met vrijwilligers,
- omgaan met diverse media,
- creatieve processen
- …
Je kan ook kiezen voor een specialisatietraject in de sociale economie. Dan volg je zeker arbeidspsychologie en doe je al je stages in maatwerkbedrijven.
Ervaringen alom
Je ontwikkelt de nodige competenties in deze opleiding door een wisselwerking tussen theorie en praktijk. Naast de lessen, doe je heel wat ervaring op ín de sociaal-culturele sector:
Studieprogramma Heverlee
Je bent sociaal vaardig, verbindt mensen met mekaar, ondersteunt hen via allerlei projecten, evenementen en acties. Je bent multifunctioneel en flexibel, je werkt met diverse groepen op verschillende niveaus.
Een polyvalent inzetbare sociaal-cultureel werker word je bij ons met vakken als projectwerk, burgerschap en participatie, werken met vrijwilligers, omgaan met diverse media, creatieve processen ... . Je kan ook kiezen voor een specialisatietraject in de sociale economie. Dan volg je zeker arbeidspsychologie en doe je al je stages in maatwerkbedrijven.
Bekijk het studieprogramma in meer detail:

Merijn, 25 jaar

Cem Aydogan
Ambassadeurs
Onze studenten zijn zelf ook vaak overtuigd van de meerwaarde van onze opleidingen en willen mee werken aan een warme, sociale leeromgeving. Ze gaan mee de baan op om te getuigen over wat de opleiding voor hen betekent. Zij zijn onze ambassadeurs.
Buddycontact
In volle coronatijd ontstond het Buddycontact: een initiatief van studenten voor studenten waarbij studenten zelf verbinding zoeken en steun vinden door een luisterend oor, samen te studeren, studeertips te krijgen maar ook samen wegwijs te raken in het digitale leren. Iedereen ervaart dit als zo waardevol dat we ook na Corona verder blijven investeren in Buddycontact.
Meer boeiende verhalen van onze studenten? Download de verhalenbundel.
Studeren zonder grenzen
Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.
Heb je zin om verder te studeren na je graduaat?
Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject. Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan Hogeschool UCLL een diploma behalen van professionele bachelor:
Kwaliteit
Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse accreditatiecommissie (2019)
“De vastgelegde didactische keuzes, samen met de opbouw in vijf leerlijnen, vormen een sterk fundament voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving. De commissie waardeert de flexibele, modulaire organisatie van de opleiding en vindt het positief dat de opleiding een modeltraject op zowel twee als drie jaar heeft uitgewerkt”.
“Het belang dat de opleiding hecht aan werkplekleren, reeds van bij aanvang, is een sterk punt. De opleiding beschikt over voldoende contacten in het brede werkveld en heeft een degelijke visie welke werkplekken in aanmerking komen. De commissie is aangenaam verrast dat werkplekleren ook in een internationale context mogelijk wordt gemaakt.”
Over het verkort traject educatief kinderwerker:
“De commissie vindt de mogelijkheid om het certificaat van educatief kinderwerker te behalen, via een verkort traject van 49 studiepunten (waarvan 35 studiepunten uit deze graduaatsopleiding), een mooie realisatie van de opleiding.”
Troeven van onze graduaten
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: