Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Voedings- en dieetkunde:

Studenten aan het woord

Ik combineer de opleiding Voedings- en dieetkunde met volleybal in de Belgische nationale volleybalploeg én in het buitenland. Tijdens de eerste twee jaren van mijn opleiding speelde ik nog in België waardoor ik in de voormiddag nog naar de lessen kon. Sinds vorig jaar speel ik in het buitenland. Dankzij het werk van de studentencoach en trajectcoach kan ik dat combineren met mijn studies. De labo’s heb ik afgelegd tijdens de eerste twee jaren. De theoretische vakken studeer ik nu op mijn eentje. Als ik in het buitenland ben, kan ik mijn examens via Skype afleggen. Ik kan altijd rekenen op de hulp van de docenten als ik ergens vastzit met de leerstof. Later wil ik mijn beide passies combineren door topsporters te begeleiden met een aangepast dieet.

Kaja Grobelena

Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De passie om levensmiddelen te kunnen vertalen naar nutriënten en elementen zodoende dat je een pasklaar advies kan geven aan je patiënten en cliënten boeit mij enorm. Dat ik daarnaast vol overgave ook kennis en levenservaring op wetenschappelijk, psychisch en mentaal vlak kan doorgeven aan de nieuwe toekomst, schenkt mij voldoening.

Davy Van Steenkiste

Het sociale en het wetenschappelijke combineren waren factoren die mijn zoektocht naar een opleiding bepaalden. De opleiding voedings- en dieetkunde combineert wetenschappen, sociale vaardigheden en creativiteit, wat een hele uitdaging is. Bij het uitvoeren van mijn job als diëtiste komen deze factoren nog dagelijks aan bod.

Kelly Van Meerbeeck

Ik was altijd zeer geïnteresseerd in voeding en daarom koos ik om voedings- en dieetkunde te volgen. Binnen de opleiding krijg je de kans om open te bloeien tot een professionele diëtiste, en om jezelf te ontplooien tot wie je bent. Samen zetten we, in de lessen, de theorie om in praktijk met de nodige begeleiding. Het is een zeer interessante maar ook intensieve opleiding. Je krijgt een heel brede kennis van de gezondheidszorg, en dit heeft als voordeel dat je een brede basiskennis hebt die je dan later op het werkveld kan toepassen.

Lisa Froyen

 

Flore De Decker - Manterzorger

studeren met een statuut van mantelzorger

Het verhaal van Flore De Decker

In het midden van mijn tweede jaar voedings- en dieetkunde sloeg het noodlot toe en stond mijn leven op zijn kop. Mijn papa kreeg een zwaar arbeidsongeval en vocht voor zijn leven. Op adrenaline gingen de eerste weken en maanden voorbij. Het was ook deze adrenaline die ervoor zorgde dat ik mijn tweede jaar ondanks alles toch had afgerond.

Wanneer de adrenaline en shock voorbij waren, werden deze gevoelens vervangen door vermoeidheid, onzekerheid, angst en verdriet. Het derde en laatste jaar stond voor de deur en de grote vraag was, start ik dit jaar en maak ik mijn studie af of stop ik met studeren zodat ik de zorg van papa op mij kan nemen? Opgeven bleek al snel geen optie te zijn, want mijn papa zou willen dat we ons diploma halen waardoor deze beslissing snel gemaakt was. De zorg voor papa zou ik zonder twijfel ook op mij nemen en dus was de volgende vraag is de combinatie mogelijk en hoe kan ik deze combinatie tot een goed einde brengen?

Mijn papa was aan het vechten en ook ik zou vechten om er te komen. Ik kon dit niet alleen en ik heb hulp gezocht en absoluut gekregen beginnende bij de schoolpsychologe, maar zeker ook bij de lectoren en het schoolhoofd. Zij hebben mij gesteund, begeleid en opties aangereikt om de combinatie te kunnen volbrengen en volhouden.

Het mantelzorgstatuut voor studenten was hierin een belangrijk aspect. Ik zelf ben twee jaar een student geweest met het mantelzorgstatuut. Dit statuut maakt het studenten ondanks de zorg voor een persoon in zijn/ haar omgeving toch mogelijk om een diploma te behalen. Met dit statuut heb je recht op een aantal faciliteiten die de combinatie mogelijk maken. Het opvangnet van de school helpt je met het bekijken van welke faciliteiten een ondersteuning kunnen bieden in jouw situatie. Ik zelf ben enorm blij dat dit mantelzorgstatuut voor studenten bestaat omdat dit ervoor gezorgd heeft dat ondanks mijn leven op zijn kopt stond, ik toch de kans heb gekregen om mijn diploma te behalen. Daarnaast is het vangnet van de school echt super! Ze staan je bij in moeilijke tijden en zijn een enorme steun geweest voor mij in mijn weg naar het behalen van mijn diploma als mantelzorgstudent.

Ik ben de school heel dankbaar om te helpen mijn dromen waar te maken en zo heb ik dit jaar eindelijk mijn diploma behaald en dit in combinatie met de zorg voor mijn papa, die op de dag van vandaag ook aan de betere hand is en nog steeds elke dag alles geeft voor verbetering.

Mijn boodschap is laat je door niets of niemand tegenhouden om je dromen na te jagen en ga er gewoon voor want alles is mogelijk!