Overslaan en naar de inhoud gaan

De opleiding vroedkunde bestaat voor ongeveer de helft uit stage. De theorie en de praktijklessen zorgen ervoor dat je steeds goed voorbereid op stage gaat. 

Gedurende de opleiding leiden we je als vroedvrouw op volgende Europese richtlijnen. Dit betekent dat je volgende handelingen moet uitgevoerd hebben voor je afstudeert:

  • 100 zwangere mama's onderzocht en info gegeven
  • 40 geboortes zelf uitgevoerd
  • Actief deelgenomen aan 1 of 2 stuitgeboortes
  • 40 zwangere of bevallen moeders met verwikkelingen verzorgd
  • 100 pasbevallen moederes en 100 baby's opgevolgd
  • ...

In de eerste opleidingsfase lopen de studenten al 6 weken stage. Deze stage focust op moeder-kind zorg na de bevalling. Dit kan zowel binnen het ziekenhuis als bij de zelfstandige vroedvrouw zijn. De student vroedvrouw leert om de pas bevallen moeder met haar pasgeborene te verzorgen en te observeren tijdens de eerste dagen of weken na de geboorte.

In de tweede opleidingsfase gaan studenten ongeveer 15 weken op stage en in de derde opleidingsfase 18 weken. De student-vroedvrouw loopt stage in de verschillende settingen waar vroedvrouwen tewerkgesteld worden. Denk hierbij aan de verloskamer, raadpleging, gynaecologie, maternale intensieve zorgen, de praktijk van de zelfstandige vroedvrouw, centra voor gespecialiseerde voortplanting en neonatologie. 

Studenten kunnen er ook voor kiezen om stage te lopen in het buitenland. Meer info hieromtrent bij internationalisering.