Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Sociaal-cultureel werk graduaat Hasselt:

Studenten aan het woord

Jochen Vanbrabant  

Wat bracht je ertoe om voor deze opleiding te kiezen? 

Ik kon mijn job bij mijn vorige werkgever niet meer uitvoeren omwille van medische redenen. In mijn zoektocht naar ander werk, vroeg men vaak een diploma sociaal werk. De beschrijving van de opleiding ‘sociaal-cultureel werk’ heeft me helemaal overtuigd. Het sociale sluit mooi aan bij mijn engagement in het burgerinitiatief ‘De Ring’ in Hasselt. De culturele wereld ken ik via een vroegere job als theatertechnieker. Het ervaringsleren en praktijkgerichte in de graduaatopleiding spreken mij ook heel erg aan. En misschien dat ik hierna nog voor een bachelordiploma ga.  

Hoe heb je de opleiding in de eerste weken ervaren? 

Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan: het sociaal-cultureel werk en wat daarin gebeurt en hoe het werkt. De leerstof die we krijgen, doet er toe. De vakken zijn relevant en toepasbaar. Je krijgt een goede theoretische onderbouw en interactie staat centraal. 

Ik hoop nog te leren hoe ik die kennis ook kan gebruiken: hoe kan je als sociaal-cultureel werker de brug maken tussen de burgers en het beleid? Dat is een uitdaging die ook hier aan de keukentafel geregeld ter sprake komt.  

Ik moet wel telkens de puzzel leggen tussen mijn gezin en de studie. Maar tot nu toe lukt dat vrij goed. Ik kijk ook wel heel erg uit naar mijn eerste werkplekleren, want uit de praktijk leer je uiteindelijk het meest.  

Waar hoop je ooit als sociaal-cultureel werker aan de slag te gaan?  

Ik droom van een werking rond kritisch burgerschap. Waar we mensen informeren en bewust maken. Ik wil mee een draagvlak voor verandering creëren, zoeken naar alternatieven voor het huidige economisch model dat, volgens mij, eindig is. Ik wil dingen in beweging brengen en de wereld beter maken.

Vanessa Sinigaglia  

Wat bracht je ertoe om de opleiding sociaal-cultureel werk te starten? 

Ik werk als jongerenwerker in de sector en heb geen diploma hoger onderwijs. Nu krijg ik van mijn werkgever Gigos vzw de kans om mijzelf te verbeteren en mijn diploma te halen. De afstand van mijn woonplaats naar de campus is doenbaar en ik krijg veel steun. Ik wil die kans echt grijpen. Bovendien vind ik het boeiend om bij te leren, via de hogeschool en daarbuiten.  

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?   

Mijn ervaringen zijn zeker positief, al is het even zoeken. De opleiding graduaat sociaal-cultureel werk is anders dan klassiek onderwijs. We moeten niet enkel zitten, luisteren en noteren, maar ook meedenken, uitwisselen en opdrachten maken. In de voormiddag volg ik les op school, in de namiddag ga ik werken. Dat halfuurtje rust met een koffie op de middag heb ik dan ook echt wel nodig: even geen input en niemand die mijn aandacht vraagt. Want ‘s avonds probeer ik er ook nog te zijn voor mijn twee zoontjes.  

De lessen zijn boeiend. Zo zijn er bepaalde stukken waar ik dagelijks mee te maken heb. Ik kan meteen een voorbeeld bij de leerstof halen en het is fijn om hier verder op te reflecteren. Tegelijkertijd bieden de docenten mij ook een andere invalshoek: hoe is het sociaal-cultureel werk ontstaan, waar komt het vandaan?  

Ik zit hier met een heel ander gevoel dan toen ik jonger was: ik wil dit horen, ik wil met medestudenten in discussie gaan. Ik wil hier zoveel mogelijk uit halen.  

Hoe zie je jouw toekomst als sociaal-cultureel werker? 

Ik heb mijn hart verloren aan het jeugdwelzijnswerk. Zolang ik kan, wil ik eerstelijnswerker blijven. Misschien dat ik later een andere functie, zoals beleidsmedewerker of leidinggevende, binnen het jeugdwelzijnswerk overweeg. Nu is dit mijn droom en krijg ik de kans om mezelf bij te scholen.    

ibtissam Hachad  

Naast mijn studie werk ik in een rust- en verzorgingstehuis. Ik geef er mensen eten in de zaal en maak een praatje, zo creëer je een band. Door de verstrengde coronamaatregelen moeten de bewoners alleen op hun kamer eten en brengen wij het eten rond. Dat is triest en maakt mensen eenzaam. Mijn naam betekent ‘glimlach’ in het Arabisch, zo probeer ik met mijn glimlach toch wat warmte te brengen.  

Waarom heb je voor de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk gekozen?  

Ik engageer mij al een paar jaar in projecten zoals Chillambas, WTS-coaches,…in Stad Genk. Daarin organiseren we activiteiten en we begeleiden jongeren. Hier wilde ik mee verder, dus ging ik op zoek naar een ‘sociale opleiding’. Sociaal-cultureel werk kon je tot vorig jaar enkel in Heverlee volgen. Op kot gaan zag ik niet zitten. Ik startte met de bacheloropleiding communicatiemanagement, maar dat lag mij niet. In februari 2020 stapte ik over naar het graduaat maatschappelijk werk en kwam meteen in de coronacrisis terecht. Toen dit jaar de opleiding graduaat sociaal-cultureel werk in Hasselt  startte, heb ik geen moment getwijfeld. Meteen de eerste week wist ik: “Nu zit ik in de juiste richting.”  

Wat hoop je te leren in de opleiding en hoe zijn je eerste ervaringen?  

Ik zou graag meer leren over de achtergrond van en werken met kwetsbare doelgroepen. Zodat ik de juiste acties op basis van onderbouwde theorie kan opzetten.  

Ik voelde mij wat verloren in de grote groep studenten van de bacheloropleiding. In een graduaatopleiding aan de UCLL heb je echt een klassfeer met klasgenoten. We kennen elkaar en je kan een band opbouwen met de docenten. Dat vind ik echt wel belangrijk.  

Waar zou je later als sociaal-cultureel werker willen werken?  

“Later neem ik jouw job over,” zeg ik wel vaker al lachend tegen de jeugdwerker in Genk. “Jij hebt het volste recht om mijn job over te nemen,” antwoordt hij dan. Het liefst zou ik wat ik nu doe als vrijwilliger, later als job doen. Dan start ik, samen met vrijwilligers, nieuwe projecten op. Ik heb mijn hart verloren aan Genk: “Er is een grote diversiteit, je komt in aanraking met veel culturen.”   

Bij studenten die twijfelen over deze richting, zou ik vragen naar hun motivatie. Wil je iets veranderen in de maatschappij? Wil je er zijn voor andere mensen? Ben je sociaal en open minded? Dan is de opleiding sociaal-cultureel werk iets voor jou.