Kruimelpad
Sociaal werk
Een sociaal werker is een professional die zich inzet voor sociale verandering, het oplossen van problemen in menselijke relaties en het empoweren van individuen en groepen. Als sociaal werker heb je grote positieve impact op het welzijn van mensen!
Bachelor Sociaal Werk
Een sociaal werker is er voor iedereen. Je draagt bij aan een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen en te participeren.
Je gaat op een authentieke manier met mensen aan de slag. Of je nu met één persoon werkt, met gezinnen of met hele groepen, als sociaal werker ben je een bruggenbouwer, adviseur, coach, bemiddelaar en meer. Je werkt verbindend en versterkend. Samen ga je op pad om de wereld een stukje mooier te maken.
Lien Joosten, oud-student bachelor Sociaal Werk
Je kan kiezen uit 3 afstudeerrichtingen
- Maatschappelijk werk – Je biedt mensen begeleiding en hulp bij sociale, financiële en psychologische vragen.
- Sociaal-cultureel werk – Je organiseert activiteiten om mensen te verbinden en hen te laten groeien binnen een gemeenschap.
- Maatschappelijke advisering – Je ondersteunt en adviseert mensen bij vragen over werk, wonen en sociale rechten.
Elke afstudeerrichting heeft eigen accenten. Maar vaak werk je samen. Bijvoorbeeld: een maatschappelijk werker kan een Oekraïense vluchteling met een traumatische ervaring individueel begeleiden in een asielcentrum; een sociaal-cultureel werker kan een groep Oekraïense kinderen animeren; en een maatschappelijk adviseur kan de vluchtelingen begeleiden naar werk.
Wat je ook kiest, je kan aan de slag in een breed werkveld met veel tewerkstellingskansen en zekerheid. We hebben een netwerk van 1500 stageplaatsen! En goed nieuws: ‘Maatschappelijk werker’ is een knelpuntberoep, dat wil zeggen dat er een groot tekort is aan sociaal werkers in de samenleving.
Claudia Di Vaio, oud-student bachelor Sociaal Werk
Trajecten op maat
Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Of wil je een carrièreswitch maken en sociaal werker worden? Dan kan je de (verkorte) bachelor in dag- of avondopleiding volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je mogelijks recht op vrijstellingen.
Wil je werk en studie combineren? Je volgt les op dinsdag- en donderdagavond en op zaterdag. Zo behaal je je diploma in 4 jaar.
Werkzoekenden kunnen de bachelor Sociaal Werk trouwens volgen met steun van VDAB. Zo kan je de opleiding volledig kosteloos volgen met behoud van je uitkering.
Heb je al een diploma hoger onderwijs behaald of ervaring opgebouwd in je werk of vrije tijd? Dan kan je een verkort traject volgen dankzij vrijstellingen.
Wat maakt Sociaal Werk aan UCLL uniek?
🎓 Een breed inzetbaar diploma
Je kans op een job is quasi 100%. Het diploma Sociaal Werk opent heel veel deuren in de brede sociale sector.
💗 Sterke persoonlijke ontwikkeling
Je ontdekt en ontwikkelt doorheen de opleiding je eigen talenten in het werken met mensen. Daarvoor krijg je zeer intensieve begeleiding van docenten en coaches die buiten de hogeschool ook actief zijn in het werkveld.
🤝 Verbondenheid tussen studenten en docenten
Vanaf dag één gaan we samen op pad om fijne en gedreven professionals te worden. De sfeer die je bij ons zal ervaren, is open, hartelijk, warm en gezellig. Zo spreek je je docenten aan met de voornaam.
🏃♂️ Maximale praktijk in de opleiding
Bij ons zit je niet vaak stil achter je bank. Via stages, werkplekleren, projectwerk of praktijkonderzoek, werkveldbezoeken en meerdaagse trainingen leer je al doende.
🌐 Veel stagekansen in binnen- en buitenland
We werken samen met 1500 stageplaatsen in binnen- en buitenland. Een sociaal werker is per definitie een wereldburger. Dus als je wil kan je unieke praktijkervaringen opdoen over de landsgrenzen heen tijdens jouw opleiding.
Benieuwd naar de ervaringen van studenten?
Ontdek de stageverhalen van Inthe, Elise, en Thirza (2022).
Waarom kozen Judith en Siebe voor Sociaal Werk aan UCLL? (2016)
Ongeveer 40% van onze afgestudeerden studeert verder.
De mogelijkheden zijn divers:
Heel wat studenten kiezen voor een banaba. Dat is een bachelor-na-bachelor programma, dat we zelf ontwikkelden:
Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten:
Een masterdiploma is ook binnen bereik! Vier hogescholen -waaronder Hogeschool UCLL- hebben, samen met de KULeuven, de masteropleiding ‘Sociaal werk en sociaal beleid’ ontwikkeld. Dit programma is goed voor 120 studiepunten en sluit naadloos aan op de bacheloropleiding Sociaal Werk. Omdat de universiteit geen academische bachelor sociaal werk aanbiedt, is deze masteropleiding vooral bevolkt met sociaal werkers.
Praktische info
Vrijstellingen
Om te weten voor welke vakken je een vrijstellingsaanvraag kan indienen, kijk in de precedentenlijst vrijstellingen. Deze lijst geeft de resultaten weer van aanvragen die in het verleden zijn ingediend, alfabetisch gerangschikt volgens vooropleiding. Ze geven dus een indicatie van de kans of de vrijstelling al dan niet zal worden goedgekeurd. Je kan aanvragen tot vrijstelling indienen via KU Loket nadat je bent ingeschreven. Je hebt hiervoor nodig:
- het resultatenblad van je examens vanuit je vorige opleiding
- de ECTS-fiches van die OPO's waarvoor je een credit behaalde (meestal terug te vinden op de website van je vorige opleiding).
Heb je toch nog een vraag i.v.m. vrijstelling, neem dan contact op met één van de studentencoaches:
- Heb je een achternaam beginnend met letter A-L: tine.taveirne@ucll.be
- Voor achternamen M-Z: kim.peeters@ucll.be
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: