Professionele bachelor Sociaal werk | UCLL

Bachelor Sociaal werk

Wat maakt van jou een sociaal werker?

  • Jij voelt onrust in je hele lijf wanneer een ander geen eerlijke kansen krijgt?
  • Jij bent een waar luisterend oor?
  • Jij kunt het beste in iemand naar boven halen en hebt een objectieve blik op de zaken?

Waarom kiezen voor sociaal werk aan UCLL?

Verbondenheid tussen student en docent

Vrijheid én verantwoordelijkheid. Oneindige kansen en uitdagingen. Bij Hogeschool UCLL weten we als geen ander dat studeren leuk maar ook stresserend is. Daarom kan je altijd rekenen op onze lectoren en je studentencoach, of je nu kampt met examenstress of twijfels over je studiekeuze.

Je wordt meester in je vak

Om het beste in jou naar boven te halen evalueren we de opleiding regelmatig. Frequente bevragingen bij studenten, het werkveld en afgestudeerden zorgen ervoor dat jij jaar na jaar van een professionele en praktijkgerichte opleiding kan genieten.  Het werkveld heeft jouw profiel écht nodig.  Onze partners reiken je daarbovenop enorm boeiende stages aan en ook het buiteland, is nooit ver weg.

Wie wilt, studeert gewoon verder

Je hebt je professionele bachelor sociaal werk afgerond, maar wil je kennisveld nog verreiken? Geen probleem. Dit bachelordiploma opent deuren. Je kan doorstromen naar BaNaBa's, Postgraduaten, en meer. Wil je eerst wat werkervaring opdoen en daarna terug komen voor een Postgraduaat? Ook dat is geen enkel probleem.

Wat word je?

Je diploma bombardeert jou officieel tot ‘Maatschappelijk Assistent’. Daarmee ligt de brede sociale sector aan jouw voeten. Dus, wat word je?  Meer info nodig? We got you covered, klik onderaan op de drie afstudeerrichtingen: Sociaal-Cultureel Werk, Maatschappelijk Werk of Maatschappelijke Advisering voor alle details.

'Maatschappelijk werker' is onlangs erkend als knelpuntberoep. Dit bevestigt de zéér hoge tewerkstellingskansen.  Knelpuntberoepen 2023 (vdab.be)

Werktraject

Werken én studeren?

Wil je werk en studie vlot combineren? Met ons werktraject doe je beiden en behaal je je diploma binnen 4 jaar. Zelfstudie vormt het uitgangspunt, aangevuld met seminaries on campus op vaste momenten, zodat je alles goed kan inplannen.

Verkort programma Sociaal Werk

Al een diploma op zak?

Heb je elders al credits verworven of een diploma gehaald als bachelor of als master? Heb je ervaring opgebouwd uit werk, studie of vrije tijd? We houden er graag rekening mee als we vrijstellingen (EVK/EVC) verstrekken.

Opleiding met steun van VDAB!

Maatschappelijk werker in de lijst van knelpuntberoepen

Voor werkzoekenden: Wist je dat je de bachelor Sociaal Werk trouwens kan volgen met steun van VDAB? 
Meer uitleg over de VDAB-trajecten, vind je via onderstaande link.

Studieprogramma's van afstudeerrichtingen

Voor de bachelor Sociaal Werk is fase 1 (het eerste jaar) van de opleiding voor elke student quasi hetzelfde. In fase 2 en 3 word je steeds meer vertrouwd met en opgeleid in de afstudeerrichting waar je aan het begin van je studie voor koos.

Verhalen

Studenten aan het woord

Ontdek de ervaringen van medestudenten over hun studiekeuze.

De docenten inspireerden me door de kennis, door hun manier van kijken naar de wereld en door hun eigen praktijkervaringen.

Bram, student

Studeren zonder grenzen

Het buitenland roept?

Je las het al eerder: sociaal werk is een internationaal beroep. Een sociaal werker is een wereldburger en dat ben je zowel bij ons '@home' als in het buitenlandInteresse om de landgrenzen binnen jouw opleiding te overschrijden? Klik dan zeker verder, want of je nu naar een buurland wil of een ander continent, we hebben voor ieder wat wils.

Stages & Projecten

We hebben een goede relatie met zo’n 1.500 stageplaatsen.  Een echte schat aan mogelijkheden dus om je eerste beroepservaring op te doen!

Campus Sociale School - Heverlee/Leuven

"Boven op de berg", zoals wij het hier wel eens noemen, vind je de campus Sociale School. We bevinden ons op een steenworp van Gasthuisberg en de E314, wat de campus makkelijk bereikbaar maakt. Hogeschool UCLL heeft trouwens 2 sterke Welzijnscampussen, deze in Heverlee/Leuven en Campus Hasselt, waarmee nauw wordt samengewerkt.

Vervolgopleidingen

What's next?

Veertig procent van onze afgestudeerden studeert verder! Wat doen ze zoal?

Bachelor-na-bachelor-opleidingen (banaba's)

Heel wat studenten  kiezen voor de banaba’s.   Dat zijn bachelor-na-bachelor programma's, die we zelf ontwikkelden: 

Masters

Een masterdiploma is ook binnen bereik! Vier hogescholen -waaronder Hogeschool UCLL-  hebben, samen met de KULeuven, de masteropleiding ‘Sociaal werk en sociaal beleid’ ontwikkeld. Dit programma is goed voor 120 studiepunten en sluit naadloos aan op de bacheloropleiding Sociaal Werk.  Omdat de universiteit geen academische bachelor sociaal werk aanbiedt, is deze masteropleiding vooral bevolkt met sociaal werkers.

Postgraduaten

Daarnaast bieden we heel wat Postgraduaten aan binnen ons programma Welzijn.

Praktische info

Vrijstellingen en andere vragen

Zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact met tie.roefs@ucll.beopleidingsverantwoordelijke Sociaal Werk.

Voor vragen over het werktraject, mail naar:  werktrajectSW@ucll.be

Verkort traject

Studenten die reeds een ander diploma hebben behaald en vragen hebben omtrent vrijstellingen en verkorte trajecten kunnen terecht bij ruth.vanthoor@ucll.be. Dit gebeurt op basis van onderzoek van een dossier en/of een beschikbare precedentenlijst die door de opleiding wordt aangelegd:

Vrijstellingen zijn in bepaalde gevallen ook mogelijk obv. competenties (bv. als je relevante beroepservaring hebt opgedaan). Vanaf academiejaar '23-'24 zullen kandidaten die zich aandienen van een nieuwe EVC-procedure gebruik moeten maken. 

Lees hier alles over het Verkort Programma van Sociaal Werk.

Inschrijven

Overtuigd? Dan verheugen we ons alvast enorm op jouw komst! Via onderstaande knop kan je je inschrijven voor de opleiding, de eerste stap in het volgende hoofdstuk van jouw professioneel leven. Samen met jou en onze trajectbegeleiders, zullen we er alvast alles aan doen om die stap zo vlot mogelijk te laten verlopen!

Sociaal werk, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Tie Roefs
Tie Roefs
Opleidingsverantwoordelijke Sociaal Werk
Raf Dehertog
Lector Sociaal-Cultureel Werk
Kaat Matthyssen
Lector Maatschappelijk Werk
Veronique Debeys
Lector Maatschappelijke Advisering

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: