

Kruimelpad
Sociaal werk
Ben jij geïnteresseerd in het verhaal achter de mensen? En wil je hen de levenskwaliteit schenken die ze verdienen? Mooi! Maak werk van jouw engagement. De opleiding Sociaal Werk helpt je graag op weg. Als sociaal werker ondersteun je groepen of mensen hun weg te vinden in de samenleving. Je kan werken in: een sociale dienst, sociaal-juridische hulpverlening, kabinet, straathoekwerk, buurtwerk, verenigingsleven, jeugdwerk …


Bachelor Sociaal werk
Wat maakt van jou een sociaal werker?
- Jij voelt onrust in je hele lijf wanneer een ander geen eerlijke kansen krijgt?
- Jij bent een waar luisterend oor?
- Jij kunt het beste in iemand naar boven halen en hebt een objectieve blik op de zaken?
Waarom kiezen voor sociaal werk aan UCLL?

Vrijheid én verantwoordelijkheid. Oneindige kansen en uitdagingen. Bij Hogeschool UCLL weten we als geen ander dat studeren leuk maar ook stresserend is. Daarom kan je altijd rekenen op onze lectoren en je studentencoach, of je nu kampt met examenstress of twijfels over je studiekeuze.

Om het beste in jou naar boven te halen evalueren we de opleiding regelmatig. Frequente bevragingen bij studenten, het werkveld en afgestudeerden zorgen ervoor dat jij jaar na jaar van een professionele en praktijkgerichte opleiding kan genieten. Het werkveld heeft jouw profiel écht nodig. Onze partners reiken je daarbovenop enorm boeiende stages aan en ook het buiteland, is nooit ver weg.

Je hebt je professionele bachelor sociaal werk afgerond, maar wil je kennisveld nog verreiken? Geen probleem. Dit bachelordiploma opent deuren. Je kan doorstromen naar BaNaBa's, Postgraduaten, en meer. Wil je eerst wat werkervaring opdoen en daarna terug komen voor een Postgraduaat? Ook dat is geen enkel probleem.
Wat word je?
Je diploma bombardeert jou officieel tot ‘Maatschappelijk Assistent’. Daarmee ligt de brede sociale sector aan jouw voeten. Dus, wat word je? Meer info nodig? We got you covered, klik onderaan op de drie afstudeerrichtingen: Sociaal-Cultureel Werk, Maatschappelijk Werk of Maatschappelijke Advisering voor alle details.
'Maatschappelijk werker' is onlangs erkend als knelpuntberoep. Dit bevestigt de zéér hoge tewerkstellingskansen. Knelpuntberoepen 2023 (vdab.be)
Verkort programma Sociaal Werk
Al een diploma op zak?
Heb je elders al credits verworven of een diploma gehaald als bachelor of als master? Heb je ervaring opgebouwd uit werk, studie of vrije tijd? We houden er graag rekening mee als we vrijstellingen (EVK/EVC) verstrekken.
Opleiding met steun van VDAB!
Maatschappelijk werker in de lijst van knelpuntberoepen
Voor werkzoekenden: Wist je dat je de bachelor Sociaal Werk trouwens kan volgen met steun van VDAB?
Meer uitleg over de VDAB-trajecten, vind je via onderstaande link.
Verhalen
Studenten aan het woord
Ontdek de ervaringen van medestudenten over hun studiekeuze.
Bram, student
Studeren zonder grenzen
Het buitenland roept?

Je las het al eerder: sociaal werk is een internationaal beroep. Een sociaal werker is een wereldburger en dat ben je zowel bij ons '@home' als in het buitenland. Interesse om de landgrenzen binnen jouw opleiding te overschrijden? Klik dan zeker verder, want of je nu naar een buurland wil of een ander continent, we hebben voor ieder wat wils.
Stages & Projecten
We hebben een goede relatie met zo’n 1.500 stageplaatsen. Een echte schat aan mogelijkheden dus om je eerste beroepservaring op te doen!
Vervolgopleidingen
What's next?
Veertig procent van onze afgestudeerden studeert verder! Wat doen ze zoal?
Heel wat studenten kiezen voor de banaba’s. Dat zijn bachelor-na-bachelor programma's, die we zelf ontwikkelden:
Een masterdiploma is ook binnen bereik! Vier hogescholen -waaronder Hogeschool UCLL- hebben, samen met de KULeuven, de masteropleiding ‘Sociaal werk en sociaal beleid’ ontwikkeld. Dit programma is goed voor 120 studiepunten en sluit naadloos aan op de bacheloropleiding Sociaal Werk. Omdat de universiteit geen academische bachelor sociaal werk aanbiedt, is deze masteropleiding vooral bevolkt met sociaal werkers.
Daarnaast bieden we heel wat Postgraduaten aan binnen ons programma Welzijn.
Praktische info
Vrijstellingen en andere vragen
Zit je nog met vragen? Neem dan gerust contact met sandra.devleminck@ucll.be, opleidingsverantwoordelijke Sociaal Werk.
Studenten die reeds een andere opleiding gevolgd hebben en vragen hebben omtrent vrijstellingen en verkorte trajecten kunnen terecht bij Ruth Vanthoor via ruth.vanthoor@ucll.be. Dit gebeurt op basis van onderzoek van een dossier en/of een beschikbare precendentelijsten die door de opleiding wordt aangelegd:
Of lees hier alles over het Verkort Programma van Sociaal Werk.
Inschrijven
Overtuigd? Dan verheugen we ons alvast enorm op jouw komst! Via onderstaande knop kan je je inschrijven voor de opleiding, de eerste stap in het volgende hoofdstuk van jouw professioneel leven. Samen met jou en onze trajectbegeleiders, zullen we er alvast alles aan doen om die stap zo vlot mogelijk te laten verlopen!
Kwaliteitszorg
Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg
Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: