Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Sociaal-cultureel werk graduaat:

uit het adviesrapport van de nederlands-vlaamse accreditatiecommissie (2019)

 

“De vastgelegde didactische keuzes, samen met de opbouw in vijf leerlijnen, vormen een sterk fundament voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving. De commissie waardeert de flexibele, modulaire organisatie van de opleiding en vindt het positief dat de opleiding een modeltraject op zowel twee als drie jaar heeft uitgewerkt”.

 

“Het belang dat de opleiding hecht aan werkplekleren, reeds van bij aanvang, is een sterk punt. De opleiding beschikt over voldoende contacten in het brede werkveld en heeft een degelijke visie welke werkplekken in aanmerking komen. De commissie is aangenaam verrast dat werkplekleren ook in een internationale context mogelijk wordt gemaakt.”

 

Over het verkort traject educatief kinderwerker:

“De commissie vindt de mogelijkheid om het certificaat van educatief kinderwerker te behalen, via een verkort traject van 49 studiepunten (waarvan 35 studiepunten uit deze graduaatsopleiding), een mooie realisatie van de opleiding.”

 

Troeven van onze graduaten

PERSOONSGERICHT

De persoonsgerichte aanpak en begeleiding zijn een belangrijk kenmerk van onze graduaatsopleidingen. In onze opleidingen word je gezien en ben je als persoon gekend.

Alle vakken gaan door in kleine klasgroepen waarin studenten en docent gedurende een hele of halve lesdag samenwerken. Voor elk vak streven we naar een optimale balans tussen lessen op de campus, zelf werken aan opdrachten (individueel of samen met medestudenten) en online onderwijs.  

De coördinator van je opleiding is jouw vaste aanspreekpunt en coach. Jouw opleiding start met een instapgesprek bij de coördinator. Ook tijdens je studie kan je steeds met al je vragen over jouw traject bij de coördinator terecht.

Heb je een meer praktisch-administratieve vraag, dan helpen onze administratieve collega’s je graag verder.

De opleidingsonderdelen ‘Studieregie’ en ‘Loopbaanregie’ vind je in al onze graduaatsopleidingen terug. In deze vakken krijg je kennis en tools aangereikt om je studievaardigheden te versterken en om greep te houden op je studie en verdere loopbaanplanning. 

FLEXIBEL MODULAIR

Onze graduaatopleidingen zijn modulair georganiseerd. Dat betekent dat elk opleidingsprogramma onderverdeeld is in kleinere opleidingsonderdelen waarvoor je apart kan inschrijven.

Alle lessen gaan overdag door, tussen 9.15 uur en 16.10 uur, van maandag tot zaterdag. Wij bieden geen avondonderwijs aan, wel zaterdagonderwijs.

Een vak of opleidingsonderdeel van 3 studiepunten wordt in principe op 6 lesweken volledig afgerond, inclusief het examen. Voor elk vak streven we naar een optimale balans van lessen op campus, werken aan opdrachten (individueel of met medestudenten) en online onderwijs.

Je kan op elk moment van het schooljaar in een opleiding stappen en starten met het volgen van opleidingsonderdelen. Afhankelijk van je vroegere studies, ervaring en eventuele werksituatie kan je bepaalde vakken beter bij het begin van je opleiding volgen en andere beter op het einde. De coördinator van de opleiding helpt je bij het uitstippelen van het meest optimale leertraject voor jou. Tijdens een instapgesprek stel je samen met de coördinator jouw individuele studieprogramma op. Ook tijdens jouw opleidingstraject ondersteunen we je via studie- en planningsgesprekken.

Door meer of minder opleidingsonderdelen per schooljaar te kiezen, bepaal je zelf aan welk ritme je wil studeren. Een graduaatsopleiding duurt minimum twee jaar. Je kan je opleiding, rekening houdend met je situatie, ook over een langere tijd spreiden en er bv. 3 jaar over doen.

Als werkende kies je voor een modulair traject op maat.  In de graduaatsopleidingen maatschappelijk werk en HR-support kan je  ook kiezen  voor een specifiek traject met meer zelfstudie en maximaal afstandsleren.

Voor de meeste opleidingsonderdelen in het graduaatsprogramma kan je vrijstellingen verwerven op basis van studiebewijzen die je elders in het hoger onderwijs behaalde of op basis van eerdere (beroeps)ervaring. In dat geval kan je de duur van je studietraject inkorten.

Je kan ook afzonderlijke opleidingsonderdelen als bijscholing of persoonlijke vorming volgen. 

PRAKTIJKGERICHT

In de opleiding krijgt jouw ervaring in het werkveld een centrale plaats.

In alle opleidingsonderdelen worden theoretische kaders gekoppeld aan de ervaringen en beroepspraktijk van jezelf en de klasgroep. Op deze wijze stimuleren we je om kennis, inzichten, vaardigheden, houdingen te integreren en je leerproces zelf in handen te nemen.

Vele docenten komen uit het werkveld en staan met één been in de praktijk en één been in het onderwijs. Deze combinatie maakt het lesgebeuren bijzonder boeiend. 

Van bij de start van de opleiding bouw je ook zelf praktijkervaring op via leerbezoeken, werkplekleren (stage) in een organisatie, projectwerk en uiteindelijk via je afstudeerproject. Werk je reeds in een relevante beroepssector, dan kan jouw werkplek als stageleerplek gelden.

Bij het zoeken naar een geschikte praktijkplaats krijg je ondersteuning van je praktijkbegeleider en van de coördinator. Je kunt ook zelf op zoek gaan.

Via het vrijwilligerswerkvlaanderen.bewww.vrijwilligersjobs.be, of de sociale kaart vind je alvast inspiratie.