Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben je gefascineerd door nieuw leven? En wil je koppels begeleiden tijdens het mooiste moment van hun leven? Dan is de opleiding Vroedkunde echt iets voor jou! 

Wie ben je?

Vroedkunde studeren is een roeping. Check even of jij ervoor in de wieg bent gelegd.
• Je werkt graag voor en met mensen en staat te popelen om in teams aan de slag te gaan.
• Je bent sociaal voelend en zet je graag in voor anderen. Jij hebt respect voor iedereen, ongeacht levensvisie, geloof of afkomst
• Stress krijgt jou niet klein. Zelfs in de meest uitdagende situaties ben jij de kalmte zelf, de rots in de branding.
• Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, barst van de empathie en durft op te komen voor de rechten van jezelf en anderen.
• Je bent bereid om een grondige theoretische kennis te verwerven en wordt niet afgeschrikt door wetenschappelijke inzichten.

Wist je dat je de opleiding Vroedkunde ook mag volgen met een speciaal statuut?  Bekijk je mogelijkheden. 

Je moet jezelf volledig geven, maar je krijgt er veel voldoening van.  Ik wist dat ik de juiste keuze had gemaakt toen ik straalde na het bijwonen van een eerste bevalling.  Dat moment vergeet ik nooit

Linde Stifter, student

Wat word je?

Je opleiding tot vroedvrouw duurt drie jaar. Daarna ben je klaar om erin te vliegen: als sterke persoonlijkheid die zelfstandig werkt en juiste beslissingen neemt. Je werkterrein wordt misschien een ziekenhuis, waar jij je meerwaarde toont in de verloskamer of op de kraamafdeling. Werk je liever als zelfstandige vroedvrouw? Kan ook, bijvoorbeeld in de thuiszorg. Die boomt nu, omdat mama’s steeds sneller naar huis gaan met hun baby. Steek jij ze een handje toe? Je kunt natuurlijk ook verder studeren na je opleiding Vroedkunde. Eén ding staat vast: jouw toekomst ziet er rooskleurig uit!

Troeven?

Waarom de opleiding Vroedkunde volgen aan de UC Leuven-Limburg? Hierom, maal vijf:
  1. Al in je eerste jaar loop jij stage. Die praktijk neemt de helft van je opleiding in beslag. Zo ben je écht goed voorbereid.
  2. Les volgen? Dat doe jij in hypermoderne klaslokalen. Maar óók op locatie: in de praktijk van een vroedvrouw, op de prematurenafdeling, op de verloskamer, op de dienst voor gespecialiseerde voortplanting, ….
  3. Jij bent voor ons geen nummer, maar een vroedvrouw in spe. Dankzij studentenbegeleiding op maat rond jij je traject succesvol af.
  4. De opleiding tot vroedvrouw werkt samen met partners uit de werk- en onderzoekswereld, zo ben jij altijd mee met de laatste nieuwigheden.
  5. Je studies sluiten naadloos aan op vervolgopleidingen en permanente vormingen. Wil je een masterdiploma halen? Dan stroom je door naar de KU Leuven, lid van onze associatie.

Ik vind het beroep van vroedvrouw erg boeiend. Je zet er allerlei vaardigheden in, zoals sociale, emotionele en praktische. Het is een hele eer om met koppels op weg te gaan: van vroedvrouw even voor tot even na de geboorte.

Lotte Mertens, vroedvrouw