Overslaan en naar de inhoud gaan

gewoon buitengewoon

De banaba Buitengewoon Onderwijs biedt de  praktijkgerichte voorbereiding op een functie als leerondersteuner van kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften (en hun leerkrachten) in het gewoon onderwijs, of als gespecialiseerde leerkracht in het buitengewoon onderwijs. De opleiding verbindt kennis en vaardigheden omtrent nieuwe ontwikkelingen in binnen- en buitenland met de dagelijkse praktijk van schoolteams en ondersteuningsnetwerken (vanaf 2022: Leersteuncentra).

  • Ben je pas of al even geleden afgestudeerd als leerkracht kleuter-, lager of secundair onderwijs, dan kan je direct starten.
  • Ook als logopedist, ergotherapeut, sociaal werker, verpleegkundige of een ander bachelordiploma in het domein van gezondheid en welzijn ben je heel welkom in de opleiding. 
  • Studenten zonder lerarendiploma volgen een extra opleidingsonderdeel ‘didactische vaardigheden’ om goed voorbereid het werkplekleren aan te vatten. 
  • Je kan ook een verkorte educatieve bachelor gelijktijdig of nadien volgen, met heel wat vrijstellingen.
     


Wat leer je?

Je leert doelgericht, handelingsgericht en praktijkgericht aan de slag te gaan met leerlingen met specifieke noden en mogelijkheden. De focus ligt op effectief handelen in de klas en krachtige samenwerking op kind-, klas- en schoolniveau. De opleiding zet je op weg naar professionele begeleiding van leerlingen én collega's.

Je leert de belangrijkste aspecten van klasmanagement, samenwerking, communicatie, onderzoek naar de onderwijsbehoeften van kinderen en jongeren met moeilijk hanteerbaar gedrag, leerproblemen, autisme ... en hoe je weer perspectief kan opbouwen. Je krijgt daarbij de persoonlijke ondersteuning van lectoren met veel expertise en praktijkervaring.
 

programma campus diepenbeek programma campus heverlee 

 

“De banaba Buitengewoon Onderwijs is de opleiding bij uitstek om professionals de juiste know-how te geven in het onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dankzij de uitgebreide keuzemogelijkheden kunnen studenten kiezen voor die specialisaties waar hun hart ligt om zo veerkrachtig en vol zelfvertrouwen het werkveld in te stappen. De combo van theorie en praktijk, waarbij je leert om inzichtelijk te reflecteren over situaties, is een verrijking voor elke professional binnen het onderwijs!” 

Liesbeth Meermans
Oud-studente, coördinator/ondersteuner ondersteuningsteam Type 4