Overslaan en naar de inhoud gaan

Word expert in meertalig onderwijs
(uniek in Vlaanderen!)

Wil je graag het Nederlands van anderstaligen versterken? Wil je kinderen in het kleuter- of lager onderwijs laten kennismaken met Frans, Engels of Duits? Of wil je jouw niet-taalvak in het secundair onderwijs in een andere taal geven?

Hogeschool UCLL biedt tal van trajecten om jouw passie voor taal in te zetten in jouw klas of school. Doorheen de opleidingen krijg je de didactiek van meertalig onderwijs  helemaal onder de knie. Bovendien krijg je de nodige expertise mee zodat jij je directie kan ondersteunen in het beleidsmatig vormgeven aan taal en meertaligheid op school. 
 


 

 

“De opleiding Meertalig Onderwijs was voor mij een ideaal vervolg op mijn bachelor Kleuteronderwijs. Ik ben heel nieuwsgierig naar de (culturele) achtergrond, de talen en de verhalen van kinderen. Dankzij de zeer praktijkgerichte opleiding ga ik nu speels aan de slag met verschillende talen in verhalen, spelletjes, in een kringgesprek of tijdens een individueel gesprek met een kleuter. Bij die unieke momenten dat ze hun thuistaal naar de klas kunnen halen, zie ik veel kinderen echt genieten. En dat verhoogt hun welbevinden zienderogen.”

Lieze Claessens
Oud-studente banaba Meertalig Onderwijs, optie Vroeg vreemdetaalonderwijs


Jouw keuzemogelijkheden

Optie 1: Een unieke, brede opleiding met bachelordiploma

1. Content and language integrated learning (CLIL): onderwijs een niet-taalvak in het Frans, Engels of Duits.
2. Nederlands als tweede taal (NT2): geef onthaal- en taalversterkend onderwijs aan anderstalige leerlingen.
3. Vroeg vreemdetaalonderwijs: ga aan de slag met vreemde talen in het kleuter- en lager onderwijs.

Banaba meertalig onderwijs (60 sP)


Optie 2: Nederlands als tweede taal (NT2)

extra onderwijsbevoegdheid nt2 (45 sP)


Optie 3: Postgraduaat

content and language integrated learning (CLIL) (24 sP)


optie 4: Smaakmakers (nascholing voor leerkrachten, woensdagnamiddag en -avond)

content and language integrated learning (clil) (28 uur)

vroeg vreemdetaalonderwijs (28 uur)
 

Troeven van onze opleidingen Meertalig Onderwijs

1. Uniek in Vlaanderen!

Onze opleidingen Meertalig Onderwijs zijn uniek in Vlaanderen. Hogeschool UCLL biedt als enige de banaba Meertalig Onderwijs aan en zet daarmee de norm voor heel Vlaanderen. Dat maakt onze lectoren ook de meest ervaren lesgevers in didactiek en beleid.

2. Praktijk en theorie gaan samen

De opleidingen aan Hogeschool UCLL zijn steeds praktijkgericht, met een stevige theoretische basis. De lectoren Meertalig Onderwijs doen permanent praktijkgericht onderzoek. In januari 2020 publiceerden zij bijvoorbeeld het onderzoeksrapport van het praktijkgerichte wetenschappelijke onderzoek ‘CLIL in Vlaanderen’. Hiermee is de praktijk binnen de opleiding duidelijk wetenschappelijk onderbouwd en mee met de meest recente ontwikkelingen.

3. Didactisch én beleidsmatig aan de slag

Je kiest één van drie trajecten, waarbij telkens een specifieke didactische aanpak aan bod komt: (1) Content and Language Integrated Learning (CLIL), (2) Nederlands als tweede taal (NT2) of (3) vroeg vreemdetaalonderwijs. Daarnaast leer je het (talen)beleid binnen jouw schoolomgeving (mee) vorm te geven. Je leert talenbeleidsacties te organiseren, expertise te delen en samen te werken met relevante partners.

4. Hogeschool UCLL is de grootste lerarenopleider

UCLL heeft het meest uitgebreide netwerk voor stageplekken in het binnenland (van West-Vlaanderen tot Oost-Limburg) én in het buitenland. Het programma Meertalig Onderwijs geniet bovendien van grote naamsbekendheid, ook in het buitenland.

5. Krijg de meest persoonlijke begeleiding

Elke student krijgt persoonlijke, kwaliteitsvolle begeleiding. Dat is misschien wel dé kracht van UCLL. Lectoren en coördinatoren zijn zeer makkelijk bereikbaar. Zij zijn respectvol, gepassioneerd, authentiek en nemen altijd de tijd voor persoonlijk contact.
 

 

“Sinds deze opleiding krijg ik nu op school de kans om anders- en meertalige kinderen te begeleiden. Ik heb geleerd om de leerlingen te laten groeien door niet te focussen op droge woordenschat, maar vooral door het nuttig inzetten van woordenschat bij activiteiten.”

Lotte Verheyen


campuslocatie

Je kan de lessen volgen op campus Hertogstraat in Heverlee en online .

Campus Hertogstraat
Hertogstraat 178
3001 Heverlee

De moderne campus  heeft verschillende auditoria, een open leercentrum en bibliotheek, een studentenrestaurant en tal van sportfaciliteiten. Er is een ruime en moderne sporthal en de campus is gelegen naast het Meerdaalwoud, zodat sportieve ontspanning binnen of buiten perfect mogelijk is.

 


wat kan je doen met dit diploma? veel!

Met deze opleiding versterk je je taalcompetenties, coachings- en onderwijsvaardigheden in een context van meertaligheid. Je kan dan - afhankelijk van je keuzetraject - aan de slag:

  • als leraar CLIL in het secundair onderwijs in Vlaanderen of in een basis- of secundaire school in Wallonië, Brussel of elders;
  • als leraar of taalcoach voor niet-Nederlandstalige leerlingen zoals (ex-)OKAN-leerlingen in het leerplichtonderwijs of daarbuiten;
  • als taalleraar bij lessen vreemde taal en taalinitiatie in het basisonderwijs.

De opleiding geeft je een ruime visie op meertaligheid en laat je toe het (meer)talenbeleid in het onderwijs deskundig vorm te geven en op te volgen als taalbeleidscoördinator.
 

download onze flyer

volg ons op facebook!