Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Kleuteronderwijs (werken en studeren):

programma blended opleiding heverlee

De verkorte opleiding BLENDED TRAJECT KLEUTERONDERWIJS is een dagopleiding. De contactmomenten in deze blended opleiding zijn beperkt, maar wees gerust. Je wordt heel gericht begeleid zodat je thuis zelfstandig verder kan met je studiepakket. De contacturen zijn geroosterd op:

 • dinsdagavond tussen 18.00 en 22.00 uur (2 à 3 keer per maand)
 •  donderdag tussen 9.00 en 18.00 uur

Wil je de doelstellingen, opleidingsonderdelen, studiepunten van het huidige studieprogramma in detail bekijken? Lees alle kleine lettertjes in de programmagids. Eén studiepunt (SP) komt overeen met 25 à 30 studiebelastingsuren. Onder studiebelasting verstaan we contacturen, coaching, zelfstudie, maken van taken en voorbereiden van examens.

 nieuw! nieuw! nieuw! studeer kosteloos via vdab

 

trajecten van  1  tot 4 jaren

De studieduur is afhankelijk van je vooropleiding.

 • Heb je nog geen diploma hoger onderwijs? Dan schrijf je je in voor modeltraject 1 en volg je  1,5 tot 2 jaren les in de dagopleiding. Daarna kan je jouw studieloopbaan bespreken met de trajectcoach en aansluiten in het blended traject.
 • Heb je reeds een diploma hoger onderwijs, dan start je in modeltraject 2.
 • Heb je een diploma hoger onderwijs en een onderwijsbevoegdheid? Dan kan je instromen in modeltraject 3 afhankelijk van jouw onderwijservaring en datum van diploma-uitreiking.

Dit onderscheid in modeltrajecten heeft betrekking op het aantal studiepunten die je moet opnemen en waarvoor je moet slagen om het diploma van kleuterleid(st)er te behalen. Uiteraard bepaal je ook zelf mee de spreiding van je studie en is dit ook afhankelijk van het feit of je full time wil sturen, of je deeltijds wil werken en studeren, hoe je je studie combineert met je gezin of thuissituatie enz.

Modeltraject

Hoogst behaalde diploma

Studiepunten

Opleidingsjaren

1

Diploma Secundair Onderwijs

180 SP

3 - 4 jaar

2

Bachelor/Master

120 - 130 SP

2 - 3 jaar

3

Bachelor/Master + onderwijsbevoegdheid

60 - 75 SP

1 - 2 jaar

Laat je inspireren

Informatie modeltrajecten

Modeltraject 1

modeltraject 1

De eerste 2 jaren volg je samen les met studenten van de dagopleiding. Op die manier word je gewoon aan les volgen in het hoger onderwijs. In dit eerste jaar is een combinatie met werken dus niet mogelijk. Vanaf het tweede jaar volg je nog een beperkt aantal lessen in het dagonderwijs met afwisselend een aantal lessen in het blended traject. 

Opleidingsprogramma

In principe spreid je de opleiding over 4 jaar. Op die manier volg je elk jaar ongeveer 45 studiepunten.  Heb je geen job en kan je je voltijds focussen op de studies? Dan kan je ook opteren voor een spreiding over 3 jaar. Je volgt dan 60 à 65 studiepunten per jaar. 

Heb je graag meer informatie over de aangeboden opleidingsonderdelen? Bekijk dan het studieprogramma van de opleiding tot kleuteronderwijzer.

Heb je reeds creditbewijzen behaald in een andere opleiding en denk je dat je hiermee een vrijstelling kan krijgen in de opleiding tot kleuteronderwijzer? Dan kan er op basis van je creditbewijzen een vrijstellingsprocedure opgestart worden. Vul het aanvraagdossier 'vrijstellingen' volledig in en bezorg het aan de trajectcoach. Op basis van jouw dossier kan nagegaan worden of je effectief in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Stage

Je loopt verschillende stageblokken doorheen de hele opleiding (3 of 4 jaar). Tijdens een infomoment wordt dit met jou besproken.

Modeltraject 2


modeltraject 2

Je volgt een opleidingsprogramma van 120 studiepunten en krijgt dus vrijstellingen ter waarde van 60 studiepunten. 

Opleidingsprogramma

In principe spreid je de opleiding over 3 jaar. Op die manier volg je elk jaar ongeveer 45 studiepunten en kan je deeltijds blijven werken. Heb je geen job en kan je je voltijds focussen op de studies, dan kan je ook opteren voor een spreiding over 2 jaar. Je volgt dan 60  studiepunten per jaar.  

Heb je graag meer informatie over de aangeboden opleidingsonderdelen? Bekijk dan het studieprogramma voor de opleiding tot kleuteronderwijzer.

Vrijstellingen

Het is mogelijk dat je op basis van je vooropleiding(en) extra vrijstellingen kan bekomen, bovenop de automatisch toegekende vrijstellingen voor modeltraject 2.  Heb je bepaalde competenties reeds verworven? Dan kan je op basis van je creditbewijzen een vrijstellingsprocedure opstarten. Je schrijft je in voor 180 SP en bij  goedkeuring van je vrijstellingspakket gaan de verworven credits er uiteraard weer af en houd je je te behalen studiepunten over, zoals je met de trajectcoach hebt besproken.

Vul het aanvraagdossier 'vrijstellingen' volledig in en bezorg het aan de trajectcoach. Op basis van jouw dossier kan nagegaan worden of je effectief in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Start opleiding

De opleiding start in september met een intromodule, waarin zowel theorie als praktijk (meedraaien in de kleuterklas) op het programma staan. Tijdens deze module maak je exemplarisch kennis met de inhouden uit het eerste opleidingsjaar van de reguliere opleiding.

De opleiding start op  zaterdag 18 september 2021 van 9.00 - 17.00 u.  De weken nadien heb je  op dinsdagavond en donderdag overdag les. Uitzonderlijk is er ook een lesdag gepland op  zaterdag 2 oktober 2021  van  9.00 tot 17.00 u.  Heb je specifieke vragen over deze intromodule? Neem contact op met hilde.stroobants [at] ucll.be.

Let op! 

 • Wil je het volledige programma van 45 of 60 studiepunten in modeltraject 2 volgen, dan moet je uiterlijk op 17  september 2021   ingeschreven zijn.
 • Na 17 september 2021  is het niet meer mogelijk om in te schrijven voor alle opleidingsonderdelen. Wil je toch nog starten? Neem contact op met de trajectcoach claudine.martens [at] ucll.be om te bepalen voor welke opleidingsonderdelen je dan nog in aanmerking komt.

Stage

Je loopt verschillende stageblokken doorheen de hele opleiding. Je vindt de verschillende stageblokken en de periodes in de stage/jaarkalender.

Om te bepalen welke stageblokken je zal lopen, maak je best een uitprint van je opleidingsprogramma (zie hierboven). Zoek daarin op welke stageblokken je elk jaar zal lopen.

De losse stagedagen worden in het kalenderoverzicht op maandag geplaatst. Je kan deze losse stagedagen ook verplaatsten naar een dinsdag of vrijdag. Stageblokken van 2 dagen, een week of meer, moeten doorgaan op de aangegeven data. Uitzonderingen hierop kan je aanvragen via hilde.stroobants [at] ucll.be.

Hier vind je alle informatie en documenten die je nodig hebt om geschikte stageplaatsen vast te leggen.

Modeltraject 3


modeltraject 3

Je volgt een opleidingsprogramma van 60 à 70 studiepunten, en krijgt dus vrijstellingen ter waarde van 110 à 120 studiepunten. 

Opleidingsprogramma

Heb je geen job en kan je je voltijds focussen op de studies, dan kan je er voor opteren om de studies af te ronden in 1 jaar.  Aan de hand van onderstaand programma is het ook mogelijk het traject te spreiden over 1,5 jaar.  Jouw persoonlijk traject wordt dan aangepast van 1 naar 1,5 jaar.

Heb je graag meer informatie over de aangeboden opleidingsonderdelen? Bekijk dan het studieprogramma voor de opleiding tot kleuteronderwijzer.

vrijstellingen

Het is mogelijk dat je op basis van je vooropleiding(en) extra vrijstellingen kan bekomen, bovenop de automatisch toegekende vrijstellingen voor modeltraject 2.  Heb je het gevoel dat je bepaalde competenties reeds verworven hebt, dan kan je op basis van je creditbewijzen een vrijstellingsprocedure opstarten. Je schrijft je wel eerst in voor 180 SP en bij  de goedkeuring van je vrijstellingspakket gaan de verworven credits er uiteraard weer af en houd je je te behalen studiepunten over, zoals je met de trajectcoach hebt besproken.

Vul het aanvraagdossier 'vrijstellingen' volledig in en bezorg het aan de trajectcoach. Op basis van jouw dossier kan nagegaan worden of je effectief in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Start opleiding

De opleiding start in september met een intromodule, waarin zowel theorie als praktijk (meedraaien in de kleuterklas) op het programma staan. Tijdens deze module maak je exemplarisch kennis met de inhouden uit het eerste opleidingsjaar van de reguliere opleiding.

De opleiding start op zaterdag 18  september 2021 van 9.00 tot 17.00 u.  De weken nadien heb je telkens op dinsdagavond en donderdag overdag les. Uitzonderlijk is er ook een lesdag gepland op  zaterdag 2 oktober 2021 van 9.00 tot 17.00 u. Heb je specifieke vragen over de intromodule, dan neem je best contact op met hilde.stroobants [at] ucll.be.

Let op!

 • Wil je het volledige programma van modeltraject 3 volgen, dan moet je uiterlijk op vrijdag  17  september  2021   ingeschreven zijn.
 • Na 17  september 2021  is het niet meer mogelijk om in te schrijven voor alle opleidingsonderdelen. Wil je toch nog starten? Neem contact op met claudine.martens [at] ucll.be om te bepalen voor welke opleidingsonderdelen je dan nog in aanmerking komt.

Stage

Je loopt verschillende stageblokken doorheen de hele opleiding (1 of 1,5 jaar). Je vindt de verschillende stageblokken en de periodes in de stagekalender van 2021-2022 in 1  jaar  of stagekalender van 2021-2022  in 1,5 jaar.

Om te bepalen welke stageblokken je zal lopen, maak je best een uitprint van je opleidingsprogramma (zie hierboven). Zoek daarin op welke stageblokken je elk jaar zal lopen.

De losse stagedagen worden in het kalenderoverzicht op maandag geplaatst. Je kan deze losse stagedagen ook verplaatsten naar een dinsdag of vrijdag. Stageblokken van 2 dagen, een week of meer, moeten doorgaan op de aangegeven data. Uitzonderingen hierop kan je aanvragen via hilde.stroobants [at] ucll.be.

Hier vind je alle informatie over het vinden van een geschikte stageplaatsen en de formulieren die je daarbij nodig hebt. 

NIEUW! FINANCIELE TUSSENKOMST BIJ JE STUDIE VIA DE VDAB

Ben je aan het werk tot het einde van het schooljaar, ben je werkloos of ga je je huidige job opzeggen én heb je zin in een nieuwe uitdaging?

Of is kleuterleraar worden een (oude) droom die je nog niet eerder hebt kunnen realiseren? Heb je een diploma kinderzorg en wil je een hele klas runnen in het kleuteronderwijs?

Bij UCLL Brabant kan je zonder of met een bachelordiploma komen studeren via de VDAB. De VDAB erkent kleuteronderwijs in Brabant als knelpuntberoep en wil de vele niet ingevulde vacatures in het kleuteronderwijs een boost geven met leraren met het juiste diploma!

Kom langs voor info op één van de volgende infodagen. De trajectcoaches geven je graag alle nodige uitleg.

Wil je alvast je licht opsteken op de VDAB Vlaams Brabant, dan kan je terecht bij Katrien Janssens via mail: katrien.janssens [at] vdab.be of telefonisch op het nummer: 0471/95 18 76.

algemene vragen over werken en studeren?

De sociale dienst van de associatie KU Leuven geeft advies over studiefinanciering, studietoelagen, kinderbijslag, ziekteverzekering, studentenstatuut.

Heb je een vraag over de betaling van het inschrijvingsgeld, moeten je RVA-documenten ingevuld worden, wil je de opleiding gedeeltelijk betalen met opleidingscheques, ... dan kan je hiervoor terecht bij de dienst inschrijvingen van de lerarenopleiding: inschrijvingen.leuven [at] ucll.be. Zij helpen jou graag verder.

Heb je vragen over de combinatie studeren - werken of studeren - gezin? Stel ze aan studenten die de opleiding volgen. Zij beantwoorden graag jouw vragen via telefoon of mail. Vraag de lijst met contactgegevens via claudine.martens [at] ucll.be.

 

Meer informatie over deze opleiding?

Heb je interesse in het blended traject, dan nodigen we je graag uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens een infomoment krijg je meer uitleg over de opleiding, het opleidingsprogramma, de stage ... en kunnen jouw concrete vragen beantwoord worden. De infomomenten zijn gepland doorheen het jaar en vinden telkens plaats op onze campus (adres: Hertogstraat 178 in Heverlee). Je kan parkeren op onze parking en na het infomoment een jeton uithalen aan het onthaal zodat je de parking vlot kan verlaten.

Gelieve het aanmeldingsformulier in te vullen en terug te mailen naar claudine.martens [at] ucll.be. Zij neemt contact met jou op om een afspraak te maken en de nodige informatie te bezorgen.

inschrijven?

Was je reeds aanwezig tijdens een infomoment (of maakte je een individuele afspraak met een trajectcoach van de opleiding) dan kan je je effectief inschrijven aan UC Leuven-Limburg.

 • Modeltraject 1: Jaar 1 en 2 schrijf je je in voor de dagopleiding. Vanaf jaar 2 is een combinatie met de blended mogelijk. Dit wordt besproken met de trajectcoach.
 • Modeltraject 2 en 3: Bekijk nu al alle praktische info over de start van het academiejaar en het zoeken naar een geschikte stageplaats.

Vergeet niet dat als je start in de lerarenopleiding er gevraagd wordt om een instaptoets af te leggen. Meer info vind je hier. De toets is GEEN toelatingsproef, iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten van de test.