Educatieve bachelor Kleuteronderwijs Diest | UCLL

Onderwijs maak je samen met kleuters...

Kleuters centraal! Dat is ons vertrekpunt. Van bij de start van de opleiding ga je aan de slag in de kleuterklas, en leer je om vanuit de vakken te kijken naar en te werken met, voor en geïnspireerd door kleuters. Op een positieve manier omgaan met ieder kind, en zijn eigenheid, hoe divers ook, dat is de basis.

Ook jij staat centraal! Samen leren is samen leven, samen op weg gaan, samen ontdekken. Dat doe je met je medestudenten, maar zeker ook met je docenten. Elkaar leren kennen, jezelf leren kennen, en stap voor stap aan de hand van coaching en uitdagende lessen kleuterleraar worden. Het kan! En we doen het graag samen met jou.

'Leraar worden' leer je niet
uit een boek!

Vanaf de eerste lesweken ga je een dag per week naar een stageschool. Je leert de kinderen goed kennen en bouwt een (h)echte band met hen op. Ondertussen ontdek je hoe een klas functioneert en probeer je zelf dingen uit met kleuters. Ook in het tweede semester ga je wekelijks aan de slag met kleuters en neem je meer en meer de klas over. Zo ontdek je de veelzijdige job van een kleuteronderwijzer. Tijdens de praktijk ligt de nadruk ligt op uitproberen, experimenteren en ‘mogen fouten maken’. De mentor van de klas begeleidt je. En jouw coaches geven je regelmatig feedback, komen op stagebezoek en helpen je zoeken hoe je verder kan groeien.

Bij ons ben je geen nummer! Wekelijks kom je in het groeilabo samen met een kleine groep medestudenten en je studentencoach. Je denkt samen na over je praktijkervaringen en het onderwijs. Je werkt samen ideeën uit, je geeft elkaar feedback en ondersteunt elkaar. Je staat er stil bij wie je als leraar wil worden en hoe ver je daarin staat. Soms werk je met jaargenoten, soms met studenten uit de andere opleidingsjaren en leer je van elkaars ervaringen.

Wat studenten zoal op stage deden...

Studieprogramma Bachelor Kleuteronderwijs Diest

Hieronder kan je het studieprogramma bekijken voor campus Diest. Ontdek ook de vakken uit het eerste jaar in vogelvlucht. 

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Check de studieprogramma's van Diepenbeek en van Heverlee.

Zo gaat het eraan toe in de lessen

Tijdens je studies neem je elk jaar een aantal van deze opleidingsonderdelen (OPO's) op. Elk OPO heeft een eigen ECTS-fiche. ECTS staat voor European Credit Transfer System. In zo’n fiche kom je te weten wat de inhoud van een opleidingsonderdeel is, welke onderwijsleeractiviteiten bij dit vak horen (denk aan een taak, stage, les, leermateriaal …) en hoe dit onderdeel geëvalueerd zal worden.

Traject op maat

Verkort dagtraject Campus Diest

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je  via een verkort dagtraject leraar kleuteronderwijs  worden in Diest in 2 jaar. Heb je een diploma hoger onderwijs en een onderwijsbevoegdheid? Dan kan je op één jaar tijd het diploma kleuteronderwijzer behalen. 

 

6 goede redenen om te kiezen
voor de UCLL lerarenopleiding

1. Het verschil maken: bijdragen aan de wereld, moving minds and hearts

Als leraar heb je impact op de wereld. Je kan positieve verandering teweegbrengen. Je kan kinderen en jongeren helpen die het moeilijk hebben. Je zal zinvol werk doen. Als leraar beïnvloed je de samenleving op een positieve manier. Aan UCLL word je echt goed voorbereid om dat verschil te maken.

2. Open-minded: ruimdenkendheid, inclusie, diversiteit

In de lerarenopleiding zal je alle genders vinden, alle leeftijden, verschillende socio-economische achtergronden, verschillende vooropleidingsniveau’s, verschillende levensbeschouwingen, verschillende nationaliteiten, … Hieruit leiden we op tot ruimdenkende leraren, open-mindedness en wereldburgerschap.

3. Samenwerken: community, face-to-face verbinding

Voor ons is persoonlijk contact belangrijk, face-to-face verbinding, menselijke interactie en samenwerking. Onderwijs maak je samen: met leerlingen, met collega-leerkrachten, met ouders, met leerlingbegeleiders, ... Daarom is leren samenwerken zo belangrijk.

4. Persoonlijke ontwikkeling: vakkennis en memorabele ervaringen

Je zal persoonlijk en professioneel groeien, ontwikkelen, jezelf ontplooien, snel vooruitgaan door te ervaren, door uitdagingen, door acties, door te DOEN, door praktijk, door zelf creatief en innovatief te mogen denken, met ondersteuning van docenten, mentoren en coaches.

5. Authenticiteit en individuele expressie

Wij hechten veel belang aan jouw individualiteit en anders zijn. We zoeken naar jouw authentieke persoonlijkheid en gaan aan de slag met jouw unieke talenten en kwaliteiten. We maken geen eenheidsworst van onze studenten, maar sterke, authentieke en unieke leraren.

6. Mentaal welzijn: respect en dialoog

Je krijgt les van docenten die expert zijn in hun vak en jou tegelijk emotionele steun bieden in de vorm van respect, empathie, begrip, dialoog, zorgzaamheid, vriendelijkheid en verbondenheid. Je krijgt hulp en steun op vlak van je studie en je emotioneel welzijn van docenten, studentencoaches, taalcoaches, studiecoaches, …

Boekenkastjes vol leesplezier

8 studenten Kleuteronderwijs van campus Diest wilden op een laagdrempelige manier het leesplezier van kinderen uit kansarme gezinnen bevorderen. Onze studenten werden ‘boekenjuffen’. Zij gingen van deur tot deur met een boekentrein vol boeken, dekentjes, kussens en poppen om kinderen (o.a. uit een eigen prentenboek!) voor te lezen. Zij organiseerden activiteiten in de buitenschoolse kinderopvang, voor ouders, in de bibliotheek... en nog veel meer.

Campus Diest

Campus Diest is kleine charmante campus, op een boogscheut van het centrum van Diest. De campus beschikt over alle moderne faciliteiten zoals nieuwe lesruimtes, een coffee lounge en een uitgebreide mediatheek. De campus ligt vlakbij de Diestse cafeetjes en restaurants, en is maar een paar minuutjes wandelen of fietsen van het station. Ook als je met de auto komt zijn er parkeermogelijkheden aan zeer volledige tarieven.

Weerstandsplein 2
3290 Diest

Deze opleiding kan je ook volgen aan campus Diepenbeek en aan campus Heverlee.

Nieuw! Financiële tussenkomst bij je studie via de VDAB

Ben je aan het werk tot het einde van het schooljaar, ben je werkloos of ga je je huidige job opzeggen én heb je zin in een nieuwe uitdaging? Bij UCLL Brabant kan je zonder of met een bachelordiploma komen studeren via de VDAB. De VDAB erkent kleuteronderwijs in Brabant als knelpuntberoep en wil de vele niet ingevulde vacatures in het kleuteronderwijs een boost geven met leraren met het juiste diploma!

Lees meer

Heb je nog vragen over deze opleiding?

Contacteer een van onze trajectcoaches!

Els Bogaert
Nele Vanhemel

Registreer voor de nieuwsbrief

Wil je af en toe een e-mail ontvangen met de laatste nieuwtjes uit de opleiding?
Dat kan! Laat je gegevens hier achter.

BLIJF OP DE HOOGTE

Kleuteronderwijs Diest, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: