Onderwijs maak je samen met kleuters...

Kleuters centraal! Dat is ons vertrekpunt. Van bij de start van de opleiding ga je aan de slag in de kleuterklas, en leer je om vanuit de vakken te kijken naar en te werken met, voor en geïnspireerd door kleuters. Op een positieve manier omgaan met ieder kind, en zijn eigenheid, hoe divers ook, dat is de basis.

Ook jij staat centraal! Samen leren is samen leven, samen op weg gaan, samen ontdekken. Dat doe je met je medestudenten, maar zeker ook met je docenten. Elkaar leren kennen, jezelf leren kennen, en stap voor stap aan de hand van coaching en uitdagende lessen kleuterleraar worden. Het kan! En we doen het graag samen met jou.

'Leraar worden' leer je niet
uit een boek!

Vanaf de eerste lesweken ga je een dag per week naar een stageschool. Je leert de kinderen goed kennen en bouwt een (h)echte band met hen op. Ondertussen ontdek je hoe een klas functioneert en probeer je zelf dingen uit met kleuters. Ook in het tweede semester ga je wekelijks aan de slag met kleuters en neem je meer en meer de klas over. Zo ontdek je de veelzijdige job van een kleuteronderwijzer. Tijdens de praktijk ligt de nadruk ligt op uitproberen, experimenteren en ‘mogen fouten maken’. De mentor van de klas begeleidt je. En jouw coaches geven je regelmatig feedback, komen op stagebezoek en helpen je zoeken hoe je verder kan groeien.

Bij ons ben je geen nummer! Wekelijks kom je in het groeilabo samen met een kleine groep medestudenten en je studentencoach. Je denkt samen na over je praktijkervaringen en het onderwijs. Je werkt samen ideeën uit, je geeft elkaar feedback en ondersteunt elkaar. Je staat er stil bij wie je als leraar wil worden en hoe ver je daarin staat. Soms werk je met jaargenoten, soms met studenten uit de andere opleidingsjaren en leer je van elkaars ervaringen.

Wat studenten zoal op stage deden...

Studieprogramma Bachelor Kleuteronderwijs Diest

Hieronder kan je het studieprogramma bekijken voor campus Diest. Ontdek ook de vakken uit het eerste jaar in vogelvlucht. 

Opleidingsfase 1 Openvouwen
Opleidingsfase 2 Openvouwen
Opleidingsfase 3 Openvouwen

Check de studieprogramma's van Diepenbeek en van Heverlee.

Zo gaat het eraan toe in de lessen

Tijdens je studies neem je elk jaar een aantal van deze opleidingsonderdelen (OPO's) op. Elk OPO heeft een eigen ECTS-fiche. ECTS staat voor European Credit Transfer System. In zo’n fiche kom je te weten wat de inhoud van een opleidingsonderdeel is, welke onderwijsleeractiviteiten bij dit vak horen (denk aan een taak, stage, les, leermateriaal …) en hoe dit onderdeel geëvalueerd zal worden.

Traject op maat

Verkort dagtraject Campus Diest

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je  via een verkort dagtraject leraar kleuteronderwijs  worden in Diest in 2 jaar. Heb je een diploma hoger onderwijs en een onderwijsbevoegdheid? Dan kan je op één jaar tijd het diploma kleuteronderwijzer behalen. 

Boekenkastjes vol leesplezier

8 studenten Kleuteronderwijs van campus Diest wilden op een laagdrempelige manier het leesplezier van kinderen uit kansarme gezinnen bevorderen. Onze studenten werden ‘boekenjuffen’. Zij gingen van deur tot deur met een boekentrein vol boeken, dekentjes, kussens en poppen om kinderen (o.a. uit een eigen prentenboek!) voor te lezen. Zij organiseerden activiteiten in de buitenschoolse kinderopvang, voor ouders, in de bibliotheek... en nog veel meer.

Campus Diest

Campus Diest is kleine charmante campus, op een boogscheut van het centrum van Diest. De campus beschikt over alle moderne faciliteiten zoals nieuwe lesruimtes, een coffee lounge en een uitgebreide mediatheek. De campus ligt vlakbij de Diestse cafeetjes en restaurants, en is maar een paar minuutjes wandelen of fietsen van het station. Ook als je met de auto komt zijn er parkeermogelijkheden aan zeer volledige tarieven.

Weerstandsplein 2
3290 Diest

Deze opleiding kan je ook volgen aan campus Diepenbeek en aan campus Heverlee.

Nieuw! Financiële tussenkomst bij je studie via de VDAB

Ben je aan het werk tot het einde van het schooljaar, ben je werkloos of ga je je huidige job opzeggen én heb je zin in een nieuwe uitdaging? Bij UCLL Brabant kan je zonder of met een bachelordiploma komen studeren via de VDAB. De VDAB erkent kleuteronderwijs in Brabant als knelpuntberoep en wil de vele niet ingevulde vacatures in het kleuteronderwijs een boost geven met leraren met het juiste diploma!

Lees meer

Heb je nog vragen over deze opleiding?

Contacteer een van onze trajectcoaches!

Els Bogaert
Nele Vanhemel

Kleuteronderwijs Diest, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag