Leraar in opleiding (LIO) | UCLL
Ben je tewerkgesteld als leraar voor minimum 50%, dan kan je bij ons terecht in het Leraar in Opleiding (LIO) -traject.

Wat het LIO-traject voor jou interessant maakt, is dat jij de verschillende stages mag vervangen door werkplekleren. Je staat immers al bij je leerlingen in de klas en dat is een hele waardevolle basis voor deze opleiding.

Je leert bij ons heel wat didactisch-pedagogische theorieën, die je onmiddellijk kan toepassen in je klas. Door samen met andere LIO-studenten te reflecteren en samen te werken, zal je je competenties als leraar enorm versterken.

  • Het LIO-traject kan je volgen in avondonderwijs. Bekijk samen met de trajectcoach wat voor jou een haalbaar programma is in combinatie met je werk als leraar.
  • Je kan starten met het LIO-traject in september in Diepenbeek.
  • In Heverlee zijn er 2 instapmomenten: september en februari.
  • Je kan het LIO-traject afronden in 1,5 à 2 jaar.  Wil je het liever meer spreiden? Dat kan! Je kan samen met de trajectcoach een studieprogramma op maat opstellen.
  • Het LIO-traject is een hybride traject: lessen op de campus worden afgewisseld met zelfstudie en leren op de werkplek.
  • Bij je inschrijving kies je voor 'verkorte educatieve bachelor (avondopleiding)' of 'educatief graduaat (avondopleiding)'.

Troeven van het LIO-traject

1. Persoonlijke aanpak

LIO-studenten zitten voor een deel van de opleiding in een aparte groep. Samen met je LIO-lector ga je persoonlijk aan de slag om je vaardigheden als leraar bij te schaven en te versterken. Verder kan je rekenen op een vakdidacticus die jou vakinhoudelijk kan ondersteunen. 

2. Leren in de praktijk

Omdat je met je beide voeten in het werkveld staat, zal je elke dag bijleren en groeien als leraar. Wat je leert in de opleiding is onmiddellijk toepasbaar in jouw klaspraktijk.

3. Samen opleiden

De mentorcoach van jouw school en de LIO-lector van UCLL coachen je waar nodig. Ook je medestudenten van het LIO-traject zullen je inspireren om nieuwe zaken uit te proberen. Onderwijs maak je samen! 

4. Vakdidactiek

Elk vak is uniek. Jouw kennis overbrengen op jongeren, dat is een uitdaging. De algemene didactiek die je leert bij de start van opleiding zal vertaald worden naar jouw vakdidactische context. We sturen en ondersteunen je hierin ten volle.

We zitten in kleine groepen samen met verschillende collega's uit verschillende vakken. Die momenten samen zijn ongelofelijk boeiend, je kan er je bekommernissen en successen delen. Daar krijg ik altijd heel veel energie van.
Sofie Van Craenenbroeck

Sofie Van Craenenbroeck