Educatief graduaat | UCLL

Geef jouw vakkennis door aan jongeren in het secundair onderwijs

Secundaire scholen in het technisch of beroepsonderwijs zijn voortdurend op zoek naar praktijkleraren met passie voor hun vak. 

  •  Ben je loodgieter, bakker, slager, kapper, verkoper, verpleegkundige, schrijnwerker, meubelmaker, metaalbewerker, lasser, autotechnieker, elektricien, tandtechnicus, grafisch vormgever, voedingsdeskundige of specialist in een ander praktijk- of technisch vak*? 
  • Heb je minstens drie jaar werkervaring en voldoe je aan de diploma- en taalvoorwaarden? En ben je op  zoek naar een sterk praktijkgerichte opleiding om jouw kennis van je vak over te brengen aan jongeren in het secundair onderwijs? 

Dan word je dankzij Hogeschool UCLL dé praktijkleraar in jouw vak. Vakkennis en vakvaardigheden heb je uiteraard al. Daarom ligt de nadruk in deze opleiding helemaal op leren lesgeven in de praktijk.

Werkplekleren / duaal leren is een volledig andere manier van les volgen - veel praktijkgerichter, korter en compacter dan een traditionele opleiding. Voor bepaalde profielen is leraar een knelpuntberoep. Zeker voor technische praktijkleerkrachten zijn er heel wat kansen op de arbeidsmarkt.

  • De educatieve graduaatsopleiding kan je al in 1,5 jaar afronden  in fulltime dagonderwijs of  in 3 jaar in avondonderwijs, afgestemd op jouw mogelijkheden en professionele ambities. Je kan samen met een trajectcoach een studieprogramma op maat opstellen.
  • De opleiding biedt maximale flexibiliteit en studieprogramma's op maat voor studenten die werken en studeren combineren. Je krijgt een mix van contact- en afstandsonderwijs aangeboden. Contacteer de trajectcoach voor alle vragen.
  • Ben je werkzoekend? Ga dan zeker eens luisteren bij VDAB. Je kan deze opleiding volgen met een VDAB-contract en bijhorende voordelen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
  • Na het behalen van je diploma kan je meteen lesgeven in het technisch of beroepssecundair onderwijs in jouw vak.
  • Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Of word je tewerkgesteld tijdens je opleiding? Dan volg je het LIO-traject (Leraar in Opleiding).

Studieprogramma Educatief Graduaat

De specifieke invulling van het studieprogramma is zowel voor dag- als avondonderwijs afhankelijk van de campus. 

* Lijst praktijk- en technische vakken

Kies uit de volgende lijst minstens één onderwijsvak. Als je wil lesgeven in een van deze onderwijsvakken in het secundair onderwijs kan je dus een educatief graduaat volgen, op voorwaarde dat je in dat domein nuttige, vakinhoudelijke bekwaamheid en ervaring hebt opgedaan.

agrarische technieken 

grafische technieken

Rijn- en binnenvaart

autorijtechnieken

haartooi

scheepswerktuigkunde

autotechniek

hedendaagse dans

scheepvaart

bakkerij

hotel

schilderen en decoratie

bio-esthetiek

hout

schrijnwerkerij

bloemschikken

instrumentenbouw

slagerij

bouw

klassieke dans

steen- en marmerbewerking

carrosserie

koeltechniek 

tandtechniek

centrale verwarming

kunststoffen

uurwerkmaken

diamant

lassen – constructie

veiligheidstechniek

elektriciteit

leder

verkoop

elektromechanica

mechanica

verzorging

elektronica

metaal

voeding

glastechnieken

meubelmakerij

zeemanschap

goud

nautische technieken  

agrarische technieken 

autorijtechnieken

autotechniek

bakkerij

bio-esthetiek

bloemschikken

bouw

carrosserie

centrale verwarming

diamant

elektriciteit

elektromechanica

elektronica

glastechnieken

goud

grafische technieken

haartooi

hedendaagse dans

hotel

hout

instrumentenbouw

klassieke dans

koeltechniek 

kunststoffen

lassen – constructie

leder

mechanica

metaal

meubelmakerij

nautische technieken  

Rijn- en binnenvaart

scheepswerktuigkunde

scheepvaart

schilderen en decoratie

schrijnwerkerij

slagerij

steen- en marmerbewerking

tandtechniek

uurwerkmaken

veiligheidstechniek

verkoop

verzorging

voeding

zeemanschap

Sinds september 2019 vervangt deze educatieve graduaatsopleiding de specifieke lerarenopleiding (SLO), de D-cursus of het getuigschrift pedagogische bekwaamheid (GPB). Vroeger werd dit georganiseerd door de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) Limlo Diepenbeek en VTI Leuven. Nu word je topleraar in je favoriete praktijkvakken aan de Hogeschool UCLL.

Troeven van de educatieve graduaatsopleiding aan UCLL

1. Persoonlijke aanpak

Je studeert in kleine groepen en ontdekt waar jij sterk in bent en wie je bent als persoon en als leraar. Er staat altijd een coach klaar om jou te begeleiden. Het is een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin. 

2. Leren in de praktijk

Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in een stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw oefenlessen en zo boek je vooruitgang. 

3. Samen opleiden

Als leraar sta je niet alleen voor de klas. Je werkt veel samen met andere studenten en leraren. Je leert overleggen, compromissen sluiten, communiceren, materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen! 

4. Vakdidactiek

Je krijgt ook pedagogische, psychologische en onderwijskundige inhouden mee om in te kunnen spelen op hoe individuele jongeren zich ontwikkelen, leren en groeien. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een motiverende, aangename leeromgeving kan creëren, hoe je opvoedkundige uitdagingen kan benaderen en hoe je jongeren kan begeleiden bij hun leerproces.

Ik werkte 25 jaar in de privésector als schrijnwerker/interieurbouw. Door de onstabiele markt ben ik beginnen denken aan wat ik het liefst deed en dat was het geven van opleidingen. In het begin was het wennen aan Hogeschool UCLL, omdat het lang geleden was dat ik nog achter de schoolbanken zat. Maar vandaag ben ik blij dat ik deze stap heb gezet. Ik haal ontzettend veel voldoening uit lesgeven en heb van mijn verschillende passies mijn beroep kunnen maken.

Peter Bleux
Educatief Graduaat (praktijk hout) 

Campussen

Je kan deze opleiding op twee campussen volgen. Op beide locaties vind je een uitgebreide bibliotheek met didactisch materiaal, open leercentra en werkruimtes met computers, sportmogelijkheden en een studentenrestaurant of cafetaria. Onze campussen zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en auto.

FAQ

Waarom wordt deze nieuwe opleiding vanaf 2019-2020 ingericht aan de hogeschool?
Openvouwen
Kan ik de opleiding combineren met mijn werk (al dan niet in het onderwijs)?
Openvouwen
Hoeveel studiepunten telt de educatieve graduaatsopleiding voor secundair onderwijs en op
Openvouwen
Valt deze opleiding ook onder het leerkrediet-systeem uit het hoger onderwijs?
Openvouwen
Wanneer starten de lessen en worden ze overdag of ‘s avonds georganiseerd?
Openvouwen

Educatief graduaat, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Hilde Vanvuchelen
Trajectcoach Diepenbeek
Meg Van Hoef
Trajectcoach Diepenbeek
Leen Vandermarliere
Trajectcoach Heverlee

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: