Educatief graduaat | UCLL

Geef jouw vakkennis door aan jongeren in het secundair onderwijs

Secundaire scholen in de dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit (technisch of beroepsonderwijs) zijn voortdurend op zoek naar praktijkleraren met passie voor hun vak. 

  •  Ben je loodgieter, bakker, slager, kapper, verkoper, verpleegkundige, kok, schrijnwerker, houtbewerker, bouwvakker, metser, metaalbewerker, lasser, autotechnieker, elektricien, tandtechnicus, grafisch vormgever of specialist in een ander praktijk- of technisch vak*? 
  • Heb je minstens drie jaar werkervaring en voldoe je aan de diploma- en taalvoorwaarden? En ben je op zoek naar een sterk praktijkgerichte opleiding om jouw kennis van je vak over te brengen aan jongeren in het secundair onderwijs? 

Dan word je dankzij Hogeschool UCLL dé praktijkleraar in jouw vak. Vakkennis en vakvaardigheden heb je uiteraard al. Daarom ligt de nadruk in deze opleiding helemaal op leren lesgeven in de praktijk.

  • De educatieve graduaatsopleiding kan je al in 1,5 jaar afronden in fulltime dagonderwijs of in 3 jaar in avondonderwijs, afgestemd op jouw mogelijkheden en professionele ambities. 
  • De opleiding biedt flexibiliteit en studieprogramma's op maat voor studenten die werken en studeren combineren. Je krijgt een mix van contact- en afstandsonderwijs aangeboden.
  • Ben je werkzoekend? Ga dan zeker eens luisteren bij VDAB. Je kan deze opleiding volgen met een VDAB-contract en bijhorende voordelen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
  • Na het behalen van je diploma kan je meteen lesgeven in de dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit (technisch of beroepssecundair onderwijs) in jouw vak.
  • Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Of word je tewerkgesteld tijdens je opleiding? Dan volg je het LIO-traject (Leraar in Opleiding).

Toelatingsgesprek

Vooraleer je kan inschrijven, contacteer je een trajectcoach om een toelatingsgesprek te plannen. Hierin worden de toelatingsvoorwaarden besproken en bekijken we wat voor jou een goed traject kan zijn. Het gesprek verbindt je tot niets, maar is wel een voorwaarde om te kunnen inschrijven. De contactgegevens kan je bovenaan deze pagina terugvinden.

Studieprogramma Educatief Graduaat

De specifieke invulling van het studieprogramma is zowel voor dag- als avondonderwijs afhankelijk van de campus. 

* Lijst praktijk- en technische vakken

Je kan praktijkleerkracht worden in één van onderstaande onderwijsvakken, afhankelijk van je werkervaring. Hiervoor volg je het educatief graduaat, op voorwaarde dat je in dat domein nuttige, vakinhoudelijke bekwaamheid en ervaring hebt opgedaan.

agrarische technieken 

grafische technieken

Rijn- en binnenvaart

autorijtechnieken

haartooi

scheepswerktuigkunde

autotechniek

hedendaagse dans

scheepvaart

bakkerij

hotel

schilderen en decoratie

bio-esthetiek

hout

schrijnwerkerij

bloemschikken

instrumentenbouw

slagerij

bouw

klassieke dans

steen- en marmerbewerking

carrosserie

koeltechniek 

tandtechniek

centrale verwarming

kunststoffen

uurwerkmaken

diamant

lassen – constructie

veiligheidstechniek

elektriciteit

leder

verkoop

elektromechanica

mechanica

verzorging

elektronica

metaal

voeding

glastechnieken

meubelmakerij

zeemanschap

goud

nautische technieken  

agrarische technieken 

autorijtechnieken

autotechniek

bakkerij

bio-esthetiek

bloemschikken

bouw

carrosserie

centrale verwarming

diamant

elektriciteit

elektromechanica

elektronica

glastechnieken

goud

grafische technieken

haartooi

hedendaagse dans

hotel

hout

instrumentenbouw

klassieke dans

koeltechniek 

kunststoffen

lassen – constructie

leder

mechanica

metaal

meubelmakerij

nautische technieken  

Rijn- en binnenvaart

scheepswerktuigkunde

scheepvaart

schilderen en decoratie

schrijnwerkerij

slagerij

steen- en marmerbewerking

tandtechniek

uurwerkmaken

veiligheidstechniek

verkoop

verzorging

voeding

zeemanschap

Sinds september 2019 vervangt deze educatieve graduaatsopleiding de specifieke lerarenopleiding (SLO), de D-cursus of het getuigschrift pedagogische bekwaamheid (GPB). Vroeger werd dit georganiseerd door de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) Limlo Diepenbeek en VTI Leuven. Nu word je topleraar in je favoriete praktijkvakken aan de Hogeschool UCLL.

Troeven van de educatieve graduaatsopleiding aan Hogeschool UCLL

1. MAKE A DIFFERENCE – PERSOONLIJKE AANPAK

Je studeert in kleine groepen en ontdekt waar jij sterk in bent, hoe je stages verlopen, hoe je studeert, wie je bent als persoon en als leerkracht, ... Er staat altijd een coach klaar om jou te begeleiden in je leerproces en stage. Het is een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin.

2. OPEN YOUR MIND – LEREN IN DE PRAKTIJK EN GESPREIDE EVALUATIE

Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in de stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw lespraktijk zodat je kan groeien in jouw leraarschap. We werken niet met een examenperiode maar met gespreide evaluatie o.b.v. opdrachten, toetsen, …

3. VALUE KNOWLEDGE - VAKDIDACTIEK

We besteden ook veel aandacht aan de vertaling van de pedagogische en didactische inhouden naar jouw vakgebied. Je leert hoe je jouw reeds verworven vakkennis kan aanbrengen in jouw vakdomein. Je wordt hiervoor begeleid door een vakdidacticus van onze opleiding.

4. ENJOY TEAMWORK – SAMEN OPLEIDEN

Als leerkracht sta je niet alleen voor de klas. Je werkt samen met andere studenten en leraren. Je leert overleggen, compromissen sluiten, communiceren, materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen!

Ik werkte 25 jaar in de privésector als schrijnwerker/interieurbouwer. Door de onstabiele markt ben ik beginnen denken aan wat ik het liefst deed en dat was het geven van opleidingen. In het begin was het wennen aan Hogeschool UCLL, omdat het lang geleden was dat ik nog achter de schoolbanken zat. Maar vandaag ben ik blij dat ik deze stap heb gezet. Ik haal ontzettend veel voldoening uit lesgeven en heb van mijn verschillende passies mijn beroep kunnen maken.

Peter Bleux
Educatief Graduaat (praktijkleerkracht hout)

Campussen

Je kan deze opleiding op twee campussen volgen. Op beide locaties vind je een uitgebreide bibliotheek met didactisch materiaal, open leercentra en werkruimtes met computers, sportmogelijkheden en een studentenrestaurant of cafetaria. Onze campussen zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en auto.

FAQ

Waarom wordt deze opleiding sinds 2019-2020 ingericht aan de hogeschool?
Openvouwen
Kan ik de opleiding combineren met mijn werk (al dan niet in het onderwijs)?
Openvouwen
Hoe lang duurt de educatieve graduaatsopleiding voor secundair onderwijs?
Openvouwen
Valt deze opleiding ook onder het leerkrediet-systeem uit het hoger onderwijs?
Openvouwen
Wanneer starten de lessen en worden ze overdag of ‘s avonds georganiseerd?
Openvouwen
Hoe kan ik inschrijven?
Openvouwen

Educatief graduaat, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Hilde Vanvuchelen
Trajectcoach Diepenbeek
Meg Van Hoef
Trajectcoach Diepenbeek
Leen Vandermarliere
Trajectcoach Heverlee

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: