Graduaat orthopedagogische begeleiding, iets voor jou?

Word jij de begeleider waar zo veel mensen op zitten te wachten?

Studente Graduaat Orthopedagogische begeleiding

Als orthopedagogisch begeleider bied je ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen in hun woon- en leefsituatie of bij hun dagbesteding en vrije tijd.  Je wordt opgeleid tot ‘specialist van het gewone’ zodat cliënten hun dagelijkse leven zinvol kunnen invullen.  Iets voor jou?

 • Hou je van het begeleiden van het gewone leven van mensen?
 • Werk je graag met kinderen en jongeren in dagdagelijkse, soms moeilijke situaties?
 • Heb je een hart voor mensen met een beperking?
 • Durf jij je laten uitdagen door hun talenten en mogelijkheden?

De graduaatopleiding orthopedagogisch begeleider biedt je een basisvorming om als opvoeder of begeleider optimaal te kunnen functioneren bij verschillende doelgroepen. Met dit diploma kan je als opvoeder klasse 1 in diverse sectoren en welzijnsorganisaties aan de slag.

Je krijgt bij ons een programma  dat gericht is op het helpen ontplooien van je hele persoonlijkheid. De wisselwerking tussen theorie en praktijk is het uitgangspunt van deze opleiding, want op die manier ontwikkel je de nodige competenties. Naast het volgen van praktijkgerichte lessen, doe je ook heel wat praktijkervaring op in de sector. 

Instappen in deze opleiding kan het hele jaar door. Nieuwe inschrijvingen kunnen op elk ogenblik van het academiejaar gebeuren.

Als opvoeder kan je werken in diverse sectoren

Als opvoeder/begeleider begeleid je cliënten met uiteenlopende hulpvragen. Je leert bij ons  de noden van de cliënt juist te interpreteren en je handelen af te stemmen op zijn of haar hulpvraag. Tijdens de opleiding leer je ondersteuning bieden in leef-, leer-, werk- en vrijetijdssituaties, met aandacht voor de totale context van de cliënt. Je verkent je kwaliteiten en werkpunten.

Waar ben je overal inzetbaar?
 • Voorzieningen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap erkend door het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap
 • Bijzondere jeugdzorg
 • Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning
 • Buitenschoolse kinderopvang
 • Jeugd- en jongerenwelzijnswerk
 • Internaten
Maar ook...
 • Centra voor Integrale Gezinszorg
 • Centra voor Algemeen Welzijnswerk
 • Diensten voor begeleid wonen
 • Asielcentra
 • Opvoedingswinkels
 • Werkingen voor arbeidszorg
 • ...

Troeven van onze graduaten

Persoonsgericht
Openvouwen
Flexibel modulair
Openvouwen
Praktijk gericht
Openvouwen

Studieprogramma orthopedagogische begeleiding Heverlee

Om op een professionele manier ‘specialist van het gewone’ te kunnen zijn; om ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren of volwassenen in hun woon-en leefsituatie, dompelen we je onder andere onder in vakken als:

 • opvoeding en visie
 • kracht- en oplossingsgericht werken
 • mentaliserend praten met cliënten
 • socio-emotionele begeleiding

Als werkzoekende kan je deze opleiding volgen met volledige steun van VDAB.

Algemeen Openvouwen
Specifiek orthopedagogie Openvouwen

Bekijk het studieprogramma in meer detail:

Verhalen

Veel medeleerlingen van mijn TSO-richting, Gezondheids- en Welzijnswetenschappen, vonden werk in de verzorging of verpleging. Pure zorg lag me niet, ik wilde iets méér doen. En dat heb ik hier gevonden!

Yasemin Belek

Ik werkte als chef in alle mogelijke soorten keukens. Tot ik voelde dat centen en procenten belangrijker werden dan klanten en een team. Ik kreeg een burn-out. Tijdens het outplacementtraject bleek dat mensen begeleiden mijn echte kracht was.

Bart Jacobs

Ik heb heel veel bijgeleerd. Niet enkel over het vak op zich maar ook over mezelf. Ik voel ook dat mijn levenservaring heeft geholpen om beter linken te zien tussen de cursus en mijn eigen leven. Al deze ervaringen en inzichten zet ik in mijn job als opvoeder in een secundaire school.

Roel Smets

Ambassadeurs

Onze studenten zijn zelf ook vaak overtuigd van de meerwaarde van onze opleidingen en willen mee werken aan een warme, sociale leeromgeving. Ze gaan mee de baan op om te getuigen over wat de opleiding voor hen betekent. Zij zijn onze ambassadeurs.

Buddycontact

In volle coronatijd ontstond het Buddycontact: een initiatief van studenten voor studenten waarbij studenten zelf verbinding zoeken en steun vinden door een luisterend oor, samen te studeren, studeertips te krijgen maar ook samen wegwijs te raken in het digitale leren. Iedereen ervaart dit als zo waardevol dat we ook na Corona verder blijven investeren in Buddycontact.

Nog meer boeiend verhalen van onze studenten? Download onze verhalenbundel. 

Studeren zonder grenzen

Droom je ervan om op buitenlands stage-avontuur te gaan? Dat kan vanaf je tweede blok stage of werkplekleren! Ieder jaar krijgen UCLL studenten de kans om hun stage te lopen bij een van onze partnerscholen en werkveldorganisaties. Eén van deze studenten, Babs, neemt je graag mee in haar eigen ervaring in Groningen.

Campus Sociale School

Boven aan de Groeneweg in Heverlee torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Het is campus Sociale School. Met de stad Leuven op een boogscheut, goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen. Er is immers parking op de campus. Studenten volgen les in goed ingerichte praktijk- en leslokalen. Voor een maaltijd of een broodje kan je terecht in het studentenrestaurant. 

Heb je zin om verder te studeren na je graduaat?

Op onze campus is het mogelijk om na je graduaatsopleiding een extra graduaatsdiploma te behalen in een verkort traject.  Daarnaast kan je in een vervolgtraject aan Hogeschool UCLL een diploma behalen van professionele bachelor:

Meer weten?

Kom naar de infosessie over het graduaat orthopedagogische begeleiding op dinsdag 23 augustus om 09.30 uur, op campus Sociale School Heverlee. Je krijgt uitleg over de inhoud, organisatie en aanpak in de opleiding. Je hoeft je niet in te schrijven voor deze sessie. De eerstkomende infodag voor de hele hogeschool is op 10 september: https://www.ucll.be/activiteiten

Orthopedagogische begeleiding Heverlee, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Algemeen onthaal
Administratief verantwoordelijke
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee

Kwaliteit

Uit het adviesrapport van de Nederlands-Vlaamse accreditatiecommissie (2021)

“De commissie is van oordeel dat de opleiding na uitgebreid overleg met veel nationale en internationale stakeholders tot stand is gekomen. De keuze voor een breed profiel sluit goed aan bij de “breed gevormde basiswerker”, zoals de gegradueerde wordt beschreven, en biedt veel kansen voor de afgestudeerden die in verschillende sectoren kunnen worden tewerkgesteld.”

“De commissie ziet de aandacht voor zelfreflectie als opvoeder als een echte sterkte van de opleiding.”

“De commissie is van mening dat de studenten intensief en individueel begeleid worden bij instroom, doorstroom en uitstroom.”

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: