Strategische prioriteit 2: Regionaal co-creëren | UCLL

Hieronder lichten we toe hoe we toegewerkt hebben naar een van de doelstellingen van onze tweede strategische prioriteit, namelijk hoe Research & Expertise een meerwaarde heeft voor de maatschappij.

De realisaties en de stand van zaken voor de andere doelstellingen die behoren tot onze tweede strategische prioriteit zijn te vinden in het opvolgdocument strategische prioriteiten. 

Impact creatie

We wensen via valorisatie van ons onderzoek een duidelijke meerwaarde te betekenen voor ons onderwijs en de maatschappij. Directeur R&E, Pieter Willems, beargumenteert in onderstaand filmpje waarom we hierop in zetten.

Versterking Research & Expertise sinds Moving Forward

Zoals toegelicht in 3.1. Organisatiestructuur vormt Research & Expertise (R&E) een aparte entiteit sinds Moving Forward om zo de kracht en zichtbaarheid ervan te vergroten. De eerste jaren werd vooral ingezet op een versterking van de eigen werking.

Duurzame expertise-opbouw
Openvouwen
Kwaliteitsvolle ondersteuning
Openvouwen
Multidisciplinaire samenwerking
Openvouwen

Externe visibiliteit vergroot

Om onderzoek met impact te kunnen realiseren, zetten we sterk in op de externe visibiliteit van R&E, alsook het onderhouden van nauwe contacten met externen die toelaten onderzoeks- en dienstverleningsnoden te detecteren.

R&E als submerk

Met de uitrol van Moving Forward werden alle onderzoek- en dienstverleningsactiviteiten gebundeld onder het UCLL submerk Research and Expertise.

De lancering van dit submerk resulteerde ook in de uitrol hiervan op Twitter, Facebook en LinkedIn. Sinds 2020 is ook een website, dedicated voor Research & Expertise, online waarop al onze onderzoeks- en navormingsactiviteiten in de etalage geplaatst worden. Via de rubriek ‘samenwerken’ worden de mogelijkheden benadrukt wat R&E voor het werkveld kan betekenen. Er werd eveneens een Nederlandstalige en Engelstalige brochure omtrent Research & Expertise uitgewerkt voor externe communicatie.

Business development

Onze hogeschool investeert, o.a. ondersteund door het project “Blikopener” van Vlaio in business development. Binnen elk expertisecentrum zijn business developers actief die bedrijven en organisaties informeren over de laatste nieuwe technologieën en good practices van R&E, bedrijven en organisaties ondersteunen bij het formuleren van een duidelijke vraag- of probleemstelling en hen in contact brengen met een expert van UCLL. 

In 2020 werd de functie coördinator business development bijkomend geïnstalleerd binnen de dienst R&E, met als doel de strategie en het beleid omtrent business development uit te werken om op deze manier de impact van de R&E activiteiten te verhogen.

 

Wat business development concreet kan betekenen, wordt duidelijk in de video hiernaast. De IT directeur bij Van Havermaet licht toe op welke manier zijn bedrijf samenwerkt met UCLL voor onderzoeks- en dienstverleningsvragen.

Versterkte inzet op valorisatie

Om onderzoek met impact te realiseren, versterkten we onze inzet op valorisatie.

Valorisatiebeleid

In 2019 werd een adviseur valorisatie aangesteld, sindsdien werd het beleid rond valorisatie versterkt. Momenteel beschikken we over:

  • een visie op valorisatie;
  • een goedgekeurd valorisatiekader en -reglement;
  • een uitgewerkte procesbeschrijving voor de valorisatie van onderzoeksresultaten;
  • een user guide met overzicht van valorisatiemogelijkheden, good practices, sjablonen en tools.
Sensibilisering/ondersteuning

Onderzoekers worden gesensibiliseerd om vanaf het prille begin (bij de uitwerking van een onderzoeksidee) aandacht te hebben voor valorisatie. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de herwerkte procedure voor Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) dat intern gefinancierd wordt. De selectie gebeurt op basis van een 2-pager waarbij de criteria 'innovatie' en 'valorisatie' doorslaggevend zijn. Na deze selectie worden deze onderzoeksvoorstellen maximaal ondersteund om de kwaliteit en impact ervan te vergroten.

Onderzoekers kunnen terecht bij de valorisatie-adviseur voor ondersteuning bij valorisatie, gaande van advies tot operationele ondersteuning tijdens het gehele valorisatietraject.

Financiële incentives

Van bij de start investeerde UCLL financieel om de valorisatiereflex te boosten. Elk expertisecentrum kreeg vanuit het valorisatiefonds specifiek middelen voor de valorisatie van onderzoeksresultaten. De idee hierachter was dat dit ook een nieuwe bron van inkomsten zou genereren.

Overeenkomstig het valorisatiereglement, kunnen onderzoekers, na goedkeuring door de valorisatiecommissie extra financiële ondersteuning krijgen tijdens het valorisatietraject.

Enkele voorbeelden van valorisatietrajecten

Taalmindset

De manier waarop je naar succes en falen kijkt, heeft een grote invloed op hoe je functioneert. Geloven in een growth mindset, zowel bij leerlingen als bij leerkrachten, is cruciaal voor een leercultuur in de klas waar fouten maken mag en uitdagingen omarmd worden. Dit boek ondersteunt leerlingen en leerkrachten bij het toewerken naar een op groei gerichte mindset binnen de lessen Frans, Engels en Nederlands en is verkrijgbaar in de Acco webshop.

Veerkrachtverhalen

Mama of papa worden brengt heel wat uitdagingen mee. Eén daarvan is het uitbouwen en onderhouden van sociale contacten. 'Veerkrachtverhalen' is een gids voor (toekomstige) ouders. Via een gesprekmethodiek met vraagkaarten rond veerkracht en ouderschap worden de spelers uitgenodigd om verhalen te delen voor een verbindende ontmoeting. Dit spel is te koop op de webshop van de Aanstokerij.

Onderzoek met impact

Bovenstaande aanpak resulteert in verschillende mooie projecten die, in samenwerking met studenten en werkveld, een antwoord bieden op huidige en toekomstige uitdagingen. Hieronder zetten we er slechts enkele in de kijker.

VR-tool suïcidepreventie: een onderzoek met en voor studenten.

Astmapping: een interdisciplinair project met lokale partners over air quality monitoring.

Van internationaal onderzoek rond kindermishandeling naar post-graduaat

UCLL voerde, met enkele partners, een internationaal onderzoek rond kinderwelzijn vanuit het Europees gesubsidieerde ECLIPS-project. Dit resulteerde in concrete projectresultaten die via dienstverlening aangeboden werden. Uiteindelijk resulteerde het in de uitwerking van het postgraduaat Hulpverlening bij kindermishandeling, dat in academiejaar 2023-2024 van start zal gaan.

Verder lezen

Inhoudstafel