Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Kleuteronderwijs:

van student tot kleuterjuf of meester

Het studieprogramma van de educatieve bachelor Kleuteronderwijs wordt gespreid over 3 jaar.  Naarmate de opleiding vordert, ga je meer op stage.
 

accenten van de opleiding in diest/heverlee

ONDERWIJS MAAK JE SAMEN MET KLEUTERS...

Kleuters centraal! Dat is ons vertrekpunt. Van bij de start van de opleiding ga je aan de slag in de kleuterklas, en leer je om vanuit de vakken te kijken naar en te werken met, voor en geïnspireerd door kleuters. Op een positieve manier omgaan met ieder kind, en zijn eigenheid, hoe divers ook, dat is de basis.
 

...EN ONDERWIJS MAKEN WIJ SAMEN MET JOU!

Ook jij staat centraal! Samen leren is samen leven, samen op weg gaan, samen ontdekken. Dat doe je met je medestudenten, maar zeker ook met je docenten. Elkaar leren kennen, jezelf leren kennen, en stap voor stap aan de hand van coaching en uitdagende lessen kleuterleraar worden. Het kan! En we doen het graag samen met jou.
 

’LERAAR WORDEN’ LEER JE NIET UIT EEN BOEK!

Vanaf de eerste lesweken ga je een dag per week naar een stageschool. Je leert de kinderen goed kennen en bouwt een (h)echte band met hen op. Ondertussen ontdek je hoe een klas functioneert en probeer je zelf dingen uit met kleuters. Ook in het tweede semester ga je wekelijks aan de slag met kleuters en neem je meer en meer de klas over. Zo ontdek je de veelzijdige job van een kleuteronderwijzer. Tijdens de praktijk ligt de nadruk ligt op uitproberen, experimenteren en ‘mogen fouten maken’. De mentor van de klas begeleidt je. En jouw coaches geven je regelmatig feedback, komen op stagebezoek en helpen je zoeken hoe je verder kan groeien.
 

HET GROEILABO

Bij ons ben je geen nummer! Wekelijks kom je in het groeilabo samen met een kleine groep medestudenten en je studentencoach. Je denkt samen na over je praktijkervaringen en het onderwijs. Je werkt samen ideeën uit, je geeft elkaar feedback en ondersteunt elkaar. Je staat er stil bij wie je als leraar wil worden en hoe ver je daarin staat. Soms werk je met jaargenoten, soms met studenten uit de andere opleidingsjaren en leer je van elkaars ervaringen.

 

studieprogramma diest en heverlee

jaar 1

sp

 

jaar 2

sp

 

jaar 3

sp

Praktijk 10   Praktijk 14   Praktijk 20
Groeilabo ontdek 4   Groeilabo ontwikkel 4   Groeilabo ontplooi 5
Leven in diversiteit 3   Leren in diversiteit 3   Keuze en praktijk: zoom out 12
Informatie- en communicatiewijs 3   Samen onderzoeken/innoveren 5   Keuzevak 3
Groot worden 4   Groot worden in denken 3   Klaar voor de onderwijswereld 4
Krachtig kleuteronderwijs 3   Samen groot worden 3   Peuter 4
Spelen en leren 4   Spelen en leren 6   Van 3 naar 1 4
Wereldoriëntatie en beweging 4   Brede basiszorg 7   Brede basiszorg 4
Taal en wiskunde 3   Outdoor 3   STEAM 4
Wiskunde en wereldoriëntatie 5   Kunstenroute 6      
Beweging en taal 4   Keuze levensbeschouwing * 6      
Kunstenroute 10            
Levensbeschouwing 3            

totaal

60

 

totaal

60

 

totaal

60

* Keuze uit rooms-katholieke godsdienst, niet-confessionele zedenleer, islamitische godsdienst of filosofie.
 

 

 

starten na september

Wil je na september starten aan de opleiding? Dan kan je nog een aantal vakken van het eerste opleidingsjaar opnemen. Misschien kom je in aanmerking voor vrijstellingen omwille van andere relevante studies? Maak snel een afspraak met de trajectcoach van een campus naar keuze. De trajectcoach helpt jou bij het opstellen van je Individueel Studieprogramma (ISP).