Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs:

Een nieuwe opleiding? Dat roept soms veel vragen op! We formuleren alvast een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact op.

Vragen en antwoorden

Waarom wordt deze nieuwe opleiding vanaf 2019-2020 ingericht aan de hogeschool?

De inrichting van de nieuwe opleiding kadert binnen de hervorming van de lerarenopleidingen door de Vlaamse Overheid. Vanaf academiejaar 2019-2020 verdwijnen de specifieke lerarenopleidingen (SLO) aan de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) en worden vervangen door nieuwe opleidingen aan de instellingen voor Hoger Onderwijs (universiteiten, hogescholen en enkele School of Arts).

Wie kan de opleiding volgen?

De verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs is toegankelijk voor studenten die minimum een diploma (professionele of academische) bachelor op zak hebben. 

Kan ik de opleiding combineren met mijn werk (al dan niet in het onderwijs)?

Absoluut. De opleiding biedt maximale flexibiliteit en studieprogramma's op maat voor studenten die werken en studeren combineren. Zo zijn er per academiejaar 2 instapmomenten. Je krijgt  ook een mix van contact- en afstandsonderwijs. Voor studenten die een job in het onderwijs combineren wordt er een speciaal LIO-traject (Leraar In Opleiding) voorzien. Voor meer info, contacteer de trajectcoach.

Hoeveel studiepunten telt de verkorte educatieve bachelor voor secundair onderwijs en op hoeveel tijd kan ik ze afronden?

Deze bacheloropleiding telt 60 studiepunten. De minimumduur waarop je ze kan afwerken is 1 academiejaar (2 semesters). Voor wie de modules liever meer spreidt, bestaat er ook een studieprogramma van 2 academiejaren (4 semesters). Je kan samen met de trajectcoach een studieprogramma op maat opstellen. Voor meer info, contacteer de trajectcoach.

Valt deze opleiding ook onder het leerkrediet-systeem uit het hoger onderwijs?

Nee, deze opleiding valt niet onder het systeem van leerkrediet.

Wanneer starten de lessen en worden ze overdag of ‘s avonds georganiseerd?

Je kan zowel in september als in januari starten. De verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs kan je in de dagopleiding volgen. Voor wie kiest voor een grotere spreiding van modules, is er ook een avondopleiding mogelijk.

Ik heb in het verleden een deel van de specifieke lerarenopleiding gevolgd, kan ik hiervoor vrijstellingen krijgen in de nieuwe opleiding?

Neem contact op met de trajectcoach, deze zal met jou bekijken welke vrijstellingen er mogelijk zijn.

Ik heb mijn lerarendiploma behaald aan het CVO, moet ik dan de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs nog volgen?

Je behaalde reeds je bewijs van pedagogische bekwaamheid, je hoeft dus de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs net meer te volgen. Wil je een extra vakbekwaamheid behalen dan kan je rechtstreeks aansluiten bij het traject van de ‘extra lesbevoegdheid'.