Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Educatief graduaat:

geef jouw vakkennis door aan jongeren in het secundair onderwijs

Secundaire scholen in het technisch of beroepsonderwijs zijn voortdurend op zoek naar praktijkleraren met passie voor hun vak

 Ben je loodgieter, bakker, slager, kapper, verkoper, verpleegkundige, schrijnwerker, meubelmaker, metaalbewerker, lasser, autotechnieker, elektricien, tandtechnicus, grafisch vormgever, voedingsdeskundige of specialist in een ander praktijk- of technisch vak*? 

 Heb je minstens drie jaar werkervaring en voldoe je aan de diploma- en taalvoorwaarden? En ben je op  zoek naar een sterk praktijkgerichte opleiding om jouw kennis van je vak over te brengen aan jongeren in het secundair onderwijs? 

Dan word je dankzij Hogeschool UCLL dé praktijkleraar in jouw vak. Vakkennis en vakvaardigheden heb je uiteraard al. Daarom ligt de nadruk in deze opleiding helemaal op leren lesgeven in de praktijk. Werkplekleren / duaal leren is een volledig andere manier van les volgen - veel praktijkgerichter, korter en compacter dan een traditionele opleiding. Voor bepaalde profielen is leraar een knelpuntberoep. Zeker voor technische praktijkleerkrachten zijn er heel wat kansen op de arbeidsmarkt.
 

studieprogramma diepenbeek   studieprogramma heverlee 
 

  • Je kan deze educatieve graduaatsopleiding volgen in dagtraject of avondonderwijs, flexibel inpasbaar in jouw lifestyle.
  • Je kan starten in september of in februari, in Diepenbeek of in Heverlee.
  • De educatieve graduaatsopleiding kan je al in 1,5 jaar afronden  in fulltime dagonderwijs of  in 3 jaar in avondonderwijs, afgestemd op jouw mogelijkheden en professionele ambities. Je kan samen met een trajectcoach een studieprogramma op maat opstellen.
  • De opleiding biedt maximale flexibiliteit en studieprogramma's op maat voor studenten die werken en studeren combineren. Je krijgt een mix van contact- en afstandsonderwijs aangeboden. Contacteer de trajectcoach voor alle vragen.
  • Ben je werkzoekend? Ga dan zeker eens luisteren bij VDAB. Je kan deze opleiding volgen met een VDAB-contract en bijhorende voordelen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
  • Na het behalen van je diploma kan je meteen lesgeven in het technisch of beroepssecundair onderwijs in jouw vak.
  • Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Of word je tewerkgesteld tijdens je opleiding? Dan volg je het LIO-traject (Leraar in Opleiding).
     

Ik werkte 25 jaar in de privésector als schrijnwerker/interieurbouw. Door de onstabiele markt ben ik beginnen denken aan wat ik het liefst deed en dat was het geven van opleidingen. In het begin was het wennen aan Hogeschool UCLL, omdat het lang geleden was dat ik nog achter de schoolbanken zat. Maar vandaag ben ik blij dat ik deze stap heb gezet. Ik haal ontzettend veel voldoening uit lesgeven en heb van mijn verschillende passies mijn beroep kunnen maken.

Peter Bleux
Educatief Graduaat (praktijk hout)


*Lijst praktijk- en technische vakken

Kies uit de volgende lijst minstens één onderwijsvak. Als je wil lesgeven in een van deze onderwijsvakken in het secundair onderwijs kan je dus een educatief graduaat volgen, op voorwaarde dat je in dat domein nuttige, vakinhoudelijke bekwaamheid en ervaring hebt opgedaan.

agrarische technieken           grafische technieken            Rijn- en binnenvaart
autorijtechnieken haartooi scheepswerktuigkunde       
autotechniek hedendaagse dans scheepvaart
bakkerij hotel schilderen en decoratie
bio-esthetiek hout schrijnwerkerij
bloemschikken instrumentenbouw slagerij
bouw klassieke dans steen- en marmerbewerking
carrosserie koeltechniek tandtechniek
centrale verwarming kunststoffen uurwerkmaken
diamant lassen – constructie veiligheidstechniek
elektriciteit leder verkoop
elektromechanica mechanica verzorging
elektronica metaal voeding
glastechnieken meubelmakerij zeemanschap
goud nautische technieken                


 

“Ik ben 55 jaar.  Ik heb  als thuisverpleegkundige en als hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum gewerkt. Na een ongeval en een knieprothese kon ik mijn werk als verpleegkundige niet meer doen. Maar ik voel me te jong om niets meer te doen. Om mijn jarenlange praktijkervaring en kennis aan jongeren te kunnen doorgeven, volgde ik het avondtraject. Ik kreeg de tools om aan de slag te gaan in de praktijk. Lectoren stonden altijd klaar en moedigden me echt aan. Deze opleiding is een echte aanrader als je een nieuwe start wil nemen.”

Els Neegers
Educatief Graduaat (praktijk verzorging)

 


Sinds september 2019 vervangt deze educatieve graduaatsopleiding de specifieke lerarenopleiding (SLO), de D-cursus of het getuigschrift pedagogische bekwaamheid (GPB). Vroeger werd dit georganiseerd door de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) Limlo Diepenbeek en VTI Leuven. Nu word je topleraar in je favoriete praktijkvakken aan de Hogeschool UCLL.

Troeven van de educatieve graduaatsopleiding aan Hogeschool UCLL


1. PERSOONLIJKE AANPAK 

Je studeert in kleine groepen en ontdekt waar jij sterk in bent en wie je bent als persoon en als leraar. Er staat altijd een coach klaar om jou te begeleiden. Het is een flexibele opleiding die je kan combineren met werken en/of een gezin. 

2. LEREN IN DE PRAKTIJK 

Je wordt al snel ondergedompeld in de praktijk. Je werkt aan opdrachten in de opleiding en in een stageschool. Je krijgt veel oefenruimte om te groeien in het leraarschap. Jijzelf, de lectoren, medestudenten en stagementoren geven feedback op jouw oefenlessen en zo boek je vooruitgang. 

3. SAMEN OPLEIDEN 

Als leraar sta je niet alleen voor de klas. Je werkt veel samen met andere studenten en leraren. Je leert overleggen, compromissen sluiten, communiceren, materialen uitwerken en samenwerken als een echte teamplayer. Onderwijs maak je samen! 

4. VAKDIDACTIEK 

Je krijgt ook pedagogische, psychologische en onderwijskundige inhouden mee om in te kunnen spelen op hoe individuele jongeren zich ontwikkelen, leren en groeien. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je een motiverende, aangename leeromgeving kan creëren, hoe je opvoedkundige uitdagingen kan benaderen en hoe je jongeren kan begeleiden bij hun leerproces.
 

download de flyer