Overslaan en naar de inhoud gaan

Verder studeren - Gezondheid 

Levenslang leren is één van de beleidsprioriteiten van UCLL. Tot voor kort kon je een aantal afgelijnde bachelors-na-bachelors en postgraduaten volgen binnen het programma Gezondheid. Maar door de uitrol van het 4-jarige curriculum Verpleegkunde hervormen we onze banaba’s nu naar postgraduaten (enkel de  banaba Eerstelijnszorg kan je nog steeds volgen).  

Je kan rekenen op onze jarenlange traditie in vervolgopleidingen.  Deze worden komend academiejaar 2021-2022 voor jou hervormd en uitgerold in de vorm van postgraduaten met een uniek modulair systeem! 

Waaruit kan je kiezen?

Postgraduaat ‘Gespecialiseerd in …’ – met vaste en vrije modules

De gekende banaba’s zijn hervormd naar postgraduaten ‘Gespecialiseerd in …’ (20stp)*:

 1. PG Gespecialiseerd in Pediatrie
 2. PG Gespecialiseerd in Neonatologie
 3. PG Gespecialiseerd in Oncologie (en palliatieve)
 4. PG Gespecialiseerd in Intensieve zorgen
 5. PG Gespecialiseerd in Spoedgevallenzorg
 6. PG Gespecialiseerd in Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren
 7. PG Gespecialiseerd in Geestelijke Gezondheid Volwassen en Ouderen

En ze zijn niet zomaar omgevormd… Ze zijn modulair! Modulair? Elk postgraduaat bestaat uit 20 studiepunten oftewel 4 modules van elk 5 studiepunten. En bij de meeste postgraduaten ‘Gespecialiseerd in…’ mag je een of meerdere module(s) zélf kiezen, helemaal op maat van jouw interesses en noden.  

We hebben dan ook meteen een aantal andere postgraduaten voor jou mee in deze formule gegoten:

 1. PG Gespecialiseerd in Casemanagement van de Eerstelijnszorg 
  (onderdeel van BaNaBa Eerstelijnszorg)
 2. PG Gespecialiseerd in Coördinatie van de Eerstelijnszorg 
  (onderdeel van BaNaBa Eerstelijnszorg)
 3. PG Gespecialiseerd Referentiepersoon Ethiek

(*Wens je een Bijzondere Beroepstitel "verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve en spoedgevallenzorg, in de pediatrie en neonatologie, in de oncologie, in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie" aan te vragen, dan kan je in dit modulair systeem je programma verder uitrollen met klinisch onderwijs, aanvullende leerinhouden of eigen keuzes tot 60 studiepunten.) 

Postgraduaat ‘Advanced Health’ – met vrije modules

Plus, je krijgt nóg meer flexibiliteit.  Ben jij al een ervaren rot in het vak en wil je links of rechts gewoon een module meepikken?  Ook dat kan! Want je kan de meeste modules ook gewoon volledig apart volgen óf … als je er 4 uitkiest en volgt (volledig modulair), bekom je een Postgraduaat ‘Advanced Health’.  Je bepaalt zelf het ritme van opbouw, zodat je werken en leren kan combineren. Dit modulaire aanbod is een uniek en innovatief concept.

Onze Opleidingsverantwoordelijken Katherine Nelissen en Karen Vansteenkiste doen in  onderstaande video het modulaire systeem nog eens uit de doeken.

Postgraduaat – met een vast programma

De overige postgraduaten blijven voorlopig nog even onveranderd met een vast programma en zullen in de komende academiejaren inschuiven in het modulaire systeem:

 1. PG Neurologische Zorg
 2. PG Diabetes Educator
 3. PG Hartfalen
 4. PG Peri-operatieve Zorg
 5. PG Voeding en Oncologie 
 6. PG Lactatiekunde 

Bachelor-na-Bachelor

Je kan naast bovenstaande postgraduaten nog steeds één banaba (60stp) volgen, zijnde Eerstelijnszorg

Wie ben je?

Je wilt jezelf verder ontplooien en blijven leren binnen de gezondheidssector! Mooi zo. 

Onze postgraduaten ‘Gespecialiseerd in..’ zijn bijvoorbeeld zéér geschikt voor pas-afgestudeerden of werknemers die bijvoorbeeld op een hoog gespecialiseerde afdeling (willen) werken.  

Het postgraduaat Advanced Health biedt volledige keuzevrijheid voor de professional, die zich wil ‘verbreden’ qua kennis en expertise en exact weet wat hij/zij wil bijleren.  Daarnaast is het interessant voor specialisten om bepaalde modules los te volgen.

Tot slot is een diploma Hoger Onderwijs een vereiste* en verder is de instroom in een module afhankelijk van het type postgraduaat:

 • Postgraduaat Advanced Health 
  Instroom is mogelijk vanuit diverse, ook niet-verpleegkundige vooropleidingen, zowel uit HBO6 en HBO7 
 • Postgraduaat “gespecialiseerd in ….” of de postgraduaten met vast programma:
  Instroom is énkel mogelijk voor geïnteresseerden met bepaalde vooropleidingen in de gezondheidssector (afhankelijk van postgraduaat tot postgraduaat)  

(*EVK’s zijn mogelijk indien de student beschikt over “eerder verworven kwalificaties” op basis van andere vervolgopleidingen.) 

> Inhoudelijke vragen? 

Voor algemene inhoudelijke vragen kan je terecht bij karen.vansteenkiste [at] ucll.be of katherine.nelissen [at] ucll.be.

Voor specifieke inhoudelijk vragen over één bepaald postgraduaat, kan je terecht bij de verantwoordelijke van het postgraduaat.  (Dat contact is steeds terug te vinden bij ieder postgraduaat.)

> administratieve vragen? 

Voor campus LiZa in Genk kan je terecht bij lieselotte.neven [at] ucll.be 

Voor campus Gasthuisberg in Leuven kan je terecht bij hilde.dejonghe [at] ucll.be

> kostprijs?

Studiegeld Postgraduaten 2021-2022 | UCLL

>  Navormingen?

Naast de modules, postgraduaten en banaba binnen het programma Gezondheid, biedt onze hogeschool ook een uitgebreid aanbod aan navormingen aan.  Je vindt ze hier.