Overslaan en naar de inhoud gaan

Leraar in Opleiding (LIO)
Werken en studeren

U bent hier

Eerstvolgend infomoment Leraar in Opleiding (LIO):

Sta je al voor de klas, maar nog zonder lerarendiploma? Volg het LIO-traject!

Je mag als leraar aan de slag gaan, zonder lerarendiploma, op basis van je vooropleiding (bachelor of master) of op basis van je werkervaring.  Vaak verwacht de school wel van jou dat je je lerarendiploma (pedagogische bekwaamheid) behaalt. Dat kan je doen aan Hogeschool UCLL! Wij zorgen er met extra didactische handvaten en kennis voor dat je nog krachtiger in je klas zal staan.

Ben je tewerkgesteld als leraar voor minimum 50%, dan kan je bij ons terecht in het Leraar in Opleiding (LIO) -traject.

Wat het LIO-traject voor jou interessant maakt, is dat jij de verschillende stages mag vervangen door werkplekleren. Je staat immers al bij je leerlingen in de klas en dat is een hele waardevolle basis voor deze opleiding.

Je leert bij ons heel wat didactisch-pedagogische theorieën, die je onmiddellijk kan toepassen in je klas. Door samen met andere LIO-studenten te reflecteren en samen te werken, zal je je competenties als leraar enorm versterken.

  • Het LIO-traject kan je volgen in avondonderwijs. Bekijk samen met jouw LIO-lector wat voor jou een haalbaar programma is in combinatie met je werk als leraar.
  • Je kan starten met het LIO-traject in september in Diepenbeek.
  • In Heverlee zijn er 2 instapmomenten: september en februari.
  • Je kan het LIO-traject afronden in 1,5 jaar.  Wil je het liever meer spreiden? Dat kan! Je kan samen met een LIO-lector een studieprogramma op maat opstellen.
  • Het LIO-traject is een combinatietraject: contactonderwijs op de campus wordt afgewisseld met afstandsonderwijs.
     

STUDIEPROGRAMMA HEVERLEE  STUDIEPROGRAMMA DIEPENBEEK​
 

wat vertellen leraren in opleiding over het lIO-traject?

      

      

   


Troeven van het LIO-traject


1. persoonlijke aanpak 

LIO-studenten zitten voor een deel van de opleiding in een aparte groep. Samen met je LIO-lector ga je persoonlijk aan de slag om je vaardigheden als leraar bij te schaven en te versterken. Verder kan je rekenen op een vakdidacticus die jou vakinhoudelijk kan ondersteunen. 

2. leren in de praktijk 

Omdat je met je beide voeten in het werkveld staat, zal je elke dag bijleren en groeien als leraar. Wat je leert in de opleiding is onmiddellijk toepasbaar in jouw klaspraktijk.

3. samen opleiden 

De mentorcoach van jouw school en de LIO-lector van UCLL coachen je waar nodig. Ook je medestudenten van het LIO-traject zullen je inspireren om nieuwe zaken uit te proberen. Onderwijs maak je samen! 

4. vakdidactiek 

Elk vak is uniek. Jouw kennis overbrengen op jongeren, dat is een uitdaging. De algemene didactiek die je leert bij de start van opleiding zal vertaald worden naar jouw vakdidactische context. We sturen en ondersteunen je hierin ten volle.
 

We zitten in kleine groepen samen met verschillende collega's uit verschillende vakken. Die momenten samen zijn ongelofelijk boeiend, je kan er je bekommernissen en successen delen. Daar krijg ik altijd heel veel energie van.

Sofie Van Craenenbroeck