Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Secundair Onderwijs (werken en studeren):

Welk modeltraject (MDT) kan je volgen?

Het modeltraject dat je kan volgen, hangt af van je hoogst behaalde diploma. Is dat bijvoorbeeld een niet-educatieve bachelor of master? Dan stap je in modeltraject 2. Twijfel je over welk modeltraject het beste bij jou past? Neem contact op met de opleiding.

Student Bianca getuigt

"Het is niet eenvoudig om een volwaardige studie te combineren met werk en gezin. De flexibiliteit van lectoren om tegemoet te komen aan mijn noden als werkstudent is een echte meerwaarde", vertelt student Bianca Drijkoningen.

"Ik heb me nooit gewoon maar een student gevoeld. Ik voelde me eerder deel van een onderwijsfamilie waar men mij uitdaagde professioneel te groeien terwijl men zorgvuldig waakte over mijn welbevinden en draagkracht. Dat maakt voor mij de avondopleiding tot een succesverhaal.”

Keuze uit 6 onderwijsvakken

De avondopleiding biedt 6 onderwijsvakken aan: biologie, Engels, Frans, Nederlands, project algemene vakken en wiskunde. Daarnaast  kan je het onderwijsvak islamitische godsdienst op woensdagmiddag en/of zaterdagvoormiddag volgen. Ook project kunstvakken is combineerbaar met een job.

Studenten die twee onderwijsvakken volgen en bereid zijn om één vak in het dagonderwijs te volgen, hebben nog andere combinatiemogelijkheden. Neem contact op met de trajectcoach.

Aanbod dagonderwijs

Studieprogramma in het avondonderwijs

Het aantal studiepunten is afhankelijk van je vooropleiding en modeltraject. Een volledige opleiding omvat 180 studiepunten en duurt 4 jaar. Wie al leraar is en bijvoorbeeld één extra onderwijsvak kiest, studeert 2 of 3 jaar (50 SP) en heeft dus een aantal vrijstellingen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK).

 

Wil je het huidige programma in detail bekijken? Alle doelstellingen, opleidingsonderdelen, studiepunten en andere info van de onderwijsvakken en algemene vorming staan online.

programmagids

leren in de opleiding

Het avondtraject zet in op de integratie van vakkennis en pedagogische achtergronden, vakdidactiek en oefenen op de stageplek. Lectoren begeleiden je zeer intensief in dit leerproces. Lessen krijg je in kleine groepen. Zo is er ruimte om te leren van en aan elkaar via o.a. micro-teachings en intervisies.

Wil je een gratis les bijwonen? Dat kan! Neem contact op om een lesmoment in te plannen.

lestijden en jaarplanning

De contacturen zijn beperkt waardoor je veel studiewerk zelfstandig kan inplannen. De lessen krijg je steeds op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond van 18.30 uur tot 21.45 uur op campus Diepenbeek :

  • 2 à 3 lesavonden per week voor MDT 1 en 2
  • 1 lesavond per week voor MDT 3 en 4
  • 1 lesavond per 2 weken voor MDT 5

Bij de start van het academiejaar krijg je al een volledige jaarplanning.  In overleg met je mentor(en) organiseer je je praktijkuren.

De examenperiodes zijn in januari en in juni. In augustus/september heb je een tweede examenkans. De examens worden eveneens in de avonduren georganiseerd.

praktijk in de stageschool

Van oktober tot april leer je al doende via werkplekleren. In mei loop je nog een korte stage. Zo ben je een heel jaar aan één school verbonden en word je individueel gecoacht op je stageplaats.  Je kiest zelf een praktijkschool. Als je al lesgeeft in het onderwijsvak dat je wilt volgen, kan je deze werkuren inzetten als praktijkuren voor je opleiding. Dat is een echte win-win!

meer info

intakegesprek en toetsen

Wil je starten aan deze opleiding? Dan maak je een afspraak voor een intakegesprek of kom je langs op één van onze infodagen. Tijdens dit persoonlijk gesprek gaan we dieper in op jouw vragen, verwachtingen en trajectmogelijkheden.

Voor je onderwijsvak(ken) naar keuze leg je ook een niet-bindende vakgebonden instaptoets af. Deze toets is digitaal, vereist geen voorbereiding en dient als uitgangspunt voor het intakegesprek in functie van een succesvolle studiekeuze. Daarnaast is er ook nog de verplichte niet-bindende instaptoets van de Vlhora.

Download folder