Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatief onderwijs 

#moving minds

Bij Hogeschool UCLL zetten we graag  mensen en ideeën in beweging. Als student krijg je volop de kans om jezelf te ontwikkelen, onder meer door zelf projecten vorm te geven. Onze studenten kijken met een open geest naar de toekomst en leren om overal mogelijkheden te zien om de Moving Minds-vibe te verspreiden. 

 

Leder uit fruitafval 

Studenten Chemie van de UCLL maakten leder uit afval van Limburgse appelen en peren. Het afval wordt gemixt met chemische producten en gaat zo de oven in. Het resultaat is een lapje biologisch leder, waar in de toekomst handtassen of riemen mee kunnen gemaakt worden.

Bekijk hier de reportage van TV Limburg 

 

Studenten bouwen nieuw Moving Lab

Het Moving Lab is meer dan een aanhangwagentje met een hippe naam. Met deze trailer vol hi-tech wil de hogeschool verwonderen, verbazen of prikkelen; op scholen, congressen of marktpleinen. Zo voeren studenten van chemie metingen uit van de luchtkwaliteit. Daarvoor gebruiken ze een drone die opgeladen wordt dankzij de innovatieve energietechnologie die in het lab verwerkt zit. Ook de onderzoekscel iTech levert toepassingen voor demonstraties: iedereen kan komen checken hoe het zit met zijn vindbaarheid op het www en met zijn privacy.   

Drone meet luchtkwaliteit

Verschillende onderzoeksgroepen zullen gebruik maken van het Moving Lab. Zo werd er vanuit de expertisecel Lab4U een drone voorzien die de luchtkwaliteit kan nagaan. Ilke Meers, laatstejaarsstudente chemie: “Er zijn wel meer projecten rond het meten van luchtkwaliteit, maar we wilden de lat wat hoger leggen, en luchtkwaliteit meten op moeilijk toegankelijke plaatsen. Vandaar de keuze voor dronetechnologie. Dat betekent wel een reeks extra uitdagingen: een drone vinden die voldoet aan onze specifieke vereisten, de juiste sensoren vinden en die aanpassen aan een minilab dan onder een drone kan opgehangen worden, specifieke behuizing creëren voor deze sensoren, enz.” Bovendien moesten de sensoren draadloos kunnen communiceren met het grondstation. Daarvoor werd een beroep gedaan op de studenten elektronica-ICT die dit uitwerkten voor hun opdracht 'machine-to-machine communication'.

Lees hier het artikel

 

 

Multidisciplinaire ontwikkelingsstage in Ghana - Water4Ghana

In 2015 en 2016 trokken multidisciplinaire teams van drie studenten uit de opleidingen Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie voor een kennismakingsstage naar Tamale in Ghana. Samen droegen ze hun steentje bij in verschillende projecten  en werden ze helemaal ondergedompeld in de Ghanese cultuur. Ze werkten mee als vrijwilliger in het labo van het plaatselijke ziekenhuis, in het schooltje van SOS-kinderdorpen of binnen het project Water4Ghana.

Lees meer  

Genomineerde studenten: Anne Coninx, Emilie Heymans, Truus Boons, Chantal Janssen, Lore Hermans, Candy Thevissen

Betrokken docente:      Ann Creemers