Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Energietechnologie:

Innovatief onderwijs

#moving minds

Bij Hogeschool UCLL zetten we graag  mensen en ideeën in beweging. Als student krijg je volop de kans om jezelf te ontwikkelen, onder meer door zelf projecten vorm te geven. Onze studenten kijken met een open geest naar de toekomst en leren om overal mogelijkheden te zien om de Moving Minds-vibe te verspreiden. 


ucll op pukkelpop 

Elk jaar slaan studenten van verschillende richtingen de handen in elkaar om de grote UCLL-stand op PKP in te vullen met baanbrekende projecten. 

Studenten zorgen voor groene energie op PKP

Al enkele jaren op rij verrassen studenten energietechnologie en elektromechanica met originele manieren om groene energie te genereren op Pukkelpop, al dan niet in samenwerking met studenten van andere opleidingen. 

Pukkelpop feat. UCLL

Thomas Henderickx, docent energietechnologie: “Het Smart Energy Grid, dat we samen met Pukkelpop en Eneco ontwierpen, is een systeem dat energiestromen efficiënt aanstuurt. Het gridgedeelte (hardware) verbindt de verschillende bronnen en lasten met elkaar, terwijl het smartgedeelte (software) voor een optimaal gebruik van de opgewekte energie zorgt.”

De voorbije twee jaar realiseerden de experten en studenten van UCLL diverse groene projecten: een energie-neutrale zone met zonnepanelen en windmolens; een energyfloor die energie opwekte tijdens het dansen; sensibiliseringsacties rond inzamelen van bekers; onderzoek naar gezonde voeding; 3D-printing met plastic van ingezamelde bekertjes, …

Lees hier het artikel

 

Studenten bouwen nieuw Moving Lab

Het Moving Lab is meer dan een aanhangwagentje met een hippe naam. Met deze trailer vol hightech wil de hogeschool verwonderen, verbazen of prikkelen  op scholen, congressen of marktpleinen. Zo voeren studenten van chemie metingen uit van de luchtkwaliteit. Daarvoor gebruiken ze een drone die opgeladen wordt dankzij de innovatieve energietechnologie die in het lab verwerkt zit. Ook de onderzoekscel iTech levert toepassingen voor demonstraties: iedereen kan komen checken hoe het zit met zijn vindbaarheid op het www en met zijn privacy.   

Lees hier het artikel

 

sluimerverbruik aan banden gelegd

Elektriciteit wordt elke dag duurder, en steeds meer gezinnen kunnen de rekening niet meer betalen. Daarom helpen studenten energietechnologie kwetsbare gezinnen om hun verbruik beter te beheren.

Samen met DOMO, een organisatie die zich inzet voor jonge gezinnen, werkte UCLL een project uit. Onderzoekers van de expertisecel Energy en de studenten installeren bij de gezinnen een toestel dat alle energievreters in huis opspoort. Op basis van die analyse stellen de studenten dan oplossingen voor om het verbruik te beperken.

Lees hier het artikel