Overslaan en naar de inhoud gaan

STUWER: studeren én werken

Bestaan er bij jullie studietrajecten voor volwassenen?
Kan ik een bachelordiploma behalen terwijl ik aan het werk ben?
Ik wil wel studeren, maar ik wil niet meer samen met 18-jarigen op de schoolbanken zitten op mijn 45ste.

Dit is een kleine greep uit verzuchtingen van volwassenen op zoek naar een opleiding op maat. Deze vragen komen voort uit de maatschappelijke ontwikkelingen die in het kader van levenslang leren aantrekkelijke leertrajecten voor volwassenen vereisen.


STUWER : de professionele bachelor-opleiding orthopedagogie voor volwassenen die studeren en werken combineren.  STUWER staat voor STUderen en WERken. De doelgroep zijn volwassenen die om velerlei redenen studeren en werken willen combineren.

 

Extra online infomoment STUWER:  25 augustus 17u en 18u.   Wil je graag deelnemen : meld je via mail aan bij Els Ulenaers els.ulenaers [at] ucll.be  of Anita Martens anita.martens [at] ucll.be  Je wordt kort voor het infomoment uitgenodigd via MS Teams.

Wie ben je?

Je bent in de wieg gelegd als begeleider, want je bent:

  • betrokken – Luisteren, aandacht tonen, interesse hebben, …? check.png
  • representatief – Je voelt je goed in een voorbeeldfunctie. check.png
  • integer – Je bent eerlijk. En omgaan met beroepsgeheim? Dat zal jou geen moeite kosten.check.png
  • empathisch – Je kan je inleven in de situatie van anderen en luistert met respect.check.png
  • assertief – Je open opstellen, helder communiceren, opkomen voor je mening: daarin herken jij jezelf.check.png

De opleiding Orthopedagogie volgen met een speciaal statuut? Bekijk je mogelijkheden!

 

Wat word je?

Ga met jongeren en hun context aan de slag. Maak het leven van personen met een beperking aangenamer. Ondersteun leerlingen in de school. Zie jij je belanden in de gezondheidszorg, denk maar aan de psychiatrie of drughulpverlening? Of wat dacht je van werken in algemeen welzijnswerk, in een asielcentrum, vluchthuis, herstelbemiddeling, justitieel welzijnswerk, slachtofferhulp, ... ? Verdere studies brengen je trouwens nóg een andere toekomst.

Welk traject volg je? 

  • werken en studeren via Stuwer in vier academiejaren
  • je bachelor halen na HBO5 (graduaatsopleiding)
  • verkort traject met vrijstellingen volgen: hoe vrijstellingen aanvragen? 

Jouw troeven?

In Stuwer kiezen we voor onderstaande uitgangspunten:

1. Werkplekleren: Leren op en omwille van de werkplek. Een orthopedagogische werkplek is een omgeving waar je ervaringen gaat opdoen. Hierover ga je reflecteren zowel vanuit theoretische inzichten als vanuit je persoonlijke ervaringen. Zo kan je je handelen evalueren en indien nodig bijsturen. Het is noodzakelijk om vanaf het begin van de opleiding een werkplek te hebben waar je betaald of onbetaald meewerkt als bachelor orthopedagogie.

2. Referentiekader: Je referentiekader is een raamwerk én een filter dat nieuwe ervaringen en informatie selecteert, ordent en interpreteert. Het geen je al geleerd hebt door eerdere opleiding en je levenservaringen geven we ruimte in deze opleiding.

3. Actieve verantwoordelijkheid voor eigen leerproces: In Stuwer kiezen we bewust om een traject te organiseren voor volwassenen die werken en studeren willen én kunnen combineren. Het aantal uren werksessies op donderdagavond is beperkt waardoor je zelf kiest waar en wanneer je studeert en je competenties ontwikkelt. Dit vraagt een sterke intrinsieke motivatie en een sterke studiediscipline!

De Vlaamse kwalificatiestructuur, het beroep en de opleiding