Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarenopleiding

U bent hier

(Vervolg)opleidingen voor leraren

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar is je leerhonger nog niet helemaal gestild? Heb je al wat ervaring als leraar, maar wil je jezelf verder ontplooien? Wil je doorgroeien in het onderwijs? Hogeschool UCLL biedt kwalitatieve en vernieuwende (vervolg)opleidingen die je helpen om sterker uit de hoek te komen op de arbeidsmarkt of je lerarenloopbaan een nieuwe richting te geven.
 

WORD LERAAR VIA EEN EDUCATIEF GRADUAAT

Wist je dat een loodgieter, bakker, kapper, schrijnwerker ... met min. 3 jaar werkervaring op elk moment kan overstappen naar het secundair onderwijs? In het Educatief Graduaat krijgen leraren o.a. inzicht in pedagogisch-didactische inhouden, de klaspraktijk en schoolbreed participeren. Deze opleiding kan in het dag- en avondonderwijs op minstens 1,5 jaar afgerond worden. Ook een praktijkleraar met bakken ervaring, maar nog geen onderwijsdiploma kan deze opleiding volgen.
 
 

2 Volg een verkorte educatieve bachelor

Ben je al aan het werk en wil je het roer omgooien? Misschien heb je al een diploma in het onderwijs, maar wil je ook leraar worden in het kleuter-, lager - of secundair onderwijs? Overweeg je om een bijkomende lesbevoegdheid te behalen in het secundair onderwijs?Afhankelijk van je diploma kan je een verkorte opleiding op maat volgen. Je kan kiezen voor een dag-, avond- of flexibel traject. Deze opleidingen kunnen gecombineerd worden met je werk en/of een gezin.
 
 

3 Schrijf je in voor een bachelor-na-bachelor

Een banaba is een bacheloropleiding die gevolgd wordt na een andere bachelor of master. Zonder een bachelor of master kan je dus niet starten aan een banaba. Banaba’s zijn verbredende en/of verdiepende opleidingen van 60 studiepunten die je kan volgen in één of meerdere jaren. Ze sluiten nauw aan bij educatieve bachelors en versterken je lerarenprofiel en de mogelijke arbeidskansen. Voor sommige banaba’s gelden specifieke toelatingsvoorwaarden. Een deeltijdse banaba is combineerbaar met je werk en/of gezinsleven. Je hoeft geen leerkrediet in te zetten om een banaba te volgen. Wanneer je een banaba tot een goed einde brengt, ontvang je een bijkomend bachelordiploma. 
 

Selectie voor onderwijsprofessionals

4 Combineer je job met een postgraduaat

Postgraduaten zijn kortlopende opleidingen van minstens 20 studiepunten die verder bouwen op een bachelor- of masteropleiding. Ze beogen een verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Een postgraduaat is combineerbaar met je werk en/of gezinsleven. Na het voltooien van een postgraduaat, ontvang je een erkend getuigschrift. Credits die je verwerft in een postgraduaat, kunnen nadien ook ingezet worden in een aanverwante banaba. Met vrijstellingen kan je zo op kortere tijd een bijkomend diploma behalen.
 

Interessante vervolgopleidingen