Educatieve bachelor Lager Onderwijs | UCLL

Elke dag een avontuur!

Een leraar lager onderwijs is boven alles een enthousiaste avonturier. Iemand die samen met de klas de wereld ontdekt. Iemand die elke dag nieuwe dingen beleeft met leerlingen. Iemand die horizonten van kinderen verruimt. Iemand die hen gedreven meeneemt in rekenen, lezen, schrijven, zich uiten, samenwerken, weerbaar worden en de wereld leren kennen. Iemand die creatief, vindingrijk, zoekend grenzen verlegt.

Wij dagen je uit, inspireren en begeleiden je heel persoonlijk doorheen ongekende gebieden. Hier maak je een vliegende start. Hier word je een leraar die het leven van kinderen kan veranderen.

Troeven?

Waarom de Lerarenopleiding Lager Onderwijs volgen aan Hogeschool UCLL?

1. Je leert in de praktijk

We ondersteunen je in het opfrissen van basiskennis van de lagere school. Daarbij ligt de focus op vakdidactiek: hoe ga ik hiermee aan de slag in de klas? Leren en experimenteren in de praktijk is de motor van de opleiding. In semester 1 - al vanaf de derde week van het academiejaar - maak je kennis met je stageklas en de leerlingen. We bouwen vandaar stap voor stap verder met jou op om al enkele lessen te geven aan het eind van semester 1. In semester 2 sta je geleidelijk meer en meer voor de klas. Je ontdekt gaandeweg de veelzijdige taak van de leraar. 

2. Je groeit door persoonlijke begeleiding en samenwerking

Jouw lectoren en je persoonlijke studentencoach begeleiden je vanaf dag één in je studiekeuzes, je studievaardigheden en bij kopzorgen. Vanaf het tweede jaar worden uitwisseling van ervaringen in kleine groepen en leren van je medestudenten nog belangrijker. Door samenwerking verzet je bergen en kan je ook complexe situaties aan. Je leert in theorie en praktijk omgaan met grote klasgroepen, de diversiteit in de klas, jaardoorbrekende klasgroepen...

3. Je krijgt veel kansen om je te ontplooien

In het laatste jaar kom je meer in contact met ouders, collega’s en andere professionals. Met de aangereikte inzichten binnen de opleiding en tijdens stages in binnenland, in Europa of verder weg, word je een echte wereldleraar.

Het leven in de lagere school

Hoe gaat het er vandaag aan toe in een lagere school? In dit filmpje zie je een van onze docenten aan het werk. Karen Vander Elst geeft een muzische, kunstzinnige les aan kinderen van het 3de leerjaar.

Ontdek hier de route die bij jou past

Om een educatieve bachelor Lager Onderwijs te behalen heb je aan Hogeschool UCLL een ruime keuze aan trajecten: overdag, 's avonds en in het weekend, afhankelijk van je vooropleiding. Er is een grote vraag naar leraren in het basisonderwijs.  Het tekort kan tegen 2028 oplopen tot 7.000.  Dus start jouw avontuur, eventueel in samenwerking met VDAB

Dagopleiding Diepenbeek

Word een leraar met impact! Je doet veel praktijkervaring op tijdens de opleiding. Je ontwikkelt je eigen authentieke leerkrachtstijl. En met veel coaching en begeleiding zorgen we voor jouw brede, evenwichtige persoonlijke en professionele vorming.

In de klas - lager onderwijs
Dagopleiding Diest

Op deze kleine campus ga je met medestudenten, lectoren en coaches samen op weg, samen op ontdekking. Je zal veel uitproberen, experimenteren en ‘mogen fouten maken’ zodat jij en de kinderen in de klas maximaal kunnen groeien.

Dagopleiding Heverlee

Een leraar Lager Onderwijs kan een grote impact hebben op leerlingen. Je leert hen lezen, schrijven, rekenen of je leert hen de aarde of de wereld van de kunst kennen. Aan campus Heverlee zorgen we ervoor dat jij alle kennis en vaardigheden meekrijgt om de toekomst vorm te geven.

Geleidelijk en in kleine stappen krijg je hier de kans om te groeien. Onder goede begeleiding doe je de juiste praktijkervaringen op om zelfzeker voor de klas te kunnen staan.
fin haegemans

Fin Haegemans
Oud-studente bachelor Lager Onderwijs

Trajecten op maat

Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Of wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je de (verkorte) bachelor in dag of avond volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je mogelijk recht op vrijstellingen.

CHECK HIER ALLE MOGELIJKE TRAJECTEN

Avondopleiding Diepenbeek

Er zijn verschillende trajecten van 2 à 4 jaar die rekening houden met jouw vooropleiding en gezinssituatie. In elk traject krijg je alle nodige ondersteuning om een goede leraar te worden.

Verkorte dagtrajecten Diepenbeek

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je  via een verkort traject in dagonderwijs in Diepenbeek leraar Lager Onderwijs worden in 2 jaar. Als je al leraar bent, kan je kiezen voor een verkort programma volgen van 1,5 jaar.

Verkort dagtraject Diest

Heb je een bachelor- of masterdiploma? Dan kan je  via een verkort traject in dagonderwijs in Diest leraar Lager Onderwijs worden in 2 jaar. Heb je al een diploma kleuteronderwijs? Dan kan je al in 1 jaar tijd het diploma educatieve bachelor Lager Onderwijs behalen.

Flexibel Traject Heverlee (FLLLEX)

Dankzij het flexibel avond- en weekendtraject in Heverlee kan je leraar lager onderwijs worden. Je volgt dinsdagavond, woensdagmiddag, woensdagavond en zaterdagochtend les over een periode van 1 à 2 jaar afhankelijk van je vooropleiding.

Je wordt een "Teacher on the MOVE"

Een leraar opgeleid aan Hogeschool UCLL heeft “de MOVE”.

De UCLL lerarenopleiding, dat is kiezen voor…

  • Positieve verandering teweegbrengen. Maatschappelijke transformatie begint bij leraren. Jij kan kinderen, jongeren, het onderwijs en de samenleving in beweging zetten. Jij MAAKT HET VERSCHIL. Misschien niet voor elke leerling of niet onmiddellijk. Maar jij kan wel de wereld veranderen. In ieder geval een stukje ervan.
  • Snel groeien en ontwikkelen als persoon. We zoeken naar jouw individualiteit en hoe jij anders bent, waarin jij je onderscheidt van de grote massa. We gaan aan de slag met jouw unieke talenten, jouw authenticiteit in alle OPENHEID, eerlijkheid, respect en dialoog.
  • Een vakbekwame leraar worden. Aan UCLL word je een vakexpert dankzij een opleiding van topkwaliteit. Je zal met passie, creativiteit en sterke inhoudelijke VAKKENNIS je leerlingen inspireren en laten groeien.
  • Veel verbinding en veel plezier in een community van mensen die jouw interesses, passies en engagementen delen. Je zal ECHT SAMENWERKEN, samen projecten opzetten, want lesgeven doe je niet op een eiland. Onderwijs maak je samen, in verbinding.
  • Het ruimste aanbod aan stage- en leerkansen in alle onderwijsnetten, met een netwerk van meer dan 1400 scholen, in binnen- en buitenland.
  • De meest persoonlijke, kwaliteitsvolle begeleiding en ondersteuning door lectoren en studentencoaches vanaf dag 1, met veel aandacht voor mentaal en emotioneel welzijn, en dus met de hoogste kans om te slagen en de beste leraar te worden.
  • Een maximaal praktijkgerichte opleiding waarbij je leert wat je écht nodig hebt om het verschil te maken: inhoudelijke kennis en pedagogische vaardigheden op topniveau, sterke skills in communicatie en samenwerking, denken met open én kritische geest, en uitdagingen creatief kunnen aanpakken om kinderen, jongeren, het onderwijs en de maatschappij in beweging te zetten.

 

Inschrijven?

Doe eerst de starttoets

Wie zich in Vlaanderen voor het academiejaar 2023-2024 wil inschrijven voor een lerarenopleiding moet een verplichte starttoets afleggen, behalve als je al een Nederlandstalig bachelordiploma hebt. De toets is geen toelatingsproef, iedereen mag starten aan de opleiding, ongeacht de resultaten van de test. Maar als je het streefcijfer op de toets Nederlands niet haalt, moet je wel verplicht een remediëringstraject volgen om je tekorten weg te werken. Zo'n traject bestaat uit een online training voor of tijdens het academiejaar, bij UCLL aangevuld met extra oefenkansen en ondersteuning om nog sterker in je schoenen te staan.

De starttoets voor leraar Lager Onderwijs bestaat uit 3 onderdelen. 

  • Op een hogeschoolcampus -> Nederlands: leesbegrip, woordenschat, structuur en taalgebruik (max. 120 minuten)
  • Thuis online -> Frans: lezen en luisteren op niveau lagere school (90 minuten)
  • Thuis online -> Wiskunde: leerstof lager onderwijs (45 minuten)
Leraren zijn duizendpoten. We moeten kunnen jongleren met 10 taken tegelijk. Leraar zijn is een zwaar, maar ook een zeer mooi beroep. Je hebt het privilege om een belangrijke rol te spelen in het leven van een groep kinderen en een schooljaar met hen aan de slag te gaan. Een heel goede leraar herinneren de leerlingen zich voor de rest van hun leven en die leraar wil ik zijn!
Kato Ryckx

Kato Ryckx
Studente  bachelor Lager Onderwijs

Elke leerkracht heeft zijn eigen stijl van lesgeven. Doorheen de opleiding krijg je de kans om naar je eigenheid te zoeken, dingen uit te proberen en je leert kritisch te kijken om zo altijd het onderwijs te kunnen bieden dat je leerlingen verdienen.

Ellen Teughels
Oud-studente bachelor Lager Onderwijs

De docenten benaderen je heel persoonlijk. Je hebt inspraak. En vanaf dag één krijg je methoden mee om les te geven, en vakken die jou doen groeien als persoon.

Arjan Ooms
Student bachelor Lager Onderwijs

Campus Diepenbeek

Campus Diepenbeek biedt plaats aan 4000 studenten verspreid over verschillende gebouwen. Centraal staat een nieuwe lestoren van 6000 m² met een modern leercentrum, mediatheek, nieuwe aula's en klaslokalen, ontmoetings- en werkplekken voor studenten. Er is een centraal gelegen restaurant met warme maaltijden, vers belegde broodjes, pasta’s en pizza’s, snacks en meer aan studentenprijzen. En je kan gebruik maken van een Starbucks Coffee Lounge, een Basic-Fit, heel veel groene ruimte en een dakterras van 530 m² voor ontspanning en sociaal contact.

Agoralaan, gebouw B
3590 Diepenbeek

Campus Diest

Campus Diest is een kleine charmante campus, op een boogscheut van het centrum van Diest. De campus beschikt over alle moderne faciliteiten zoals nieuwe lesruimtes, een coffee lounge en een uitgebreide mediatheek. De campus ligt vlakbij de Diestse cafeetjes en restaurants en is maar een paar minuutjes wandelen of fietsen van het station. Ook als je met de auto komt zijn er parkeermogelijkheden aan zeer volledige tarieven.

Weerstandsplein 2
3290 Diest

Campus Hertogstraat Heverlee

Campus Hertogstraat is de thuisbasis van onze lerarenopleidingen in Heverlee. Deze ruime campus is gelegen in het groen en naast het Meerdaalwoud, op een kwartiertje afstand van centrum Leuven. In verschillende gebouwen vind je tal van aula's, praktijklokalen, een uitgebreide bibliotheek, een gloednieuw restaurant, een coffee lounge en de UCLL sporthal met klimmuur, outdoor fitness, sportterreinen en een zwembad, gedeeld met het Heilig Hart Instituut.

Hertogstraat 178
3001 Heverlee

Vervolgopleidingen

Wil je al graag weten wat je na je educatieve bachelor kan studeren? Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar is je leerhonger nog niet helemaal gestild? Heb je al wat ervaring als leraar, maar wil je jezelf verder ontplooien? Wil je doorgroeien in het onderwijs? Hogeschool UCLL biedt kwalitatieve en vernieuwende vervolgopleidingen die je helpen om sterker uit de hoek te komen op de arbeidsmarkt of je lerarenloopbaan een nieuwe richting te geven.

Andere bachelors of banaba's
Masters

Na je educatieve bachelor Lager Onderwijs kan je een schakelprogramma volgen aan een universiteit. Daarna kan je daar een masteropleiding starten in educatieve studies, journalistiek, pedagogische wetenschappen of seksuologie.

Heb je nog vragen over deze opleiding?

Contacteer een van onze trajectcoaches!

Kwaliteitszorg

Hogeschool UCLL staat bekend om de kwaliteit van haar opleidingen. We willen er zeker van zijn dat onze studenten de beste kansen hebben op de arbeidsmarkt.
Meer informatie over onze Kwaliteitszorg

Download de kwaliteitsfiche van deze opleiding: