Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom kiezen voor de UCLL lerarenopleiding?


1. Hogeschool UCLL is de grootste lerarenopleider van Vlaanderen 

Meer dan 3800 studenten volgen op dit moment een UCLL-lerarenopleiding. En meer dan 1400 scholen werken met ons samen. Dat maakt dat UCLL het meest uitgebreide netwerk heeft voor stages in het binnenland én in het buitenland. Zo kan je in je buurt of ver weg alle nodige ervaring opdoen.  Daardoor sta je met een UCLL-diploma ook sterker op de arbeidsmarkt. Meer dan 97% van de studenten die willen werken, heeft werk als leraar binnen 6 maanden na afstuderen bij UCLL.

“Ik heb de kans gekregen om op stage te gaan in Zuid-Afrika. Back to basics.
Dit avontuur heeft mij gevormd tot een leerkracht die altijd voorbereid voor de klas staat en elke situatie kan omvormen tot een leerrijk klasmoment.”

Chloe Maus
Oud-student bachelor Secundair Onderwijs

 

2. Hogeschool UCLL biedt de meest praktijkgerichte lerarenopleiding

In de UCLL-lerarenopleiding is er boven alles aandacht voor pedagogiek en didactiek. Hoe breng je op een efficiënte manier kennis over aan kinderen en jongeren ? Hoe motiveer je leerlingen? Hoe zet je nieuwe media in in de klas? Hoe manage je groepen? Hoe ga je om met moeilijk gedrag? Hoe pak je verschillen tussen leerlingen aan? Je leert het allemaal in de lessen en nog veel meer stap voor stap in de samenwerking met je medestudenten en in de stages.

“In de opleiding wordt alles praktisch aangepakt, zoals een kinderfestival organiseren,  spelboxen uitwerken, de stages, een simulatie van een overleg met bezorgde collega’s,… Je leert wat je écht nodig hebt. Daardoor voel ik me helemaal klaar om in het werkveld te stappen.”

Sarah Caltabellotta
Oud-student bachelor Kleuteronderwijs

 

3. Hogeschool UCLL zorgt voor de meest persoonlijke begeleiding

In alle tevredenheidsonderzoeken bij studenten zit er één constante: de persoonlijke kwaliteitsvolle begeleiding door docenten en begeleiders die dicht bij de student staan. Lectoren zijn zeer makkelijk bereikbaar als studenten ergens “tegenaan” lopen. Zij zijn respectvol, gepassioneerd, authentiek en nemen altijd de tijd voor persoonlijk contact. Daarnaast krijg jij een persoonlijke studentencoach vanaf dag één. Die begeleidt jou in je studiekeuzes, je studievaardigheden, helpt met een programma op maat en is jouw vertrouwenspersoon bij kopzorgen.

“Door het fijne, aangename en warme contact met je lectoren voel je je thuis vanaf minuut één. Je bent niet zomaar een nummer in een grote aula. Je bent een persoon, met een naam, met kwaliteiten, waarmee rekening wordt gehouden.”

Thomas Pex
Oud-student bachelor Secundair Onderwijs


 

4. De UCLL lerarenopleiding zet vol in op leren samenwerken

Om te bouwen aan een rechtvaardige en duurzame samenleving, is het van groot belang om samen te werken. Tijdens de opleiding komen samenwerken, creatief denken, problemen oplossen en communiceren - dé vaardigheden van de toekomst - voortdurend aan bod in vakken (opleidingsonderdelen), groepsopdrachten, stages, maar ook in projecten over de grenzen van de eigen lerarenopleiding heen. Zo word je een Moving Mind, klaar voor de toekomst.
 

 

5. De inhoud van UCLL lerarenopleiding beweegt mee met het laatste wetenschappelijk onderzoek

450 onderzoekers van onze expertisecentra zorgen ervoor dat de lerarenopleiding inhoudelijk mee is met de laatste nieuwe inzichten in leren, onderwijsvernieuwing en de real-life uitdagingen in de klas. Heel wat lectoren voeren praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar o.a. inclusief onderwijs, interculturele participatie, preventie van conflicten op school, veranderingsprocessen in het onderwijs, de kunst van efficiënt onderwijzen in wetenschap, wiskunde, techniek, kunst, taal, beweging, levensbeschouwing, ... Dat zorgt ervoor dat jij  bij het behalen van je educatieve bachelor de meest onderbouwde en professionele bagage hebt meegekregen om de beste leraar te worden.

dankzij de ucll lerarenopleiding word je een ​"teacher on the move"

  • … een leraar die niet stilzit, die zich engageert voor de samenleving, die de handen uit de mouwen steekt om het verschil te maken voor kinderen en jongeren.

  • … een leraar die kritisch en open denkt, die leergierig blijft exploreren en innoveert in zijn of haar aanpak.

  • … een leraar die inhoudelijk en didactisch zeer sterk staat, die voortdurend nieuwe dingen uitprobeert en die blijft professionaliseren.

  • … een leraar die meester is in samenwerken en zo creatieve, rechtvaardige, duurzame oplossingen vindt voor zijn of haar leerlingen, zijn of haar school en voor de samenleving.

lees hier de ucll "teacher on the move" visietekst


 

Greet Decin -  Programmadirecteur UCLL Lerarenopleiding