Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen en jongeren zoeken hun weg. Met behulp van ouders, vrienden, leerkrachten, jeugdleiders, sporttrainers, … en hun omgeving, lukt dat meestal wel. Maar niet altijd.

Als jeugdprofessional ga je aan de slag met zowel de ‘jeugd’ zelf als met hun context om zo tot een optimale en soms intensieve ondersteuning te komen. Als SRW’er word je een sociaal-pedagogisch begeleider, gespecialiseerd in de ontwikkeling en het begeleiden van jonge mensen tussen de 0 en 24 jaar, én bekwaam je je in het ondersteunen van al wie met die leeftijd in contact komt (ouders, leerkrachten, jeugdleiders,… ). 

Het ontwikkelen van een stevige professionele bekwaamheid staat centraal tijdens de drie jaren van deze professionele bachelor. Om optimaal gebruik te maken van jouw fulltime investering als student, combineren we theorielessen, trainingssessies en praktijkervaringen tot een gezonde en gevarieerde voedingsbodem voor jouw eigen groei als toekomstig (jeugd)professional. 

Wie ben je?

Sociale Readaptatiewetenschappen spreekt je aan. Even checken of dit jouw ding is.

 • De leefwereld van kinderen en jongeren boeit je.
 • Je bent een uitmuntend luisteraar.
 • Onverwachte en complexe situaties zoals eet- en slaapproblemen,ontwikkelingsvragen,spijbelen, pesten, depressief  of agressief gedrag, groepsconflicten,verontrustende thuissituaties ... dagen je uit. 
 • Je vindt het een uitdaging om zowel individueel als met gezinnen en groepen aan de slag te gaan.
 • Je bent graag bereid om je handen uit de mouwen te steken in gewone maar ook in spanningsvolle opvoedingssituaties.
 • Je beschikt over een flinke portie gedrevenheid om samen met anderen hierover na te denken en te handelen.
 • Het onverwachte daagt je uit, ...

Je mag Sociale Readaptatiewetenschappen trouwens ook volgen met een speciaal statuut.
Bekijk je mogelijkheden.

" Als eerstejaarsstudente voelde ik me direct heel erg welkom, had onmiddellijk een goed gevoel bij deze school. Ook bij de lectoren voel je direct dat er weinig afstand is, iets vragen vormt absoluut geen probleem. Voor sommige vakken werken we in kleine klasgroepen wat een veilig en  vertrouwd gevoel geeft. De school zelf speelt ook in op het welbevinden van de studenten door middel van individuele gesprekken.”

Axelle, student

Wat word je?

Waar jij na drie jaar studeren precies terechtkomt? Keuze genoeg. Want het pedagogische werkveld is heel
breed. Ga je aan de slag bij een opvoedingswinkel, CLB of een voorziening voor kinderen of jongeren? Of liever in de
buitenschoolse opvang? Of een voorziening voor minderjarigen  met een beperking? Of een centrum voor minderjarige asielzoekers? Of een dienst voor opvoedingsondersteuning? Of in de pleegzorg? Of in een internaat? Of in de zorg in een school voor kleuter- en lager onderwijs. Of in de leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs. Of op een afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie? Of ….?

Je merkt het: aan werkgelegenheid geen gebrek!

tewerkstelling.png

 

Of blijf verder studeren na je Sociale Readaptatiewetenschappen. Eén ding staat vast: de toekomst lacht je toe.

“Tijdens de opleiding krijg je uitgebreid de kans om een authentieke begeleidersstijl te ontwikkelen. De zoektocht naar je krachten en valkuilen als jeugd-professional verloopt met de nodige ondersteuning van docenten en medestudenten. Het voortdurend reflecteren over jezelf en je eigen kunnen is zeker niet altijd gemakkelijk, maar het helpt uiteindelijk wel om stevig in je schoenen naar het werkveld te stappen.”

Joke, afgestudeerde

De troeven?

De opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen is uniek in Vlaanderen. Hier zit je goed om een echte jeugdprofessional te worden. Hierin zijn we sterk:

 • Diversiteit aan vakken: criminologie, psychologie, pedagogie, recht, sociologie, … waardoor je ook snel ontdekt waar jouw specifieke interesses en talenten liggen.
 • Brede theoretische kennis die onmiddellijk wordt getransfereerd naar bruikbare kaders over specifieke doelgroepen.
 • Vanaf dag 1 onderdompeling in praktijkervaringen via stages, praktijkbezoeken, praktijk-trainingsvakken.
 • Naast hoorcolleges in grote groepen veel training in kleine groepen, waardoor je een band smeedt met andere studenten en docenten.
 • Persoonlijke begeleiding door docenten, indien nodig specifieke opvolging door studententrajectcoach en studentendienst.
 • Het aanboren van creatieve energie
 • Een internationale insteek via internationaal congres, stages in Europa en het Zuiden

 

“In mijn eerste jaar liep ik al meteen stage maar kreeg ik bovendien een reeks academische vakken. Deze combinatie van praktijk en theorie is ideaal om later met jongeren te kunnen werken.”

Elias, student

 

Sociale Readaptatiewetenschappen studeren doe je in Heverlee, op een steenworp van studentenstad Leuven.

Opleidingsbrochure aanvragen

brochure via e-mail

Brochure via post

Analytisch nummer: 
2426020000