Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Sociaal werk:

Studieroute

De opleiding Sociaal Werk bestaat uit 3 fases:

1ste opleidingsfase

Wat kan je verwachten in je eerste jaar?

  • een verkenning van het beroep van de sociaal werker
  • praktijkbezoeken bij organisaties, instellingen, bedrijven
  • meerdaagse trainingen
  • een verkenning van het beroep op lokaal en mondiaal vlak
  • seminaries om je kennisbasis te verrijken op vlak van economie, sociologie, filosofie, psychologie en recht

We besteden de nodige aandacht aan de start van je opleiding. Met de assistentie van een persoonlijke coach brengen we je studiegedrag op het juiste niveau en krijg je de kans om te ‘leren leren’ met de hulp van collega-studenten, proeftoetsen en monitoraten van docenten. Deze coach, een studietrajectbegeleider, blijft je aanspreekpunt gedurende de hele opleiding.

Kortom maak je kennis met de basiselementen van het beroep 'sociaal werker'. En maar goed ook, want op het einde van de eerste fase kies je een afstudeerrichting. Die bepaalt waarin je je specialiseert en wat je de volgende twee opleidingsfases te wachten staat!

2de opleidingsfase

Na zes weken les start je eerste stage: 8 weken ga je voltijds aan de slag in een zelf gekozen organisatie. Dit is een super actieve periode waarin je al heel wat kan toepassen van de verworven inzichten en vaardigheden.

Werken aan mensenrechten’ doe je het hele jaar in kleine groep: door onderzoekend aan slag gaan, word je een sterker sociaal werker. Werken aan 'interculturele vaardigheden' doe je ondertussen in onze diversiteitswerkplaats. Je verdiept je daarnaast ook nog eens in sociale psychologie en toegepast recht.

3de opleidingsfase

Het diploma van sociaal werker komt steeds dichterbij. Samen met de beste sociaal werkers zal je zelfstandig een project aanpakken tijdens een stage van 13 weken. Een enorm boeiende en leerrijke ervaring die je zal koesteren voor de rest van je professioneel leven.

In je afstudeerrichting ga je aan de slag met complexe vraagstukken uit het werkveld.
In ‘Ethics for future social work’ verken je nieuwe uitdagingen voor ons beroep.

Je bachelorproject is de 'finale' van je opleiding. Je toont aan je toekomstige collega’s dat je klaar bent om het werkveld in te stappen. Eens je dit hebt afgerond, mag je je diploma in ontvangst nemen op de feestelijke proclamatie!

Leer meer over

Stages en projecten

Heb je al een diploma op zak