Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Secundair Onderwijs:

Deel je passie met jongeren

Leraren die enthousiast, zorgzaam, creatief, geduldig, positief en luistervaardig zijn, vallen altijd goed in de smaak. Heb jij al één of enkele van deze eigenschappen? Top! De rest leer je aan hogeschool UCLL.

Als leraar Secundair Onderwijs kies je voor 2 onderwijsvakken. Daarin word jij niet alleen inhoudelijk expert, maar je leert ook hoe iets het beste onderwezen kan worden. Je leert hoe je jouw kennis met passie en overtuiging kan overbrengen. Je leert jongeren begrijpen. Je krijgt inzicht in hoe zij leren en hoe je hen het beste kan motiveren, inspireren, begeleiden en ondersteunen. De opleiding is vooral praktijkgericht. Dat is een van de sterktes van de lerarenopleiding van hogeschool UCLL. Vanaf de start ga je andere leraren observeren in de praktijk en je oefent lesgeven in de les. Daarna start je stage in het secundair onderwijs. In het eerste jaar is dat ongeveer 10% van je tijd, in het tweede 25% en op het einde 50%.

download onze brochure

 

               “De typische 9-to-5-kantoorjob was niets voor mij.  Bij presentaties geven én het werken met jonge mensen, voelde ik me altijd het meest zelfzeker. Het sociale aspect in de job bracht me tot het leraarschap.”

Tim Van den Broeck
Oud-student bachelor Secundair Onderwijs 

ucll Secundair Onderwijs op social media

“De persoonlijke aanpak van de lectoren en de grote hoeveelheid leerkansen die aangeboden worden vanaf het eerste jaar maken de UCLL-lerarenopleiding een echte aanrader voor zij die hun passie voor een vak willen delen met jongeren.”

Thomas Pex
Oud-student bachelor Secundair Onderwijs

 

 

en wil je na je bachelor nog verder studeren?

Ook dan heb je veel opties binnen, maar ook buiten het onderwijs. Een paar suggesties:

  • extra onderwijsbevoegdheid (= een derde onderwijsvak)
  • banaba in buitengewoon onderwijs, zorgverbreding en remediërend leren of meertalig onderwijs
  • postgraduaat
  • masteropleiding na een schakelprogramma:  wanneer je een educatieve bachelor behaalt en daarna een domeinspecifiek masterdiploma (na je schakelprogramma), dan mag je lesgeven in de 3de graad van het secundair onderwijs, ook na 2022-2023. Je zal dan beschikken over een "voldoende geacht bekwaamheidsbewijs" voor de 3de graad. Wil je een "vereist bekwaamheidsbewijs" behalen, dan moet je na je bachelor een schakelprogramma doorlopen en zo instromen in een domeinmaster of educatieve masteropleidingKies je voor een domeinmaster dan kan je erna een verkorte educatieve masteropleiding volgen. Met de twee verschillende bekwaamheidsbewijzen word je betaald volgens dezelfde barema's. In uitzonderlijke gevallen is een vereist bekwaamheidsbewijs een voorwaarde voor vaste benoeming. Maar veel vaker geeft jouw manier van samenwerking, brede inzetbaarheid, innovatiekracht… de doorslag.


Trajecten op maat

Iedereen krijgt de kans om zich te ontpoppen tot een bezielde leerkracht:

  • Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen en kan je een verkorte bachelor in dag of avond volgen.
  • Wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je het educatief graduaat of de (verkorte) bachelor in dag of avond volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je ook recht op vrijstellingen.

educatieve bachelor dagopleiding 

educatieve bachelor avondopleiding

verkorte educatieve bachelor 

educatief graduaat