Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Secundair Onderwijs:

Inspireren kan je leren

Als leraar secundair onderwijs inspireer en motiveer je jongeren. Je begeleidt leerlingen in hun persoonlijk leer- en groeiproces tot sterke, zelfstandige persoonlijkheden. Je neemt hen mee in jouw passie voor een vak.  Aan hogeschool UCLL word je een vernieuwende en ondernemende leerkracht die het verschil maakt voor alle jongeren.

“Toen ik in het zesde middelbaar zat, ben ik me verder gaan verdiepen in de lerarenopleiding. Ik speelde vroeger al juffrouw met mijn broertje en wilde echt leraar worden.”

Estarella Bervoets

Zit leraar worden in je dna?

Met deze checklist weet je het meteen:

  • Ga je graag om met jongeren?
  • Ben je geboeid door hun leefwereld?
  • Heb je een sterke interesse in een onderwijsvak of richting?
  • Wil je werken in een team?
  • Ben je breeddenkend?
  • Durf je grenzen te verleggen?
  • Wil je je engageren voor de wereld rondom je?

Ik heb me binnen de opleiding niet alleen ontwikkeld als leraar, maar ook als mens. Ik word gedreven door passie, een onstilbare honger naar kennis, een oneindige sympathie voor jongeren en een rotsvast vertrouwen in de  volgende generatie.

Lieselot Ignoul

Naar de instaptoets

wat staat je te wachten?

Je volgt 2 onderwijsvakken en een heleboel andere lessen. Wist je dat hogeschool UCLL het grootste aanbod onderwijsvakken en combinaties van Vlaanderen heeft? Echt?! Check je opties en bepaal zelf in welk studiedomein jij leraar wordt: beweging, mens en maatschappij, kunst en creatie, STEM of taal.

Je krijgt ook een algemene vorming en inzicht in hoe je jongeren kan motiveren en ondersteunen. Je werkt aan je basisvaardigheden ICT en mediawijsheid. Je versterkt je communicatievaardigheden en leert in dialoog gaan over verschillende levensbeschouwingen. Je leert jongeren begrijpen. In de lessen krijg je pedagogische, psychologische en onderwijskundige inhouden mee over hoe jongeren zich ontwikkelen en leren.  Je wordt een echte wereldburger. Je verdiept je in diversiteit, democratische besluitvorming, mediawijsheid en duurzaamheid. Je informeert en engageert je voor de wereld rondom je.

Je gaat op stage. Je gaat dus andere leraren observeren in de praktijk en je oefent in de les en ... voor de spiegel natuurlijk. In het eerste jaar heb je ongeveer 10% stage, in het tweede 25% en op het einde 50%. Je maakt je eigen keuzes. Je kan een deel van je opleiding zelf invullen met een eigen project, stage of studie waar je wil. En ... dan ga je aan de slag.

 

Trajecten op maat

Iedereen krijgt de kans om zich te ontpoppen tot een bezielde leerkracht:

  • Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen en kan je een verkorte bachelor in dag of avond volgen.
  • Wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je het educatief graduaat of de (verkorte) bachelor in dag of avond volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je ook recht op vrijstellingen.

verkorte bachelor educatief graduaat bachelor + werken

 

En wil je erna nog verder studeren?

Ook dan heb je veel opties binnen, maar ook buiten het onderwijs. Een paar suggesties:

twijfel je nog over 1 ding?

Waarom zou je een lerarenopleiding aan hogeschool UCLL volgen? Als je nog met deze vraag zit, is het tijd om je te verdiepen in onze visie. 

"Wij  leiden studenten op tot echte teachers on the move."

Greet Decin

 

wat doen Teachers on the move?

Teachers on the move houden zich bezig met de essentie van het leraarschap. Ze bewegen voor jongeren en vertrekken vanuit hun leefwereld. Ze doen dat met kennis van zaken en met hun hele persoonlijkheid. En... ze doen dat samen met andere leraren, directies, ouders ... Klinkt logisch, toch?!

visietekst