Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen de wereld ontdekken

Altijd al kleuterjuf of -meester willen worden? Aan hogeschool UCLL geniet je van een persoonlijke begeleiding op maat tijdens je opleiding en stage.

Door veel in kleine groepen te werken, leer je niet enkel van je enthousiaste lectoren, maar ook van je medestudenten. Met de educatieve bachelor Kleuteronderwijs op zak, word je een leraar die kleuters helpt om zichzelf en de wereld rondom hen te begrijpen. 

 

“Het is gewoon zalig om samen met kleuters de grote wereld in te stappen.”

Anne-Christine Hendrickx

geboren voor het kleuteronderwijs?

 Checklist 

  • Je hebt een hart voor jonge kinderen.  
  • Je kan je goed inleven in de wereld van kleuters.  
  • Je wilt kleuters ondersteunen in hun groeiproces en hen inspireren en motiveren om al spelend te leren en ontdekken.  
  • Je staat open voor alle kinderen, ongeacht hun thuissituatie, cultuur of zorgen.  
  • Je bent leergierig en creatief.  
  • Je beschikt over een stevige dosis verantwoordelijkheidszin.  
  • Je bent sociaal-geëngageerd en durft als rolmodel te fungeren.

Een blik achter de schermen

Hoe we jou klaarstomen 

Je ontdekt de leefwereld van kleuters

Al in de  eerste weken van je lerarenopleiding ga je in de klas observeren. Naarmate je opleiding vordert, krijg je steeds meer stages en praktijkopdrachten. Gaandeweg leer je om creatief op vragen van kinderen in te spelen en uitdagingen te creëren waarmee ze hun grenzen verleggen.

 

Je ontpopt je tot een unieke leraar

We leren je om op een bewuste manier in het leven te staan en  je hele persoonlijkheid in te zetten om kinderen te begeleiden en inspireren. Tijdens je opleiding tot kinderjuf of -meester leer je openstaan voor veranderingen en nieuwe ontwikkelingen en behoud je een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Je durft keuzes te maken en engageert je voor een duurzame, rechtvaardige samenleving.

 

Je vult je rugzak met kennis

Je vergaart de nodige kennis om kleuters te helpen om hun unieke talenten te ontwikkelen en vaardigheden aan te leren die ze voor de rest van hun leven meenemen. Zo leer je hoe het kleuterbrein werkt en verwerf je inzicht in de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Je leert hoe je kleuters kan helpen bij de ontwikkeling van hun taal en cognitieve vaardigheden en hoe je hen aanzet tot creëren en bewegen. Daarnaast werken we ook aan je communicatie met collega’s en ouders en leren we je hoe je in dialoog kan gaan over zingeving en godsdienst.

Je wordt een teamplayer

Leer samenwerken met studenten via groepsopdrachten en met leerkrachten en ouders tijdens je stages. Je leert communiceren, overleggen en compromissen sluiten. Samen verzet je bergen werk en kan je complexe situaties aan.

Trajecten à la carte

Je kan de bachelor Kleuteronderwijs bij de UCLL op vier verschillende campussen behalen. Elke campus heeft haar eigen aanpak en lessenpakket. Je opleiding combineren met een job ? Geen probleem : je kan de opleiding ook via avondschool volgen. 

Er zijn ook verkorte opleidingen voor wie al een relevant diploma en eventuele werkervaring op zak heeft. De smaak te pakken? Dan kan je je altijd verder specialiseren via een van onze vervolgopleidingen. 
 

Check programma

“Kleuteronderwijs doe je met hart en ziel. Het is niet iets wat je doet, het is iets wat je bent.”

– Sydney Janssens 

Een diploma dat deuren opent 

Met een educatieve bachelor Kleuteronderwijs kan je niet enkel kleuterjuf of -meester worden, maar ook aan de slag als zorg- of bewegingsleerkracht. Ook buiten de schoolmuren komt je diploma van pas. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verantwoordelijke functie bij een kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang of een carrière als educatief medewerker bij een vereniging of museum?

Waarom kiezen voor UCLL kleuteronderwijs 

Je staat er niet alleen voor

Bij hogeschool UCLL geniet je van een persoonlijke begeleiding op maat tijdens je studie en stage, zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak. Je werkt in kleine groepen en leert van elkaar, onder begeleiding van je studentencoach, die je van dichtbij opvolgt. Verder kan je rekenen op de steun van een studiecoach en een taalcoach.

Je staat met beide voeten in de praktijk

Al vanaf het eerste jaar proef je van het leven van kleuteronderwijzer. Tijdens de eerste lesweken maak je kennis met je stageklas. Zo krijg je de kans om een hechte band op te bouwen met de kinderen. Naarmate je opleiding vordert, mag je steeds meer voor de klas staan.

Je wordt een echte wereldleraar

Als leerkracht fungeer je als een rolmodel voor je leerlingen. Je houdt een open mind, stelt je open voor anderen en neemt je engagement op. Daarom krijg je onder meer de vakken duurzaamheid, diversiteit en wereldleraarschap, waar je je perspectief verruimt, je de nodige inzichten verwerft en ervaart hoe jij hierin je rol kan opnemen.