Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen de wereld ontdekken

Kleuters zijn gedreven om de wereld rondom hen heen te leren kennen. Een kleuterjuf of kleutermeester speelt een cruciale rol in het leven van kleuters door hen te helpen in het onderzoeken, ontdekken, dingen uitproberen en grenzen verleggen. Dat doe je door te zorgen voor een warm, positief, zorgend klasklimaat, kwaliteitsvolle interacties, en een rijk en creatief spelaanbod.

Wie je zelf bent als mens is van grote invloed op de kinderen die je begeleidt. Tijdens de opleiding verwonder je je daarom (opnieuw) over de wereld, exploreer je je omgeving, en leer je je creatief en speels uitdrukken doorheen praktijkgerichte, ervaringsgerichte activiteiten. Wij zorgen voor dagelijkse oefenkansen in een veilige leeromgeving, met permanente aandacht voor jouw welbevinden. Zo neem je alle vaardigheden mee die in de rugzak van elke leraar horen te zitten. 


kies hier de route die bij jou past

Om een educatieve bachelor Kleuteronderwijs te behalen heb je aan Hogeschool UCLL een ruime keuze aan trajecten: overdag, 's avonds en in het weekend, afhankelijk van je vooropleiding. Start jouw avontuur, eventueel in samenwerking met VDAB

dagopleiding diepenbeek  avondtraject diepenbeek

dagopleiding diest  verkort dagtraject diest

dagopleiding heverlee  BLENDED DAGtraject heverlee

“Alle lessen bevatten nuttige informatie waarmee je ook daadwerkelijk aan de slag kan. Je krijgt voldoende tijd om stage voor te bereiden, en de docenten coachen en begeleiden je van dichtbij zowel bij de stages als bij de lessen.”

Xante Schoovaerts
Student bachelor Kleuteronderwijs


Troeven van onze opleiding leraar kleuteronderwijs

1. Je leert in de praktijk

Vanaf de start ontdek je het leven en leren in de kleuterklas. Je gaat op verkenning, je draait en speelt mee. Je probeert het allemaal zelf uit. Je experimenteert. Je gaat op onderzoek en je leert hoe je een boeiende speelleeromgeving voor kinderen opbouwt, hoe je kinderen rijke taalimpulsen geeft, hoe je het kleuterbrein kan uitdagen met structuren, ruimte, getallen en denkprocessen. En nog zo veel meer.
 

2. Je groeit als persoon

Je ontdekt en ontwikkelt doorheen de opleiding je eigen talenten in het werken met kleuters: muziek, beeld, beweging, dans, drama, taal, media, communicatie... Doorheen levensechte opdrachten groei je zienderogen. En je kan een stuk van je opleiding zelf invullen met een eigen uitdagende opdracht, een stage in het buitenland of een ander vak dat je interesseert.
 

3. Je wordt persoonlijk begeleid

Met de steun van je begeleiders breng je opdrachten, presentaties, examens en observaties tot een goede einde. Je leert ook veel van en met je medestudenten, kleuterleraren in de praktijk en organisaties buiten het onderwijs. Door samenwerking verzet je bergen en kan je ook complexe situaties aan. Je leert in theorie en praktijk omgaan met grote klasgroepen, de diversiteit in de klas, jaardoorbrekende klasgroepen...
 

Download onze brochure

ucll Kleuteronderwijs op instagram

vOLG ONS op insta!

Lerarenopleiding Kleuteronderwijs Diepenbeek
@anewwayofteaching

Lerarenopleiding Kleuteronderwijs Heverlee  of Diest
@ucll.ler.brabant @the.teachers.way 

 

“De opleiding is niet alleen enorm praktijkgericht, maar je krijgt de kans om een eigen stijl van lesgeven te ontwikkelen. In boeken staat het allemaal mooi beschreven, maar tijdens de opleiding maak je samen met docenten je eigen handleiding.”

Jens Vos
Oud-student bachelor Kleuteronderwijs

studeer aan 1 van onze 3 campussen

Je kan de opleiding tot leraar Kleuteronderwijs volgen aan campus Clenardus (Diest), aan campus Diepenbeek of aan campus Hertogstraat (Heverlee).

CAMPUS DIEPENBEEK
Agoralaan, gebouw R
3590 Diepenbeek
E-mail:  ler.diepenbeek [at] ucll.be
Dit is een gloednieuwe campus
Op een paar kilometer van het levendige Hasselt

studieprogramma diepenbeek
 

CAMPUS CLENARDUS DIEST
Weerstandsplein 2
3290 Diest
E-mail: ler.diest [at] ucll.be
Dichtbij het station: heel gemakkelijk bereikbare campus  

studieprogramma diest YouTube Campus Diest
 

CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE
Hertogstraat 178
3001 Heverlee
E-mail: ler.heverlee [at] ucll.be
Dichtbij het Meerdaalwoud en het bruisende Leuven

studieprogramma heverlee


 

“Het is zo mooi om als kleuterleerkracht bij te dragen aan het zelfvertrouwen van kinderen, aan de ontwikkeling van hun talenten en zo van betekenis te zijn voor hun verdere leven.”

Joyce Bollaers
Oud-student bachelor Kleuteronderwijs

en wil je erna nog verder studeren?

Ook dan heb je veel opties binnen, maar ook buiten het onderwijs. Een paar suggesties:

meer opties


trajecten op maat

Iedereen krijgt de kans om zich te ontpoppen tot een bezielde leerkracht:

  • Heb je al een andere studie in het hoger onderwijs gevolgd en/of voltooid? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen en kan je een verkorte bachelor in dag of avond volgen.
  • Wil je een carrièreswitch maken en leraar worden? Dan kan je de (verkorte) bachelor in dag of avond volgen. Afhankelijk van je vooropleiding heb je ook recht op vrijstellingen.

bekijk alle mogelijkheden     CONTACTEER TRAJECTCOACH