Overslaan en naar de inhoud gaan

Breng kinderen in beweging 

Wil jij kinderen vanop de eerste rij aanmoedigen terwijl ze leren rekenen, schrijven en samenwerken? Heb je goesting om een verschil te maken in het leven van leerlingen? Dan ben je in de wieg gelegd om leraar te worden!

Op hogeschool UCLL gidsen we je op je persoonlijke pad van student naar leerkracht basisonderwijs. Je werkt vaak in kleine groepjes en proeft al vanaf je eerste jaar van het lerarenberoep tijdens begeleide stages.  

 

“Ik heb er altijd van gedroomd om voor de klas te staan en met kinderen te werken. De stageperiodes zijn voor mij erg inspirerend: ik leer de leerlingen beter kennen en krijg de kans om te groeien als leraar.”

Melda Safa

geboren voor het lager onderwijs? 

Checklist 

  • Je ziet wat kinderen nodig hebben en speelt daar op in. Voor jou is elk kind even belangrijk.
  • Je kan je goed in de leefwereld van kinderen inleven en moedigt hen aan om te leren en groeien. 
  • Leergierig als je bent, geef je je kennis graag door aan de volgende generatie. Maar je houdt ook een open mind voor nieuwe kennis en inzichten. 
  • Initiatief nemen schrikt je niet af. Je fungeert als rolmodel voor je klas. 
  • Je bent een teamplayer in hart en nieren en houdt ervan om samen projecten te realiseren. 
  • Je wilt een job waar echt vraag naar is en waarmee jij een verschil kan maken.   

Een blik achter de schermen

hoe we jou klaarstomen 

Je ontdekt de leefwereld van kinderen 


Dankzij hen sta je zelf ook met een frisse blik in het leven. Zo kan je kinderen doen groeien en hen aanmoedigen om hun grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Al in je eerste jaar maak je kennis met je stageschool door te observeren en kleine lesopdrachten uit te voeren. 

 

Je ontpopt je tot een unieke leraar 

Bij hogeschool UCLL waarderen we jouw unieke persoonlijkheid en bekijken we graag samen hoe je deze kan inzetten om leerlingen op jouw manier te begeleiden en inspireren. Je leert ook om te blijven openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en keuzes te maken in het belang van kinderen. 

 

Je vult je rugzak met kennis

Een leraar lager onderwijs moet de leerdomeinen wiskunde, taal, levensbeschouwing, wereldoriëntatie en muzische domeinen goed beheersen om ze over te brengen naar kinderen. Je doet niet enkel kennis op, maar gaat ook onderzoekend aan de slag en blijft openstaan voor nieuwe evoluties binnen het onderwijs. 

 

Je wordt een echte teamplayer

Samenwerken is een belangrijke vaardigheid voor leerkrachten. Je gaat vaak aan de slag in kleine groepen, waar je leert om samen tot het gewenste resultaat te komen, ongeacht de omstandigheden. Hierbij mag jij jouw unieke talenten volop inzetten. In onze teamteachings ga je zelfs in groep lesgeven. Zo toon je kinderen meteen dat samenwerken loont.  

Trajecten à la carte 

Je kan de educatieve bachelor Lager Onderwijs behalen via een voltijds dagprogramma van drie jaar met veel stages. Dit programma kan je volgen aan drie campussen van UCLL. 

Daarnaast bieden we verkorte trajecten aan voor wie reeds een bachelordiploma heeft. Je kan terecht in onze avondopleiding in Diepenbeek of het flexibel traject  in Heverlee als je werken en studeren wil combineren of enkel wil studeren.  En als je eenmaal op dreef bent, kan je je nog verder ontplooien in een van onze vervolgopleidingen.  

“Tijdens je eerste opleidingsjaar sta je al heel snel zelf voor de klas. Een sprong in het diepe voor sommigen, maar een super ervaring vanaf het eerste moment!”

Marine Hoebregs 

 

Een diploma dat deuren opent 

Met een educatieve bachelor Lager Onderwijs kan je niet enkel aan de slag als leerkracht basisonderwijs, je kan ook terecht bij kinderdagverblijven, de buitenschoolse opvang of als educatief medewerker of jeugdcoördinator bij een vereniging, bestuur of museum. Mogelijkheden genoeg! 

 

waarom kiezen voor UCLL lager onderwijs 

je wordt een echte wereldleraar 

Voor een klas staan, is meer dan je kennis doorgeven. Je bent een rolmodel voor de leerlingen en bepaalt mee hoe zij naar de wereld kijken. Tijdens je opleiding tot leraar lager onderwijs verruim je je blik en verwerf je vernieuwende inzichten, onder meer in de vakken duurzaamheid, diversiteit en wereldleraarschap. Zo inspireer je kinderen om aan een duurzame, rechtvaardige samenleving te bouwen. 

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal 

Bij hogeschool UCLL hebben we veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. In het groeilabo en de leergemeenschap praktijk ga je aan de slag met medestudenten en jouw studentencoach, die je van nabij opvolgt. Daarnaast bieden we ook specifieke begeleiding bij o.a. studeren, taal en wiskunde. 

Je leert al doende 

Alleen door met leerlingen te werken, ervaar je wat het écht betekent om leerkracht te zijn. Daarom sta je al in het eerste jaar regelmatig even voor de klas. Zo krijg je alle tijd om rustig in je rol van leerkracht te groeien. Tijdens deze boeiende praktijkervaringen geniet je van persoonlijke begeleiding en opbouwende feedback.